Annonce
Kultur

Fra krig til kunst: Bunker omdannes til udstillingssted

Rebekka Sofie Bohse Meyer (t.v.) og Lise Seier Petersen glæder sig til at arrangere kunstudstillinger i bunkeren på Rolfsvej. Foto: Bo Børresen
En kuppelformet bunker har i årtier ligget ubenyttet hen i en gård på Rolfsvej. Nu har to beboere taget initiativ til at omdanne bunkeren til udstillingssted for samtidskunst.

Frederiksberg rummer mange ubenyttede bunkere fra krigens tid. Indtil for nylig var bunkeren i gården på Rolfsvej 10 en af dem. Men fra torsdag 29. april kl. 15.00 er den ikke længere ubenyttet. Her åbner Frederiksbergs nye eksperimenterende udstillingssted for samtidskunst nemlig i den kuppelformede bunker.

Det er to af beboerne på Rolfsvej 10, Rebekka Sofie Bohse Meyer og Lise Seier Petersen, som har taget initiativ til udstillingsstedet.

- Jeg er en medlem af vores gårdlaug. Vi var nede for at se på bunkeren, da Lise tilfældigt kom forbi. Vi faldt i snak om, at man burde gøre brug af bunkeren, når nu den bare ligger ubenyttet hen, og så fandt vi hurtigt frem til, at den selvfølgelig skulle bruges til små kunstudstillinger, fortæller Rebekka.

Stedet har fået navnet 'Platform Bunker', og med støtte fra Statens Kunstfond og Frederiksbergfonden er der nu stablet et program på benene, som strækker sig helt frem til august 2022. I alt ni små udstillinger er programsat begyndende med den visuelle kunstner, Anne Gudrun Sejersen, 29. april-2. maj.

Legatboliger til kvindelige kunstnere

Anne Gudrun Sejersen bor i samme opgang på Rolfsvej 10 som Rebekka Sofie Bohse Meyer og Lise Seier Petersen, og det er ikke tilfældigt. Rolfsvej 10 er nemlig en legatbolig-opgang for kvindelige kunstnere.

Grundet sin størrelse, hvælving og byggematerialer er bunkeren oplagt til audiovisuelle performances, der stimulerer sanserne i 360-graders oplevelser. Foto: Bo Børresen

Det var den tidligere formand for Kvindelige Kunstneres Samfund (KKS), Elisabeth Neckelmann (1884-1956), der i 1948 købte ejendommen Rolfsvej 10 for arven efter sin mor. Her oprettede hun en stiftelse med ti legatboliger, der den dag i dag tildeles "ældre ubemidlede kvindelige billedkunstnere og musikere".

Elisabeth Neckelmann kæmpede gennem sine 30 år som formand for KKS for ligestilling. "Foruden at bestride formandsposten stillede hun sit hjem til rådighed og sørgede for mad og drikke ved møderne. Desuden lod hun sig ofte interviewe til dagbladene, hvor hun hellere ville tale om kvindelige kunstneres situation end om sin egen kunst. Yderst velformuleret argumenterede hun for kvinders ret til at være fuldtidskunstnere på lige fod med mænd", som der står at læse på kvinfo.dk.

Annonce

Book tid

Elisabeth Neckelmann var nytænkende for sin tid, hvor hun kæmpede for ligestilling i kunsten. Netop ligestilling er et nøgleord for Platform Bunker. Ligestilling mellem kønnene, men også ligestilling mellem aldersgrupper, mellem nationaliteter og mellem kunstarter.

Hvis man kunne tænke sig at opleve bunkeren på Rolfsvej og en af de i alt fire udstillinger i april og maj, så kan man booke en tid i tidsrummet torsdag-søndag klokken 15.00-18.00 via Platform Bunkers Facebook-side på facebook.com/platformbunker. Da bunkeren ligger i en aflåst gård, er forhåndstilmelding nødvendigt, hvis man vil være sikker på at komme ind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Butiksnyt

Meyers har åbnet pop op-isbar

Sundhed

Flyttedag: PCR-testcenter skifter adresse

Debat

En politisk stridsmand: Carl Plougs buste

Annonce