Annonce
Frederiksberg

Festivalen begynder, men hvilken jazztype er du egentlig?

Illustration: Peter Kjærgaard
Annonce

København fyldes med jazz 5.-14. juli, når den årlige jazzfestival finder sted på gader og stræder, barer og spillesteder. Genkender du typerne blandt publikum, og hvem er du egentlig selv?

Den kulturelle: 

Du elsker jazz, og du har sat dig godt ind i programmet for festivalen. Du har i god tid nøje udvalgt nogle af de koncerter, du skal se – og høre ikke mindst. For eksempel skal du da opleve ’Carsten Dahl – The Solo Songs of Keith Jarrett’ i Diamanten. Men du kan også godt lide at opleve nogle af de gratis oplevelser på hovedstadens pladser og i caféer.

De sidstnævnte steder bliver du dog irriteret over, at folk tjekker mobiltelefoner og endda snakker under koncerterne. Har disse mennesker dog ingen dannelse? Og hvis de ikke ved, hvordan de kan opføre sig, burde de gå et andet sted hen. Du mener også, at nogle af koncerterne er lige på kanten til at have noget med jazz at gøre. Er festivalen ikke blevet lige lovlig bred?

Det ødelægger dog ikke dit helhedsindtryk af Copenhagen Jazz festival, det er årets højdepunkt i hovedstaden, og du tager aldrig ud at rejse den første halvdel af juli. Du nyder et stille glas rødvin til koncerterne, men heller ikke så meget mere, musikken er i centrum.

Festaben: 

Hvert år i begyndelsen af juli hænger du ud i Nyhavn og hører folkelig jazz. Du ved egentlig ikke hvorfor, du hører ikke jazz til daglig, men du bliver trukket derind år efter år. Og så skal du have fadøl derinde, og det bliver til mere end en. Den form for jazz, du lytter til, skal ikke være så avanceret, derfor holder du dig til noget, du kan nynne med på.

Efter nogle timer i Nyhavn vandrer du videre gennem byen, og det er efterhånden blevet til temmelig mange fadøl, du aner ikke helt, hvor du har været henne af de seneste timer, men pludselig oplever du dig selv danse på Strøget klokken tre om natten med nogle spjættende bevægelser, mens der er en, som står og spiller saxofon ved siden af.

Du vågner op med tømmermænd i en eller anden lejlighed på Amager, du ikke ved, hvorfor du er havnet i. Og så går en ny dag under jazzfestivalen i gang. Når du vågner op 15. juli er du godt brugt og trods alt glad for, at der er et helt år til næste jazzfestival.

Turisten: 

What the f…is going on? Du er turist I København og ser frem til at opleve hovedstaden med Den Lille Havfrue og Rundetårn. Du regner med at befinde dig i et eventyrland, hvor du kan se H.C. Andersen læse højt på næste gadehjørne. Med hvad er det så, der sker? Det er som om, du er kommet til en blanding af New Orleans og New York, i hvert fald i lyden.

På en plads står der et band og spiller jazz, og på næste plads står der et band og spiller jazz. Du går ind på et værtshus, der er et band, som spiller jazz. Du går ind på en café, der er et band, som spiller funk. På næste café er der en hiphopper, som rapper og et band, som spiller jazz bagved. Det er ikke fordi, at du har noget imod jazz, men ærlig talt, det var ikke derfor, at du var kommet til København i din rejse igennem Europa.

Du mener, at Kongens Have må være det rette sted for den idylliske eventyrfortællinger om den danske hovedstad, og du tager derhen, og der er der så ……jazz for børn.

Jazzhaderen:

Du fatter ikke, hvorfor København sommer efter sommer skal forpestes af jazz. Denne musikgenre er da helt umulig. Du elsker tre minutters pop- og rocknumre, hvor der er omkvæd du kan synge med på, og du kan ikke se idéen med endeløse soloer, som folk absolut skal klappe høfligt ad.

Derudover mener du, at blæseinstrumenter er stærkt overvurderet, det lyder bare ikke godt, nej, du foretrækker keyboard og guitar. Trompeter og saxofoner gør det simpelthen uudholdeligt at være i København.

Du beslutter at flygte, så du kan sove hjemme hos dine forældre i forstæderne. Men hvad sker der, når du træder ud på Ballerup Station en mandag morgen? Der står et ungt jazzband og blæser i saxofoner. Aaaargh!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Frederiksberg

På bunden af sagosuppen

Annonce