Annonce
Politik

Frederiksbergs samarbejde med Nordea bør stoppe: Bankens etiske alarmklokker er tavse

David Munis Zepernick (R) foran Nordea på Frederiksberg. Foto: Julie Stougaard
Nordea har overtaget forretningen med Ekstra Bladets massageannoncer, som Danske Bank valgte at trække sig fra af frygt for hvidvask. Derfor bør Frederiksberg Kommune stoppe samarbejdet med Nordea og finde en bank med en højere etisk standard i forhold til hvidvask, mener radikale David Munis Zepernick, som bakkes op af SF.

I maj 2020 valgte Danske Bank at stoppe samarbejdet med den del af JP/Politikens Hus, som står bag annoncerne for massageklinikker i Ekstra Bladet. Det skyldes, ifølge Berlingske, frygt for hvidvask i forbindelse med Ekstra Bladets massageannoncer.

Efterfølgende har Nordea overtaget forretningen med annoncerne, og det bør få Frederiksberg Kommunes alarmklokker til at ringe og se sig om efter en anden bank. Det mener kommunalbestyrelsesmedlem David Munis Zepernick (R), der sammen med SF's Balder Mørk Andersen har stillet forslag om, at Frederiksberg Kommune opsiger sit samarbejde med banken.

- Når Nordea aktivt vælger at anlægge en lavere hvidvask-etisk standard end Danske Bank, som vi netop har opsagt samarbejdet med med henvisning til deres hvidvask-etiske profil, så er det jo en nærliggende konklusion, at samarbejdet med Nordea må ophøre, siger David Munis Zepernick.

Annonce

Dumpet hvidvask-eksamen

I 2019 underskrev Frederiksberg Kommune Oxfam/Ibis Charter for skattelyfri kommune og forpligtede sig dermed til at arbejde for en højere hvidvask- og skatteetik blandt kommunens leverandører.

- Begrundet i det charter tog jeg initiativ til forslaget om, at vi skulle opsige samarbejdet med Danske Bank, som jo på det tidspunkt var dumpet i hvidvask-eksamen. Det forslag blev vedtaget med enstemmighed i oktober 2019. Herefter samlede vi kommunens bankforretninger hos Nordea, siger Zepernick og fortsætter:


Jeg kan konstatere, at Nordeas hvidvask-etiske alarmklokker ikke engang ringer, når de bliver tilbudt at samle en forretning op, som Danske Banks hvidvask-etiske komité er løbet skrigende væk fra. Danske Bank har jo trods alt lært af hvidvaskskandalen. Brændt bank skyr ilden, kunne man sige.

David Munis Zepernick (R), medlem af Frederiksberg Kommunalbestyrelse


- Det fortryder jeg jo lidt i dag, hvor jeg kan konstatere, at Nordeas hvidvask-etiske alarmklokker ikke engang ringer, når de bliver tilbudt at samle en forretning op, som Danske Banks hvidvask-etiske komité er løbet skrigende væk fra. Danske Bank har jo trods alt lært af hvidvaskskandalen. Brændt bank skyr ilden, kunne man sige.

Sagen kort: Ekstra Bladets massageannoncer og hvidvask

Efter Danske Banks hvidvask-skandale ønskede banken mere viden om annoncerne for massageklinikkerne, der findes i Ekstra Bladet og på siden side6.dk, som mediehuset ejer, da det kan være uklart, hvor pengene til annoncerne kommer fra.

I 2019 bad Danske Bank JP/Politikens Hus om at finde en anden bankforbindelse til den del af mediehusets forretning, der står for massageannoncerne i Ekstra Bladet. Banken mente ikke, at JP/Politikens Hus lever op til bankens nye strammere hvidvaskkrav.

Frygten i banken handlede særligt om den måde, som mediehuset håndterede de store kontantbeløb, der bliver udbetalt i forbindelse med annoncerne om seksuelle ydelser. Det er ofte meget uklart, hvor pengene kommer fra, og hvem der reelt står bag.

I dag har Nordea overtaget den del af JP/Politikens Hus' forretning, der har med massageannoncerne at gøre.

Annonce

Pres på Nordea

Balder Mørk Andersen (SF) håber, at man ved at lægge pres på Nordea kan få banken til nøje at overveje, om de bør tage sig af en forretning som Ekstra Bladets massageannoncer, og at sagen vil vække genklang hos politikerne på Christiansborg.

- Jeg håber, at det i sidste ende kan føre til, at Ekstra Bladet vil vinke farvel til sexkøbsmillionerne, selvom det måske er naivt at tro, siger han.

Bjørn Bøje Jensen, ansvarlig for danske erhvervskunder i Nordea, udtaler, at han grundet tavshedspligt ikke kan kommentere på konkrete kundeforhold, men at der generelt altid foretages en risikovurdering af alle kunder, når banken etablerer nye kundeforhold, og at det sker i tæt dialog med kunderne.

Annonce

Vil have andre med

- Vi har en omfattende procedure til at beskytte mod enhver form for eksisterende eller potentiel økonomisk kriminalitet. Hvis vi finder bevis for, eller har mistanke om, økonomisk kriminalitet, eller vi konstaterer, at en kunde beskæftiger sig med ulovlige eller på anden vis uetiske forretningsaktiviteter, går vi i tæt dialog med kunden og er klar til at iværksætte de nødvendige tiltag, siger han i et skriftligt svar til Frederiksberg Bladet.

David Munis Zepernick håber, at Frederiksberg, ved at gå forrest, kan mobilisere andre kommuner til at følge deres eksempel.

- Hvis de kommuner, som har underskrevet charteret, følger vores eksempel, så bliver Nordea tvunget til at genoverveje deres forretningsetik, om ikke andet så af kommercielle årsager, siger David Munis Zepernick.

Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen (K), har ikke ønsket at kommentere forslaget, inden det skal behandles i magistraten 1. marts.

_

Annonce
Annonce
Alarm112

Skudoffer i vandpibecafé færdedes i miljø omkring bander

Annonce
Annonce
Alarm112

Efter skyderi på vandpibecafé: Mand fortsat i kritisk tilstand

Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Månedens Buket: Hos Naim går man altid ud af butikken med et smil på læben

Alarm112

Ung mand ramt af skud på vandpibecafé i København

Alarm112

Metroens cityring brød sammen i fredagsmyldretiden

LIVe

FrederiksbergLIV bringer uenigheder sammen: Samtale om minimumsnormeringer sendes LIVE på Facebook

Indland

PORTRÆT: S-advokat rykker ind på borgmesterkontoret

Butiksnyt

Meyers har åbnet pop op-isbar

Politik

Socialdemokratiet tager overborgmesterposten i København

Indland

S sætter en stopper for 112 års K-dominans på Frederiksberg: Michael Vindfeldt er ny borgmester

Byliv

Når Frederiksberg Bladet kan, så kan jeg vel også: Mød Miss Bodil

Byliv

Pernille blev påkørt: Nu søger hun kvinden, der var vidne til ulykken

Indland

Bookmaker hælder knebent til Aggesen-afgang på Frederiksberg

#72 timer

Fra tømrer til hjemløs: Carsten skal leve på gaden i 72 timer

Indland

Komponist og pianist Svenn Skipper er død 74 år gammel

#72timer

Grotesk behandling af hjemløse: Når det er håbløst besværligt at hæve sine egne penge

Retssag

Læk om pensionssager fra Frederiksberg Kommune skal for Højesteret

Konkurrence

Konkurrence: Vind malebøger med Frederiksbergs gadekunst

Alarm112

Anklage: Beruset hjemmehjælper svigtede iltpatient

KULTUR

Kirke inviterer til gudstjeneste under åben himmel

Indland

Forfatter Anders Bodelsen er død

Alarm112

Politiansat tiltalt for moms- og skattesvindel for 736.000

Indland

København Zoo opgiver pandaparring for i år

Annonce