Annonce
Havekunst

Her er manden bag ståltråds-pingvinen, kantstens-katten og alle de andre figurer på Hospitalsgrunden

- Jeg studerer dyrene nøje i bøger og på nettet, så jeg kan lave dem i deres naturlige positurer, fortæller Lennart Thorborg. Foto: Bo Børresen
Navnet er Lennart Thorborg. Lennart med streg under art, for her er ikke "blot" tale om en gartner, men også om en kunstner med hang til at sprede smil blandt Hospitalsgrundens besøgende.
Annonce

Hvis du nogensinde har gået en tur på Hospitalsgrunden, så kan du næsten ikke have undgået at være stødt på for eksempel en pingvin, en kat, en skarv eller måske en abe. Alle udført i hønsenet og ståltråd og skabt med forbløffende naturtro udtryk.

På din tur rundt på Hospitalsgrunden har du måske også bemærket figurklippede buske og træer, en hjerteformet portal eller ansigter, dyr og blomster hugget i kantsten.

En skarv udført i hønsenet med en fisk under sig. Foto: Bo Børresen

Hvad enten de er lavet af hønsenet, taks, bøgehæk eller af kantsten, så har de fantasifulde figurer det til fælles, at de alle er skabt af en og samme anlægsgartner.

Annonce

Lennart med streg under art

Navnet er Lennart Thorborg. Lennart med streg under art, for her er ikke "blot" tale om en gartner, men også om en kunstner med hang til at give Hospitalsgrundens besøgende små og ofte uventede oplevelser med på gåturen.

Lennart Thorborg er ikke som gartnere er flest. Han er født og opvokset i Trinidad i Caribien. Forældrene er danske, men farens job som maskinmester på et olieraffinaderi drev den lille familie til calypsoens hjemland. Her boede de frem til 1983, hvor turen gik retur til Danmark.

En af Lennart Thorborgs i alt tre falke lavet af kantsten. Foto: Bo Børresen

Lennart og hans søster havde imidlertid aldrig prøvet andet end Trinidad, så det var noget af en omvæltning for den dengang 15 år gamle Lennart at begynde en helt ny tilværelse i det kolde nord. Han havde dog masser af gode barndomsminder fra Danmark - og fra Frederiksberg:

- Vi besøgte mine bedsteforældre hvert år. De boede på Dalgas Boulevard, og tog os med i Lindevangsparken, Frederiksberg Have, Søndermarken og Zoologisk Have. Det elskede jeg, fortæller Lennart.

Annonce

Mange års planlægning

Her godt 37 år efter, at Familien Thorborg vendte hjem til Danmark, er det mest af alt Lennarts accent, der afslører hans caribiske barndom. Og så er han heller ikke bange for at gå farverigt klædt.


Det var en kæmpe glæde for mig at opleve, at så mange nød haven på en ny og anderledes måde.

Lennart Thorborg


Det er dog først og fremmest i overført betydning, at Lennart i sine 12 år som anlægsgartner i Region Hovedstaden har sat kulør på Hospitalsgrunden. Da han blev ansat i 2007, havde han en klar mission:

- Mine første tanker var at skabe et opløftende og kreativt miljø for de indlagte og deres pårørende. Jeg brugte meget tid på at planlægge beplantninger, sæsoner og farvesammensætninger, og så dukkede der et dyr eller en figur op hist og her, siger Lennart med et skævt smil.

Tre fiskere lavet af hønsenet og placeret i toppen af et tre. Foto: Bo Børresen

Som tiden gik, begyndte haven at forme sig, og rygtet om en fantasifuld, grøn oase med indlagte overraskelser spredte sig.

- Der begyndte at komme flere og flere besøgende udefra. Især børnehaver gik på opdagelse på havens små stier. Det var en kæmpe glæde for mig at opleve, at så mange nød haven på en ny og anderledes måde, fastslår Lennart.

Annonce

Farvet ståltråd fra England

Den stigende interesse motiverede ham til at lave endnu flere figurklippede buske og ikke mindst skabe dyr af såvel hønsenet og ståltråd som af kantsten. Tilblivelsen af dyrene skete for størstedelens vedkommende i Lennarts fritid.

- Nogle gange når der ikke var så meget at lave i vintermånederne, kunne jeg godt finde tid til at lave nogle stenfigurer og -skulpturer i arbejdstiden, men ellers er det min fritid, jeg har brugt på at fremstille dyrene, fortæller Lennart og fortsætter:

- Det er ret tidskrævende at skabe et dyr, så de bliver så livagtige som muligt. Jeg studerer dyrene nøje i bøger og på nettet, så jeg kan lave dem i deres naturlige positurer. Det er også vigtigt med de rigtige dimensioner, så for eksempel hale og ører passer sammen størrelsesmæssigt.

Denne kantstensskulptur bestående af to svaner udført i kantsten står foran Frederiksberg Hospitals hjerteafdeling. Foto: Bo Børresen

Det er ikke kun sin fritid Lennart betaler med for at glæde havens gæster. Han betaler også selv materialerne:

- Hønsenettene henter jeg bare i et byggemarked. Det er ikke den store udgift. Men ståltråden køber jeg hjem fra England. Det er ikke lykkedes mig at opdrive farvet ståltråd på store ruller i Danmark, så fragtomkostningerne løber da lidt op, men det er det hele værd, pointerer Lennart.

Annonce

Ikke længere ansat

Faste gæster på Hospitalsgrunden har måske bemærket, at det er længe siden, der er dukket nye ståltrådsdyr op, og at de figurklippede buske ikke står så skarpt som tidligere. Det er der en god - og for mange lidt nedslående - forklaring på: Lennart er nemlig ikke længere gartner på Frederiksberg Hospital:

- Nej, hospitalet er jo så småt ved at lukke ned, så i juni 2019 havde jeg sidste arbejdsdag. Det er vemodigt. Jeg elskede mit job på Hospitalsgrunden. Jeg er også glad for mit nye i den private sektor, men der er ingen steder, jeg kan placere mine ståltrådsdyr, og det er også slut med at skære kantstensfigurer, konstaterer Lennart.

Et egern lavet af hønsenet og ståltråd. Foto: Bo Børresen

Han kan dog ikke helt holde sig væk fra Frederiksberg Hospital, og mens han går rundt på grunden og stolt fortæller om hvert eneste af sine værker, hiver Lennart flere gange en lille beskærersaks frem og trimmer lidt taks hist og lidt buksbom der.

- Jeg var faktisk også herovre i går for at klippe taksen i elefanterne ned, så de kunne se flotte ud, til du kom, afslører han.

Annonce

Lennart må gerne

De tre elefanter i naturtro størrelse er nok Hospitalsgrundens mest berømmede attraktion. Dem har Lennart dog ikke lavet:

- Nej, de er svejset på teknisk skole her på Frederiksberg og foræret til hospitalet. Men det er mig, der har plantet taksen inde i dem. Det gjorde jeg tilbage i 2008 for at fremhæve de flotte figurer, fortæller Lennart, inden han kravler op på den største af elefanterne.

Man må ikke kravle på de elefanterne. Men Lennart Thorborg må gerne ... Foto: Bo Børresen

Som skilte på hver af de tre elefanter tydeligt fortæller, så er det ikke tilladt at kravle på dyrene.

Men ingen regel uden undtagelse. Lennart må selvfølgelig gerne, for han har en helt særlig status på Hospitalsgrunden og blandt alle os, der glædes over hans henved 100 taks-, hønsenet- og kantstenfigurer, som gemmer sig mulige og umulige steder rundt omkring på den store grund.

Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Foto: Bo Børresen
Annonce
Annonce
LEDER

Lad ikke vores butikker dø: Køb dine julegaver lokalt

Annonce
Annonce
DEBAT

Er der julelys på nettet, hr. minister?

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Som kornet i jorden

Klumme

Ild i uniformerne

Debat

S og EL: Sænk farten på Frederiksberg

Klumme

For to kroner leverpostej

Byliv

Falkebænkene er tilbage på Sankt Thomas Plads

Klumme

Klumme: Kvindernes læremester

Annonce