Annonce
Frederiksberg

Talskvinde for Søndermarken: Boligselskaberne har et møgdårligt menneskesyn

- Dét disse beboere udsættes for er uanstændigt og meget, meget beskæmmende, tordner Kate Bøggild. Foto: Bo Børresen
Talskvinde for beboerne i Bebyggelsen Søndermarken, Kate Bøggild, retter en skarp kritik af KAB og FFB. Hun kalder behandlingen af beboerne for uanstændig og beskæmmende.
Annonce

Stadigt flere af Søndermarkens beboere 'flygter' fra deres sundhedsskadelige boliger til hotel - nærmere betegnet Scandic Sydhavnen. En aftale som KAB (Københavns Almennyttige Boligselskab) har indgået med Scandic. I sidste ende er det imidlertid ikke KAB, der tager sig af hotelregningen.

- Den lander såmænd hos os beboere, fortæller Kate Bøggild, der er talskvinde for beboerne i Bebyggelsen Søndermarken. Hun fortsætter:

- Som med alt andet i en almen boligafdeling, ender regningen hos beboerne selv i form af huslejestigninger. At en del af beboerne har taget imod tilbuddet om hotelophold er en afspejling af desperation. Hvad skal de gøre? De har ikke noget alternativ. At de søger væk fra de sundhedsfarlige boliger er strengt nødvendigt. Når de tager på hotel, er det ikke en accept, men af nød, siger Kate Bøggild.

Læs også:Beboere "genhuses" på 25 kvadratmeter uden køkken

Hun understeger, at hotelopholdene ikke må forveksles med en genhusning, hvor kravene til blandt andet boligstørrelse og faciliteter er langt højere.

- Men smarte, det er KAB og FFB (Frederiksberg Forenede Boligselskaber). Skal Frederiksberg Kommune gribe ind - og det både bør og skal den, hotelophold eller ej - så kan det lettes gøres, hvis boligselskabet helt undlader at handle. Med "tilbuddet" om hotelophold, ja så "handler" KAB og FFB jo. Men de går lige til grænsen. De gør "noget", men "noget" er ikke nødvendigvis det rigtige. I mine øjne er der en masse mennesker i boligselskaberne med et møgdårligt menneskesyn og en anløben moral. Dét disse beboere udsættes for er uanstændigt og meget, meget beskæmmende, betoner Kate Bøggild.

Annonce

KAB: Regningen lander hos beboerne selv

Hos KAB mener man ikke, at lejlighederne i Bebyggelsen Søndermarken er sundhedsskadelige at bo i, mens de bliver renoveret.

Frederiksberg Bladet har stillet tre spørgsmål, som chefkonsulent i KAB, Andreas Røpke, her besvarer:

1. Hvordan forestiller man sig i KAB, at beboerne kan leve uden køkken på hotelværelset?

- Udgangspunktet er, at man kan bo i boligen (lejlighederne i Søndermarken, red.) i hele byggeperioden. Vi har indgået aftalen med Scandic for at sikre, at alle beboere har et sted at være, mens arbejdet står på i dagtimerne. Der er ikke tale om genhusning, men man må selvfølgelig gerne sove på hotellet også, hvis man vil. Vi ser i øjeblikket på, om tilbuddet kan forbedres, så der også tilbydes mad.

2. Beboerne kan jo netop ikke bo og sove i de lejligheder, hvor der er påvist sundhedsfarlige stoffer som asbest, PCB og bly samt betonstøv indeholdende respirabelt kvarts. Hvad stiller de op med hensyn til måltider, hvis de af sundhedsmæssige grunde er nødt til at bo og overnatte på Scandic Sydhavnen?

- Det er hverken Frederiksberg Kommunes eller KAB’s vurdering, at der er boliger, som det er sundhedsskadeligt at bo i. Men vi har aftalt med Frederiksberg Kommune, at vi fremadrettet finder andre løsninger for beboere med helt særlige behov, og at vi snarest muligt finder en løsning i forhold til aftensmad.

3. Hvor ender regningen for de mange beboeres hotelophold?

- Landsbyggefonden giver ikke ekstra støtte til midlertidigt ophold, så i sidste ende betaler beboerne i Søndermarken selv over huslejen gennem de næste mange år. Det er også derfor, at sagen i sin tid ikke blev planlagt med genhusning. De beboervalgte ønskede dengang at prioritere mest muligt renoveringsarbejde og en konkurrencedygtig husleje over genhusning.

Annonce
Annonce
Debat

Cykelkaos hersker på Grundtvigsvej

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Er den lokale idræt bange for børn?

Politi

Cyklist skubbet af cyklen på Howitzvej

Debat

Tillid forpligter

Klumme

Historiens store viskelæder

Klumme

Septembers himmel

Nyåbnet

Ny frisørsalon: Bliv smuk på spansk

Kronik

KRONIK: Bag den gule trøje

Debat

Fantastisk for idrætten på Frederiksberg

Miljø

53 nye elbusser på vej

Debat

Nej til p-kælder – ja til ny høring

Annonce