Annonce
#72 timer

Fra tømrer til hjemløs: Carsten skal leve på gaden i 72 timer

Carsten Olesen er 46 år og har sin egen tømrervirksomhed. Onsdag 20. april og 72 timer frem skifter han lejligheden Bag Søndermarken ud med Frederiksbergs gader, når han skal prøve, hvordan det er at leve som hjemløs.  Foto: Jacob Crawfurd/Byrd
Den 46-årige tømrer og Frederiksberg-borger Carsten Olesen har meldt sig til FrederiksbergLIVs udfordring. Fra 28. april kl. 12.00 og 72 timer frem skal han leve som hjemløs på Frederiksberg og være med til at rejse penge til Hus Forbi.

Vi møder Carsten Olesen foran hans hjem på Frederiksberg. En klassisk etageejendom i røde mursten. Bag os ligger Søndermarken, hvor træernes grene danser lystigt i den kraftige vind.

Carsten, som har sin egen tømrervirksomhed, er opvokset på Frederiksberg og har boet i lejligheden her Bag Søndermarken i 20 år. Men snart vender han ryggen til sit trygge hjem og drager ud på gaden.

For fra onsdag 28. april kl. 12.00 skal Carsten klare sig med et liggeunderlag, en sovepose, mobiltelefon og nogle få kontanter på lommen. Han har nemlig meldt sig som 'frivillig hjemløs' i et projekt, som FrederiksbergLIV søsætter i samarbejde med Hus Forbi i denne uge. Målet er at samle mindst en halv million kroner ind og sætte et massivt redaktionelt fokus på hjemløses udfordringer anno 2021.

Annonce

Overnatning på kirkegården

Carsten skal leve som hjemløs på Frederiksberg i 72 timer, hvor han på egen krop skal opleve, hvad det vil sige at leve uden tag over hovedet. Han vil rapportere og fortælle om, hvilke vilkår man går igennem som beboer på gaden, og du vil kunne følge med på FrederiksbergLIVs Facebook-side.

Carsten er spændt på at prøve at sætte sig i de hjemløses sted.

- En af de måder, vi kan ændre os på, er ved at sætte os i andres sted. Og hvis jeg på den måde kan gøre hjemløses liv bare en anelse nemmere, er det en lille pris at betale, siger Carsten, som gerne vil have så realistisk en oplevelse ud af det som muligt.


En af de måder, vi kan ændre os på, er ved at sætte os i andres sted. Og hvis jeg på den måde kan gøre hjemløses liv bare en anelse nemmere, er det en lille pris at betale.

Carsten Olesen, borger på Frederiksberg


- Det er jo et skuespil, det kommer vi ikke udenom, men jeg vil ikke forberede mig så meget på de tre dage og undersøge overnatningsmuligheder osv. Jeg vil hellere tage det, som det kommer. Som udgangspunkt vil jeg ikke tage en seng fra en hjemløs, der virkelig har brug for den, så jeg regner med at sove udendørs. Jeg har overvejet Søndermarken, hvor der vist er nogle halvtag et sted, og ellers vil jeg måske prøve at overnatte på Valby Kirkegård eller Vestre Kirkegård, siger han og tilføjer:

- Og hvis det regner, så må jeg finde et tog, så jeg kan sover der.

Annonce

Maden findes i skraldespanden

Der er ikke noget, der bekymrer Carsten som sådan. Han føler sig for eksempel rimelig sikker på, at han nok skal få noget at spise, for han har allerede stor erfaring med at skralde og ved, hvor det er godt at lede efter overskudsmad på Frederiksberg.

- Jeg vil gerne holde det hemmeligt, hvor det er, men jeg ved, at der bliver smidt rigtig meget grønt og ikke mindst brød ud. Det er ikke, fordi jeg er nødt til det, at jeg skralder, men jeg er blevet chokeret over det madspild, der finder sted. I perioder har jeg kunnet leve gratis, fortæller Carsten, som har levet som veganer i tre år.

Det, han har gjort sig flest tanker om, er den tomhed, som han forventer vil være dominerende, når han sidder dér på gaden.

- Jeg tror, den følelse kommer, når du ikke har noget, du skal, og der ikke er nogen, der venter på dig. Og hvis du stiller dig op ved Netto for at tigge nogle penge, og der ikke er nogen, der vil se dig i øjnene. Det kender jeg jo godt fra mig selv. Har man besluttet sig for ikke at give penge til den hjemløse, så vil man helst undgå at få øjenkontakt.

Annonce

Den som folk vil undgå

Carsten har allerede en vis erfaring med at tage kontakt til folk, der måske ikke ønsker at tale med ham. Som dyrerettighedsaktivist har han oplevet at arbejde som 'facer' og forsøge at få folk til at give penge til at give dyrene et bedre liv.

- Det er forfærdeligt at skulle henvende sig til folk, der ikke ønsker at høre, hvad du kan fortælle dem og skulle have noget fra dem. Ofte vil folk hellere leve i uvidenhed, fordi de får dårlig samvittighed, når de hører om de vilkår, som de danske landbrugsdyr lever under.  På det punkt har jeg da nogle erfaringer at trække på, så jeg er spændt på, hvis jeg skal prøve at tigge penge som hjemløs, siger Carsten.

Du kan følge Carstens tid som hjemløs på facebook.com/FrederiksbergLIV og FrederiksbergLIV.dk

Sådan støtter og donerer du

Som virksomhed skriver du det ønskede beløb til 72timer@husforbi.dk hvorefter Hus Forbi sender en faktura. Private køber en avis af den lokale Hus Forbi-sælger og skriver det betalte beløb på sms til 30504816. Indsamlingen varetages alene af Hus Forbi.

Hvorfor #72 timer?

Fordi Hus Forbi i år fejrer 25 års jubilæum. I den anledning vil vi sætte konstruktivt og løsningsorienteret fokus på flere hjemløseproblematikker og sender derfor en læser ud i frivillig hjemløshed i tre døgn. 72 timer hvor den ’hjemløse’ på egen krop oplever problemer og udfordringer og beretter om oplevelserne.

I de tre døgn vil vi også samle penge ind til netop Hus Forbi, og det er vores ambition at runde en halv million kroner i jubilæumsgave til den corona-trængte organisation.

#72timer kan følges på alle vores medier frem til 12. maj. #72timer præsenteres i samarbejde med Hus Forbi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Butiksnyt

Meyers har åbnet pop op-isbar

Sundhed

Flyttedag: PCR-testcenter skifter adresse

Debat

En politisk stridsmand: Carl Plougs buste

Annonce