Annonce
Politik

Frederiksbergs samarbejde med Nordea bør stoppe: Bankens etiske alarmklokker er tavse

David Munis Zepernick (R) foran Nordea på Frederiksberg. Foto: Julie Stougaard
Nordea har overtaget forretningen med Ekstra Bladets massageannoncer, som Danske Bank valgte at trække sig fra af frygt for hvidvask. Derfor bør Frederiksberg Kommune stoppe samarbejdet med Nordea og finde en bank med en højere etisk standard i forhold til hvidvask, mener radikale David Munis Zepernick, som bakkes op af SF.

I maj 2020 valgte Danske Bank at stoppe samarbejdet med den del af JP/Politikens Hus, som står bag annoncerne for massageklinikker i Ekstra Bladet. Det skyldes, ifølge Berlingske, frygt for hvidvask i forbindelse med Ekstra Bladets massageannoncer.

Efterfølgende har Nordea overtaget forretningen med annoncerne, og det bør få Frederiksberg Kommunes alarmklokker til at ringe og se sig om efter en anden bank. Det mener kommunalbestyrelsesmedlem David Munis Zepernick (R), der sammen med SF's Balder Mørk Andersen har stillet forslag om, at Frederiksberg Kommune opsiger sit samarbejde med banken.

- Når Nordea aktivt vælger at anlægge en lavere hvidvask-etisk standard end Danske Bank, som vi netop har opsagt samarbejdet med med henvisning til deres hvidvask-etiske profil, så er det jo en nærliggende konklusion, at samarbejdet med Nordea må ophøre, siger David Munis Zepernick.

Annonce

Dumpet hvidvask-eksamen

I 2019 underskrev Frederiksberg Kommune Oxfam/Ibis Charter for skattelyfri kommune og forpligtede sig dermed til at arbejde for en højere hvidvask- og skatteetik blandt kommunens leverandører.

- Begrundet i det charter tog jeg initiativ til forslaget om, at vi skulle opsige samarbejdet med Danske Bank, som jo på det tidspunkt var dumpet i hvidvask-eksamen. Det forslag blev vedtaget med enstemmighed i oktober 2019. Herefter samlede vi kommunens bankforretninger hos Nordea, siger Zepernick og fortsætter:


Jeg kan konstatere, at Nordeas hvidvask-etiske alarmklokker ikke engang ringer, når de bliver tilbudt at samle en forretning op, som Danske Banks hvidvask-etiske komité er løbet skrigende væk fra. Danske Bank har jo trods alt lært af hvidvaskskandalen. Brændt bank skyr ilden, kunne man sige.

David Munis Zepernick (R), medlem af Frederiksberg Kommunalbestyrelse


- Det fortryder jeg jo lidt i dag, hvor jeg kan konstatere, at Nordeas hvidvask-etiske alarmklokker ikke engang ringer, når de bliver tilbudt at samle en forretning op, som Danske Banks hvidvask-etiske komité er løbet skrigende væk fra. Danske Bank har jo trods alt lært af hvidvaskskandalen. Brændt bank skyr ilden, kunne man sige.

Sagen kort: Ekstra Bladets massageannoncer og hvidvask

Efter Danske Banks hvidvask-skandale ønskede banken mere viden om annoncerne for massageklinikkerne, der findes i Ekstra Bladet og på siden side6.dk, som mediehuset ejer, da det kan være uklart, hvor pengene til annoncerne kommer fra.

I 2019 bad Danske Bank JP/Politikens Hus om at finde en anden bankforbindelse til den del af mediehusets forretning, der står for massageannoncerne i Ekstra Bladet. Banken mente ikke, at JP/Politikens Hus lever op til bankens nye strammere hvidvaskkrav.

Frygten i banken handlede særligt om den måde, som mediehuset håndterede de store kontantbeløb, der bliver udbetalt i forbindelse med annoncerne om seksuelle ydelser. Det er ofte meget uklart, hvor pengene kommer fra, og hvem der reelt står bag.

I dag har Nordea overtaget den del af JP/Politikens Hus' forretning, der har med massageannoncerne at gøre.

Annonce

Pres på Nordea

Balder Mørk Andersen (SF) håber, at man ved at lægge pres på Nordea kan få banken til nøje at overveje, om de bør tage sig af en forretning som Ekstra Bladets massageannoncer, og at sagen vil vække genklang hos politikerne på Christiansborg.

- Jeg håber, at det i sidste ende kan føre til, at Ekstra Bladet vil vinke farvel til sexkøbsmillionerne, selvom det måske er naivt at tro, siger han.

Bjørn Bøje Jensen, ansvarlig for danske erhvervskunder i Nordea, udtaler, at han grundet tavshedspligt ikke kan kommentere på konkrete kundeforhold, men at der generelt altid foretages en risikovurdering af alle kunder, når banken etablerer nye kundeforhold, og at det sker i tæt dialog med kunderne.

Annonce

Vil have andre med

- Vi har en omfattende procedure til at beskytte mod enhver form for eksisterende eller potentiel økonomisk kriminalitet. Hvis vi finder bevis for, eller har mistanke om, økonomisk kriminalitet, eller vi konstaterer, at en kunde beskæftiger sig med ulovlige eller på anden vis uetiske forretningsaktiviteter, går vi i tæt dialog med kunden og er klar til at iværksætte de nødvendige tiltag, siger han i et skriftligt svar til Frederiksberg Bladet.

David Munis Zepernick håber, at Frederiksberg, ved at gå forrest, kan mobilisere andre kommuner til at følge deres eksempel.

- Hvis de kommuner, som har underskrevet charteret, følger vores eksempel, så bliver Nordea tvunget til at genoverveje deres forretningsetik, om ikke andet så af kommercielle årsager, siger David Munis Zepernick.

Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen (K), har ikke ønsket at kommentere forslaget, inden det skal behandles i magistraten 1. marts.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Klumme

Barnets 10 bud

Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Skal vi glæde os til byens nye vandværk?

Debat

Fri os for granitfliser

Debat

Når de røde kommer

Debat

Børnevelfærd før profit

Annonce