Annonce
Frederiksberg

Du parkerer dit løbehjul ulovligt, men ændringer er på vej

Som reglerne er i dag, må løbehjulene ikke holde ved metrostationerne. Foto: PR
Annonce

Når du stiller dit lejede el-løbehjul på et gadehjørne eller et torv i byen, så holder det der faktisk i strid med reglerne. Det er dog ikke dig, der bliver stillet til ansvar. Det er der ikke rigtig nogen, der gør.

El-løbehjul har skabt nye udfordringer i vores cykelglade hovedstad. Først skabte de folkelig opstand, fordi de lå på gader og stræder og fyldte på cykelstierne.

Nu har flere læsere henvendt sig til os, fordi løbehjulene fylder på cykelparkeringen. Men må el-løbehjulene overhovedet stå der?

Ja og nej. Mest nej. Ingen af udlejningsfirmaerne har fået tilladelse til at drive forretning på offentlige arealer. Det vil sige, at cykelstativer på torve og pladser som udgangspunkt er forbudt område for udlejningsløbehjul.

Det gælder også cykelparkeringsområderne omkring metrostrationerne og omkring de fleste stationer i København.

Men hvorfor så ja?

Fordi nogle af de steder, vi egentlig opfatter som offentlige, kan være private. Det kan være en grund ud for en butik eksempelvis. Ifølge udlejningsfirmaerne selv har de en række aftaler med private aktører, hvorfra de udlejer deres løbehjul.

Ændringer på vej

En ting er, at løbehjulene ikke må holde parkeret på offentligt areal. En anden ting er, at kommunen ikke rigtig kan gøre så meget ved det, fordi den lov, der regulerer det, vejloven, ikke omfatter løbehjul. Derfor har regelbruddet ikke som sådan nogle konsekvenser.

Til efteråret kan det til gengæld være, at der ikke længere er tale om et regelbrud. Politikerne på Københavns Rådhus har besluttet, at der skal sættes et loft over antallet af løbehjul i København.

Fremover må der være 3200 løbehjul, og lige nu arbejder politikerne på, hvordan reglerne skal være for de udvalgte.

En af de ting, der er på dagsordenen er særlige zoner i det offentlige rum, hvor løbehjulene må holde. Og derfor kan det blive et krav til den enkelte udbyder, at man som bruger ikke skal kunne slutte sin tur på løbehjulet uden for de pågældende zoner.

Nej tak til løbehjul på cykelparkeringen

På Facebook har vi spurgt vores læsere på tværs af de københavnske bydele, om det er i orden, at løbehjulene holder parkeret sammen med cyklerne og dermed optager noget af pladsen. Det mener flertallet ikke, at det er.

Lægger man alle bydelene sammen fra Vanløse til Amager svarer 70 procent, at det ikke er i orden.

 

 

 

De 30 procent, der synes, det er i orden, er dog godt repræsenteret i kommentarfelterne, hvor flere giver udtryk for, at det er bedre at have løbehjulene på cykelparkeringen end så mange andre steder.

 

 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Frederiksberg

På bunden af sagosuppen

Frederiksberg

Almene familieboliger på toppen

Annonce