Annonce
Samfund

Efter ni års kamp konkluderer læger: Jobcenter har forringet Mette Louises chancer for at komme i arbejde

Mette Louise Lassen med sønnen Lucca på 16 måneder. Foto: Julie Stougaard
Mette Louise Lassen på 41 lider af den smertefulde gigtsygdom lupus. De seneste ni år har hun derfor kæmpet for at komme i fleksjob, så hun kan fortsætte sit arbejde som folkeskolelærer. I stedet har Jobcenter Frederiksberg gentagne gange sendt hende i arbejdsprøvning inden for andre erhverv, som ifølge læger har forværret hendes sygdom.

I Danmark fortæller vi hinanden, hvor godt et velfærdssystem vi har. At der er nogen, der griber os, skulle vi få brug for det.

Men den opfattelse er langt fra virkeligheden, hvis du spørger Mette Louise Lassen på 41. Frederiksberg LIV møder hende en kold dag i Landbohøjskolens Have sammen med hendes søn Lucca på 16 måneder. Umiddelbart ligner hun enhver ung kvinde, som hun kommer trillende med barnevognen iført flyverdragt og det lyse hår sat op i en hestehale. Men når man kommer tæt på, kan man se trætheden i hendes øjne, og når hun begynder at fortælle sin historie, er det tydeligt at mærke desperationen, der ind i mellem får hendes stemme til at skælve.

Annonce

Kunne ikke børste tænder

I 2003 fik hun konstateret bindevævssygdommen MCTD på grund af blandt andet ledsmerter og overvældende træthed, og efter nogle år måtte hun indse, at livet aldrig ville blive det samme igen. Hun var nødt til at tilrettelægge sit liv efter sygdommen, som gjorde det sværere og sværere for hende at klare et fuldtidsarbejde. Siden fandt lægerne ud af, at hun havde systemisk lupus, som er en kronisk og smertefuld gigtsygdom.

- Så i 2011 blev jeg sygemeldt fra mit arbejde som lærer. Jeg havde så mange smerter i benene og kunne til sidst ikke gå, fortæller Mette Louise.


Det hænger jo ikke sammen, at jeg henvises til Psykiatrifonden, fordi jeg har fysisk ondt.

Mette Louise Lassen, borger på Frederiksberg


Til sidst blev hun fyret, og hendes læge slog fast, at hun skulle forsøge at få et fleksjob.

- Så jeg skrev til kommunen, at jeg grundet min sygdom gerne ville i betragtning til et fleksjob, så jeg kunne fortsætte med at arbejde som lærer. På det tidspunkt havde jeg så ondt i armene, at jeg ikke kunne rede mit hår eller børste tænder, siger Mette Louise.

Annonce

Pludselig tid hos Psykiatrifonden

Hun blev henvist til en virksomhedskonsulent, og det besluttedes, at Mette Louise i stedet skulle prøve et fuldtids-lærerjob på en skole tættere på hendes hjem, så hun havde tid til at blive klar om morgenen. Det fungerede i en periode, og Mette Louise var glad for arbejdet, men så begyndte gigten at blusse op igen, og hendes læge skrev i et brev til kommunen, at hun ikke forventede, at Mette Louise vil kunne klare et fuldtidsarbejde.

Nogle måneder senere meddelte Frederiksberg Kommune hende pludselig, at hun havde fået en tid hos en psykiater hos Psykiatrifonden, fordi hun følte sig trist. Udmeldingen fra kommunen lød, at Psykiatrifonden skulle lære Mette Louise at leve med en psykisk lidelse og lære hende at betragte jobcenter som en samarbejdspartner. Hvilken psykisk lidelse, der skulle være tale om, er Mette Louise den dag i dag stadig ikke klar over.

- Det hænger jo ikke sammen, at jeg henvises til Psykiatrifonden, fordi jeg har fysisk ondt, siger Mette Louise og slår ud med armene.

- Selvfølgelig var jeg da ked af, at hele situationen var så svær, at jeg ikke kunne arbejde fuld tid, men jeg havde det jo ikke skidt som sådan, forklarer hun.

Annonce

Jobcenter afslog fem praktikpladser

Hun havde i mellemtiden taget kontakt til Bitten Vivi Jensen, som har hjulpet flere borgere med deres sagsbehandlinger. Hun tog kontakt til Psykiatrifonden og forklarede dem, at Mette Louise slet ikke var deres målgruppe, da der var tale om den fysiske sygdom lupus og følgevirkningerne deraf og ikke psykiske lidelser. Derefter trak Psykiatrifonden sig.


Jeg har fuldstændig mistet tilliden til systemet. Jeg har været igennem to lange sygdomsforløb, fordi man ikke ville give mig, hvad jeg havde krav på.

Mette Louise Lassen, borger på Frederiksberg


De følgende år fik Mette Louise tilladelse til selv at finde praktikpladser, som hun fandt fem af inden for sit fag som blandt andet hjælpelærer, men hver gang fik hun afslag fra kommunen, som begrundede det med, at hun skulle afprøves på det brede arbejdsmarked. De sendte hende i stedet i arbejdsprøvning, hvor der var tale om hårdt fysisk, ufaglært arbejde af flere omgange, hver gang med det samme resultat; at gigten blussede op, og Mette Louise fik det markant værre.

Annonce

Speciallæge: forløbet har forringet hendes arbejdsevne

I 2019 opfordrede Bitten Vivi Jensen hende til at blive henvist til en uvildig psykiater. Hun mente, at der var brug for at få slået fast, hvad forløbet hos Jobcenter Frederiksberg gjorde ved Mette Louise og at få en udtalelse om, hvorvidt hun fejlede noget psykisk. Frederiksberg LIV har med tilladelse fra Mette Louise fået adgang til den erklæring, som en psykiatrisk speciallæge skrev til kommunen efter konsultationen. Han skriver, at hun lider af en 'betydelig forværret, alvorlig bindevævslidelse med usikker prognose med behov for intensiv behandling, som på negativ vis kan påvirke patientens psyke' og, at han ser tegn på stress og depression.

'På trods af disse vanskeligheder er Mette Louise motiveret for/har et stort ønske om at få mulighed for eventuelt at havne i et fleksjob, hvor hun kan udnytte sin uddannelse som lærer (...) Forløbet har tydeligt lagt hindringer i vejen for en sådan realistisk tilgang, hvilket har forringet og stadig forringer patientens muligheder for at nærme sig arbejdsmarkedet.(...) De gentagne interventioner i processen har gradvist afviklet, i stedet for at udvikle patientens funktionsevne. (...) Det må anbefales, at man på sigt, for at stille hende bedst muligt, efterkommer et naturligt ønske om, at hun må blive afprøvet inden for eget fag', skriver lægen til kommunen.

Annonce

- Jeg har fuldstændig mistet tilliden til systemet

En måned senere bekræftede kommunens egen lægekonsulent speciallægens råd.

'Jeg vurderer, at Mette Louises funktionsniveau vil profitere af en rimelig hurtig afslutning på det efterhånden meget lange forløb', skrev han til Frederiksberg Kommune.

Men i dag, ni år efter første gang at have ansøgt om at komme i betragtning til et fleksjob, er situationen uændret, og det er Mette Louises oplevelse, at Frederiksberg Kommune gør, hvad de kan for at fastholde hende på den lavest mulige ydelse. Undervejs i interviewet smiler hun ind i mellem af, hvor absurd hele forløbet med jobcentret har været.

- Jeg har klaget og klaget og klaget til Frederiksberg Kommune. Og jeg har fuldstændig mistet tilliden til systemet. Jeg har været igennem to lange sygdomsforløb, fordi man ikke ville give mig, hvad jeg havde krav på, siger Mette Louise opgivende.

Annonce

Svarene er få

Frederiksberg LIV har forsøgt at få Frederiksberg Kommune til at forholde sig til Mette Louises kritik og få svar på de mange spørgsmål, hun aldrig har oplevet at kunne få svar på.

Vi har spurgt, hvorfor hun blev henvist til Psykiatrifonden, når hun på det tidspunkt ikke oplevede symptomer på psykisk sygdom. Og hvorfor hun af flere omgange skulle afprøves på 'det brede arbejdsmarked' frem for inden for lærerfaget, som hun er uddannet inden for, når hun har et stærkt ønske om at arbejde som folkeskolelærer.

Vi har også spurgt, hvorfor Mette Louise endnu ikke er blevet godkendt til et arbejde på flekstid, når både hendes egen læge, en uvildig speciallæge i psykiatri samt kommunens egen lægekonsulent slår fast, at Mette Louise Lassens sygdom er blevet kraftigt forværret, når hun har været i arbejdsprøvning. Og når kommunens egen lægekonsulent har anbefalet, at man afslutter hendes forløb hos Jobcenter Frederiksberg.

Vi har desuden spurgt, om Mette Louises opfattelse af, at Frederiksberg Kommune ønsker at fastholde hende på den lavest mulige ydelse, er korrekt.

Men der er ikke mange svar at komme efter. Frederiksberg Kommune svarer i en mail, at de ikke ønsker at kommentere på konkrete personsager, men kan oplyse, at de er fuldt opmærksomme på at yde hjælp og støtte i henhold til gældende lovgivning, og at det også gælder i denne sag.

Kommunen oplyser, at der i 2019, på baggrund af en politisk beslutning, har været gennemført en 'meget omfattende og grundig undersøgelse' af såvel sagsbehandlingen som den generelle borgerbetjening i afdelingen.

'Redegørelsen og de gennemgåede, eksterne tilsynsmekanismer konkluderer, at Arbejdsmarkedsafdelingen forvalter området i tråd med og efter gældende lovgivning, og at der er betryggende, interne kontrolinstanser samt forretningsgange for mødet, dialogen og kvaliteten i afdelingen,' skriver Frederiksberg Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce