Annonce
Ny bog

Frederiksberg-forfatter: Graviditet skal være glæde og ikke frygt

Da Bolette Ilskov Borgvardt ventede Manne, skrev og læste hun små, kærlige erklæringer op for sin dengang ufødte søn og opdagede, at de fjernede noget af frygten og skabte samhørighed. Foto Bo Børresen
Bolette Ilskov Borgvardt har udgivet en bog, der skal få gravide og nybagte forældre til at opleve mindre frygt. En frygt hun selv tumlede uforholdsmæssigt meget med under sin graviditet. Forud var gået både fertilitetsbehandling og ufrivillige aborter.
Annonce

Vokser barnet som det skal? Går jeg for tidligt i fødsel? Er barnet velskabt? Kan jeg få amningen i gang? Hvad nu, hvis noget går galt?

Mange gravide stiller sig selv spørgsmål som ovenfor. Det gjorde Bolette Ilskov Borgvardt fra Søndre Fasanvej også, da hun med fertilitetsbehandling og ufrivillige aborter i bagagen ofte fokuserede på alt det, der kunne gå galt.

Under sin graviditet opdagede Bolette, at meget af den generelle retorik om graviditet baserede sig på frygt. Det forsøger hun nu at ændre på med sin bog 'Kæreste du - kærlige erklæringer til din baby', der udkom i juni i år.

- Jeg savnede en anden vinkel på min graviditet. Et fokus på den spirende og helt unikke relation, som allerede begyndte med visheden om, at jeg var gravid. Relationen til mit barn – med alle de positive overskrifter, der knytter sig til det. Jeg ønskede at sende tillid og tryghed ind i vores fælles system frem for nervøsitet og ængstelse, fortæller Bolette.

Bolette Ilskov Borgvardt blev mor til Manne i april 2019. Forud var gået en næsten tre år lang følelsesmæssig rutsjebanetur. Foto Bo Børresen

Hun begyndte at nedfælde og læse små, kærlige erklæringer op for sit ufødte barn og opdagede, at de fjernede noget af frygten og skabte samhørighed.

Annonce

Barn med sin bedste ven

I april 2019 fødte Bolette en velskabt dreng, som fik navnet Manne. Forud var gået en næsten tre år lang følelsesmæssig rutsjebanetur. Da Bolette var 35 år tikkede det biologiske ur så højt, at hun følte, at hun var nødt til at foretage sig noget, inden timeglasset løb tør for sand.


Jeg håber, bogen kan bidrage med omsorg og støtte til vordende og nybagte forældre - og ikke mindst de spædbørn, som står på tærsklen til at begynde deres liv.

Bolette Ilskov Borgvardt


- Jeg var single og havde ikke lyst til at finde en mand med det ene formål at blive gravid i en fart. Mit mest seriøse forhold lå en håndfuld år tilbage. Jeg boede sammen med Jesper i hans lejlighed på Søndre Fasanvej, men i 2014 stoppede vi som kærester. Jeg blev boende i lejligheden, selvom det jo egentlig var Jespers, siger Bolette og fortsætter:

- Den dag i dag er Jesper og jeg de bedste venner. Vi taler om alt. Det var derfor også helt naturligt, at jeg en dag fortalte ham, at jeg overvejede at få et barn med hjælp fra en donor. Jesper kiggede på mig og spurgte, om jeg så ikke ville overveje at spørge ham om hjælp. Få minutter efter havde jeg svaret ja tak til hans hjælp, fortæller Bolette men tilføjer i samme moment:

- Vi var jo ikke kærester, så det skulle foregå via fertilitetsbehandling.

Annonce

Ingen hjertelyd

De første to-tre positive graviditetstests resulterede alle i, at Bolette mistede fosteret efter to-tre uger. Det var dog det fjerde mislykkede forsøg, der var langt det værste fortæller Bolette:

- Vi var nået til syv-ugers scanningen og gik til jordemoder i den tro, at vi skulle have at vide, at alt var godt. Men det var det ikke. Der var ingen hjertelyd. Herefter fulgte en medicinsk abort fulgt op af ikke bare ét men to kirurgiske indgreb, beretter Bolette.

Den oplevelse tog selvsagt hårdt på Bolette, og frygten for, at det skulle ende galt igen var derfor enorm, da hun fire måneder senere atter blev gravid.

Annonce

Sanser følelser før fødslen

Det gik lykkeligvis godt. 3. april 2019 kom Manne til verden.

Efter fødslen fortsatte hun med at skrive små, kærlige erklæringer til sin søn. Også højtlæsningen af beskederne, som var blevet en integreret del af graviditeten, fortsatte Bolette med.

Det er disse erklæringer fulde af kærlighed og forventning, som Bolette Ilskov Borgvardt nu deler i sin bog 'Kæreste du - kærlige erklæringer til din baby'.

Om forfatteren

Bolette Ilskov Borgvardt er 39 år og uddannet skolelærer. Hun har siden taget en kandidatgrad i pædagogik med fokus på børn og arbejdsliv og er desuden uddannet life-coach, mindfulness-instruktør og reiki-healer. Hun arbejder som selvstændig pædagogisk konsulent og coach.

- Jeg håber, bogen kan bidrage med omsorg og støtte til vordende og nybagte forældre - og ikke mindst de spædbørn, som står på tærsklen til at begynde deres liv, siger Bolette med henvisning til, at nyere forskning har påvist, hvordan især moderens følelser sanses hos barnet allerede fra tiden i livmoderen.

I bogen fokuseres blandt andet på temaer som anerkendelse, omsorg, nærvær og selvkærlighed.

- I den ånd er det væsentligt, at vordende mødre sender ro, tryghed og kærlighed ind til barnet, mens det ligger i maven. Det betyder, at man også selv skal mærke de følelser. Det kan ind imellem være udfordrende, men ord kan være en genvej dertil, fastslår Bolette Ilskov Borgvardt.

Bolette Ilskov Borgvardt: 'Kæreste du - kærlige erklæringer til din baby', 76 indbundne sider, udkom 24. juni 2020 på Muusmann Forlag, vejl. udsalgspris: 129,95 kroner

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kender du, eller er du manden, der fik hjertestop på hjørnet mellem Finsensvej/Sønderjyllandsvej Alle 9. juli?

Klumme

Hovsa, hvor blev retssikkerheden lige af?

Klumme

Byen & Præsten

Debat

Vestfrederiksberg har brug for mere fokus

Debat

Lad os styrke trafikkulturen

Hæder

Lisbeth og Ole er årets nytænkende købmænd

Trafik

Rift om pladserne som skolepatrulje

Annonce