Annonce
Frederiksberg

Genforeningsstenen på Frederikserg: Inskription giver ingen mening

Her ses genforeningsstenen på Frederiksberg. Foto: Bo Børresen
Annonce

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Som sønderjyde født og opvokset to kilometer nord for den nuværende grænse til Tyskland, men med bopæl på Frederiksberg siden 1988, blev jeg oprigtig glad, da jeg opdagede, at genforeningen af Nordslesvig og Danmark i 1920 nu også markeres med en genforeningssten på Frederiksberg. Tak til initiativtagerne.

Det er måske ikke den smukkeste mindesten, men det kan være, hvad det være vil. Men inskriptionen “Intet Slesvig uden Danmark - Intet Danmark uden Slesvig” må da absolut være en misforståelse.

Skal inskriptionen tages alvorligt, plæderer den for Danmark til Ejderen og dermed for, at en del af Tyskland skal indlemmes i Danmark.


Mon ikke det vil være klogt at gentænke fornuften i inskriptionen – alternativt må initiativtagerne vel mene, at Mette Frederiksen skal kræve af Angela Merkel, at Sydslesvig kommer tilbage til Danmark. Det giver jo ingen mening.


Slesvig er jo i dag et delt område. Sydslesvig er en del af Tyskland, mens Nordslesvig (nu Sønderjylland) er en del af Danmark. Det er dén grænsedragning, der blev resultatet af afstemningerne i 1920.

Kloge politikeres beslutning om at fastholde afstemningsresultatet på trods af kongens forsøg på at kuppe en anden løsning under påskekrisen i 1920 er grundlaget for det fredelige og konstruktive samarbejde i grænselandet.

På samme måde var det efter 2. Verdenskrig fremsynede politikere, der fastholdt, at der ikke skulle rykkes på den demokratisk fastlagte grænse og for relationen mellem Danmark og Tyskland.

Inskriptionen på den nye mindesten er hverken i pagt med det historiske forløb eller med den aktuelle situation. Mon ikke det vil være klogt at gentænke fornuften i inskriptionen – alternativt må initiativtagerne vel mene, at Mette Frederiksen skal kræve af Angela Merkel, at Sydslesvig kommer tilbage til Danmark. Det giver jo ingen mening.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Løftet pegefinger

Københavns Politi inden udsigt til hedebølge: Vi er nødt til at stramme skruen

Debat

Opkald plads efter Bent Fabricius-Bjerre

Debat

Nye målebånd til kommunen

Læserbrev

Glem ikke p-pladser ved rådhuset

Cirkus

Cirkus Arli holder jubilæumsforestilling

Klumme

Byen og præsten: Drømmestof

Annonce