Annonce
Klumme

Historiens store viskelæder

Nogle få studerende på universitetet har travlt med at få slettet historien. Statuer skal væk og gadenavne udraderes. På Frederiksberg får de travlt, skriver Michael Engelbrecht. Foto: Martin Sørensen
Annonce

De higer og søger i gamle Bøger, i oplukte Høie med spejdende Øje.

Tidens studerende på Københavns Universitet har gang i den store lup. Ikke for at dygtiggøre sig i deres fag, men for at finde krænkelser – nye som gamle. Det skyldes ikke, de selv har været udsat for uretfærdigheder, næh, de arbejder på vegne af verdens minoriteter. Derfor kan man ikke klæde sig ud som indianer eller mexicaner til karneval. Det er nemlig 'kulturel appropriation' - altså 'kulturelt tyveri' fra minoriteter.

Disse studerende vil også luge ud i historiske statuer og gadenavne, så kun de 'gode' kan få lov at blive stående på deres sokkel.

Hvordan et par festglade studerende på universitetet kan stjæle kulturen fra 112 millioner mexicanere, er der ingen forklaring på.

Indsigten i kolonitiden og slavehandlen er også begrænset. Der er naturligvis ingen, der vil bestride, at slavehandlen er en sort plet på den europæiske historie. Der findes ingen undskyldning for denne trafik.

Men at bedømme slavehandel ud fra nutidens moral har ingen mening. Tiden var en anden, og for eksempel levede de danske bønder også under slavelignende forhold. De skulle udføre tvangsarbejde, hoveri. De kunne ikke forlade deres landsby, og herremanden kunne udskrive besværlige bønder til flåden, hvor gennemsnitslevetiden for en matros var tre år.

Når et slaveskib ankom til Afrika fra Danmark, døde halvdelen af besætningen inden for 14 dage, og på turen over Atlanten var dødeligheden blandt den hvide besætning større end blandt slaverne. I øvrigt blev slaverne leveret af lokale høvdinge, der førte krige for at skaffe ”salgsvarer”, som de kunne bytte med spiritus, krudt med videre.

Der tegner sig altså et mere nuanceret billede af en grusom tidsalder, hvor magthaverne ikke regnede menneskeliv for noget, hverken sorte eller hvide. Skal vi så ud fra dagens moral viske dem ud med historiens store viskelæder, som de andenhåndskrænkede ønsker det?

Hvordan kan vi så lære af historien, så den ikke gentager sig? Og hvem skal fjernes i fremtiden, når dagens moral til den tid ikke kan lide hærgende vikinger, personer, der førte krig eller fremstillede biler – ja, fortsæt selv.

Lige nu er der nogle, der plæderer for, at vi fjerner alle spor fra slavetiden, såsom Marienborg, Amalienborg - og Det gule Palæ, bygget af Henning Friederich Bargum, direktør for slavehandelssocietetet. Bargum byggede også herregården Forhåbningsholm på Frederiksberg. Kælderen af dette hus er bevaret og en del af børneinstitutionen 'Bryghuset', så riv den ned med det samme og væk med vejnavnet.

Bargum stod for den såkaldte trekantshandel: Sprut, krudt og geværer til Guldkysten som betaling for slaverne, der blev sejlet til Dansk Vestindien og byttet for sukkerrør, der så blev taget med hjem til København og raffineret.

Det gik dog skidt, og ni år efter stak Bargum af med kassen. Det skal nævnes, at da Forhåbningsholm røg på tvangsauktion, var der opført to slaver på salgsopstillingen.

Vi kan også straks rive Ludvigsminde på Allégade ned, da det har været ejet af sukkerraffinadør Christian Frederik Fiedler, og send håndværkerne videre til Sankt Thomas Plads, der har navn efter øen Sankt Thomas, hvor apoteker Riise havde tjent sine penge.

Nogle af de krænkede vil også rive statuen af Frederik 5. ned af soklen, da han selv – som resten af overklassen – havde investeret i slavehandel.

Men hvorfor ikke fjerne ethvert minde om de efterfølgende konger, der regerede indtil generalguvernør Peter von Scholten i 1848 frigav de vestindiske slaver: Christian 7. - Frederik 6. og Christian 8. Så bliver det også meget nemmere for børnene at huske kongerækken, hvis man skulle finde på at genindføre historieundervisningen.

Men det er da synd for det gode værtshus Frederik 6., at man skal miste sit gode navn.

Annonce
Annonce
Corona

Corona-ensretning ophæves i København

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Jeg går helt fra snøvsen

Klumme

Den største beslutning

Debat

Er jeg en dårlig mor, Christina?

Debat

Levende begravet på Rahbeks Allé

Debat

Konservative svigter vores butikker

Debat

Øget fokus på entreprenørsvigt

Annonce