Annonce
Frederiksberg Have

Historisk dag for historisk sted: Nu åbner Fasangården

Anika Madsen har køkkenchef-erfaring fra Kadeaus lillesøster, Roxie, hvor hun også var partner, ligesom hun har arbejdet steder som Formel B, Eldorado og Kadeaus lillebror, Nabo. Foto: Bo Børresen
Tre års restaurering efterfulgt af fem måneders indretning er nået til vejs ende. Torsdag 1. oktober byder Claus Meyer indenfor i Fasangårdens historiske bygninger i Frederiksberg Have. I spidsen for byens nye traktørsted med den mere end 300 år lange historie står partner og køkkenchef Anika Madsen. Hun er ung, lokal og fuld af idéer.
Annonce

Nysgerrige Frederiksberg-borgere har i omkring tre år kigget med over plankeværket, mens Slots- og Kulturstyrelsen har foretaget den omfattende restaurering, der har fået den tidligere kongelige embedsbolig, Fasangården, til at stråle igen.

1. maj 2020 overtog Meyers, med den entreprenante Frederiksberg-borger Claus Meyer i spidsen, nøglerne til den historiske bygning i Frederiksberg Have. Siden er sommeren gået med at samle et team, indrette bygningerne fra kælder til kvist, planlægge køkkenhaven og tilplante prydhaven.

Når Fasangården torsdag 1. oktober slår dørene op for offentligheden, bliver det som traktørsted, men der vil også blive plads til private middagsselskaber og mødefaciliteter og senere på året et minihotel på 1. salen samt stalddørsudsalg på gårdspladsen.

Slots- og Kulturstyrelsen har restaureret Fasangården for 29,4 millioner kroner. Foto: Fasangården PR

Som Claus Meyer fortalte til Frederiksberg Bladet tilbage i maj måned, så er det ikke tilfældigt, at han kalder Fasangården for et traktørsted:

- Det gør vi for at signalere, at der bliver tale om et jordnært køkken med gode råvarer, der henvender sig forholdsvis bredt. Vi befinder os midt i naturen, så maden skal også afspejle sæsonerne, udtalte Claus Meyer til Frederiksberg Bladet 13. maj 2020.

Annonce

En erfaren 27-årig

Dengang havde Meyer endnu ikke ansat en køkkenchef. Det har han nu. Valget er faldet på 27-årige Anika Madsen, der sin unge alder til trods, har køkkenchef-erfaring fra Kadeaus lillesøster, Roxie, hvor hun også var partner, ligesom hun har arbejdet på Eldorado og Kadeaus lillebror, Nabo, og er uddannet på Formel B.


Fasangården rummer alt, hvad jeg kunne drømme om. Jeg glæder mig usigeligt meget til at åbne vores spiseri.

Anika Madsen, køkkenchef


Anika Madsen, som altså får ansvaret for at udleve Fasangårdens ambitioner om at være et sted for brugerne af Frederiksberg Have, hvad enten der er tale om et større selskab eller en forælder, der er ud at rulle med barnevognen, glæder sig enormt til at varetage sit nye job:

Fasangårdens nye køkkenchef er 27 år og bor i Smallegade. Foto: Bo Børresen

- Fasangården rummer alt, hvad jeg kunne drømme om. Jeg glæder mig usigeligt meget til at åbne vores spiseri både for havens besøgende og for gæster, der er kommet langvejs fra. Jeg har en masse idéer, som bare venter på at blive ført ud i livet, siger Anika Madsen, der ikke får langt til jobbet:

- De seneste seks år har jeg boet i Smallegade et stenkast fra Frederiksberg Have, så også det er helt fantastisk.

Annonce

Farvestrålende tapeter

Noget af det, der især springer i øjnene, når man går rundt i de historiske lokaler på Fasangården, er de farvestrålende tapeter. Det er genoptryk af de originale tapeter, som Slots- og Kulturstyrelsens restaureringsfolk fandt allerinderst på væggene bag adskillige andre lag af tapeter. Det er med andre ord præcise kopier af de tapeter, som det skønnes, der prydede væggene, da den nuværende bygning blev indviet i 1828.

Fasangården

Blev opført til opdræt af fasaner til de kongelige jagter under Christian den 5. i 1682. Kongens fasanmester havde bolig på gården.

I årenes løb har embedsboligen, der blev opført i sin nuværende form efter tegninger af arkitekt Jørgen Hansen Kock i 1828, blandt andet været bolig for den daværende Kronprins Frederiks kabinetssekretær, Peter Carl Jessen.

1842-50 fungerede Fasangården som sommerbolig for dramatikeren, digteren og forfatteren Adam Oehlenschläger.

Senere blev videnskabsmanden H.C. Ørsted tilbudt Fasangården som æresbolig.

Slots- og Kulturstyrelsen har stået for den tre år lange restaurering af Fasangårdens fredede bygninger.

Inklusiv forundersøgelser og forplads har restaureringen kostet 29,4 millioner kroner.

Bygningerne er statens ejendom, og Meyers' forpagtningsperiode lyder på foreløbigt fem år.

Fasangården ligger en smule gemt bag mindehøjen 'Mathildehøj' i den nordvestlige del af Frederiksberg Have tæt ved Søndre Fasanvej-indgangen.

Designerne Christina Meyer Bengtsson og Ulrik Nordentoft har stået for valget af interiør på Fasangården. De har taget udgangspunkt i husets alder og historie, men forholder sig ikke slavisk til romantikken. Med et ønske om at genbruge mest muligt, har makkerparret været på jagt efter møbler, vaser og lamper på auktioner og loppemarkeder fortrinsvis i Skandinavien.

Udformningen af Fasangårdens have er kraftigt inspireret af romantikken. Foruden bærbuske og spiselige blomster er der planer om en voliere med høns, som skal lægge æg til Fasangårdens sovende gæsters morgenmad, samt tre bistader, der forsyner køkkenet med honning og dertil et større antal krydderurte- og grøntsagsbede.

Annonce

En tro på fremtiden

Fasangården åbner midt i en usikker tid, hvor en stor del af restaurationsbranchen er i knæ, og mens covid-19 stadig er en væsentlig faktor.


Når vi endelig åbner dørene 1. oktober, er det også en investering i fremtiden.

Jesper Uggerhøj, administrerende direktør


- Alligevel er genåbningen et stærkt signal om, at selvom meget synes ustabilt, må vi se fremad og sætte nye initiativer i søen, siger administrerende direktør i Løgismose Meyers, Jesper Uggerhøj, og tilføjer:

- Åbningen og hele projektet har ligesom alt andet været ramt af forsinkelser, men når vi endelig åbner dørene 1. oktober, er det også en investering i fremtiden. Det føles helt rigtigt, at vi nu langt om længe kan invitere folk inden for i de historiske stuer og åbne stedet for offentligheden med store madoplevelser som omdrejningspunkt. Det sker naturligvis med de hensyn, som tiden kræver, understreger Jesper Uggerhøj.

De farvestrålende tapeter sætter et markant aftryk på Fasangården. Foto: Fasangården PR
Det midterste værelse med det turkise tapet er Adam Oehlenschlägers gamle skriveværelse. Foto: Fasangården PR
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kender du, eller er du manden, der fik hjertestop på hjørnet mellem Finsensvej/Sønderjyllandsvej Alle 9. juli?

Klumme

Hovsa, hvor blev retssikkerheden lige af?

Klumme

Byen & Præsten

Debat

Vestfrederiksberg har brug for mere fokus

Debat

Lad os styrke trafikkulturen

Hæder

Lisbeth og Ole er årets nytænkende købmænd

Trafik

Rift om pladserne som skolepatrulje

Annonce