Annonce
Klumme

Forever Young

Sognepræst Annette Molin Brautsch. Foto: Dan Møller
Annonce

Her i september måned er der Golden Days Festival med kulturarrangementer over hele byen. Årets tema er ungdom som fænomen, følelse og tilstand under titlen ”Forever Young”.

Folkekirken er også med. I Natkirken, Vor Frue Kirke, sætter vi fredag aften 18. september fokus på “Jagten på det evige liv” i ord, musik og billeder. Alle jager vi ungdommen, tilstanden af at være smuk, frisk, klar og i gang med tusind ting. Det skal helst ikke hedde sig, at vi sakker bagud eller går i stå. Vi skal følge med i en “fomo” (fear of missing out/frygt for at gå glip af noget) kultur.

Men sandheden er, at vi ikke kan lykkes med det projekt: at være evigt ung. Vi skal også tillade os at ældes og gå i stå, for det har vi brug for simpelthen. Præsten Preben Kok, som skrev bestsellerbogen “Skæld ud på Gud” for nogle år siden, taler om mennesket som et æbletræ.

Hvad er smukkere end et æbletræ i maj, med de hvide og svagt lyserøde blomster... intet er smukkere, og her får vi alle lov til at folde vores grene og blade ud, men afblomstringen, som er en naturlig følge, har vi svært ved at acceptere. Bliver det også efterår? ... også for mig? Tyngden af æblerne slider på grenene, og når æblerne er faldet ned eller plukket, så står man der og ser gammel og trist ud.

I vores kultur, siger Preben Kok, skal vi passe på, at vi ikke ender i en ren jagt på den evige ungdom - den smukke blomstringstid. For det kan vi ikke holde til. Visdommen ligger i frugten, i selve æblet og den cyklus, der er naturlig for et menneske. Æbletræets skønhed ligger ikke blot i blomstringen, men i selve stammen og rodnettet, som usynligt holder det aktivt og i gang, med de pauser, sådan et træ også skal have.

At være ung er skønt - og vi voksne kan huske det. Men det er også hårdt, pinligt og besværligt. Årets konfirmander har skrevet anonyme bønner til Gud. Jeg har læst dem igennem, og det er altid meget rørende at læse, for her i kommunikationen med Gud bliver der ikke lagt fingre imellem.

Der lægges store bekymringer frem, sorg deles, længsel efter at få helet brudte relationer med venner og familie, frygt for ensomhed, trøst efterlyses, der takkes for alt det gode og der spørges et sted: Hvor længe varer glæden?

I dag vil alle være unge, men det at være ung er ikke let. Det viser disse bønner også. 14-15 år og teenager - de har meget at kæmpe med. I alle livets aldre er der noget at kæmpe med og glædes over – det hører ikke en bestemt tid til. Men lad os inspireres af hinandens historier – uanset alder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Frederiksberg – et vidt begreb

#HvorErDerEnVoksen

"Det er ikke fordi ledelsen ude i institutionerne ikke vil dække dagen bedre ind, der er simpelthen ikke penge til det"

Debat

Velkommen i Sine Heltbergs grønne rodebutik

Kronik

Jeg vil også have ret til at leve

Covid-19

Nikolaj Bøgh: - Jeg har corona

Klumme

At vente på døden

Debat

Cykelkaos hersker på Grundtvigsvej

Debat

Er den lokale idræt bange for børn?

Politi

Cyklist skubbet af cyklen på Howitzvej

Annonce