Annonce
Klumme

Ikke mere Fucking

Michael Engelbrecht. Arkivfoto
Annonce

Den østrigske by Fucking har skiftet navn, da man var træt af at hedde et engelsk bandeord. Men mange andre steder er der andre stednavne, der kunne trænge til at komme til numerolog, skriver Michael Engelbrecht.

Unge mennesker ville nok sige, at Fucking lå fucking langt ude på landet i Østrig, nu er byens borgmester da også blevet træt af at administrere de mest fotograferede byskilte både nord og syd for Alperne, så byen skifter til nytår navn til Fugging, der udtales på samme måde, men ikke får smilet til at brede sig over hele ansigtet på de besøgende.

En lang række andre byer kunne nok blive inspireret af østrigerne. Jylland er storleverandør af stednavne, der sender tanker på flugt – ofte i retning af de nedre regioner. Det er eksempelvis ikke så flatterende for de erotisk buttede at bo i Bredballe eller Balle.

Byen Lem må også lægge øre til en del fnisen, mens Tarm har taget sagen i den anden hånd. Man kan i hvert fald ikke sige, at de mangler humor. Handelsforeningen arrangerer således 'Tarm Open By Night', og Hjerteforeningen har 'Ladywalk i Tarm'. Man kan se det for sig.

Skjern skulle i øvrigt være Dammarks 'anus', da byen ligger mellem Lem og Tarm, og man må gå ud fra, at de er venskabsbyer med Blære pr. Tårs.

Apropos Anus, så er det en landsby syd for Auxerre i Bourgogne, og der er ingen planer om en navneændring. Tværtimod har de udvidet, så navnet også omfatter nabosognet: Anus-Fouronnes. Når vi er i Frankrig, skal vi også en tur forbi Condom ved Toulouse og hvis man ikke har erfaring med viljefaste kvinder hjemmefra, er der en mulighed i Bitche nær grænsen til Tyskland.

Udi i det vinøse er der ingen ende på ærligheden i Nimes, der har det fattigste kvarter i Frankrig kaldet 'Pissevin', der betyder sådan cirka det samme på fransk som på dansk.


Frederiksberg har to gange skiftet navn. Den hed oprindelig Tulehøj. Senere hed det Solbjerg, indtil Frederik 4. opkaldte sit nybyggede slot efter sig selv.

Michael Engelbrecht


Hvis man har smag for denne type vin, så gå ikke glip af Chateau du Lort øst for Bordeaux.

Jeg kiggede lige en ekstra gang, da jeg for år tilbage første gang kom forbi Peniscola mellem Barcelona og Valencia. Tankerne gik straks i retning af et ferieparadis for teenagere. Et hurtigt opslag gjorde dog klart, at navnet er en forvansket udgave af det latinske Peninsula – halvø. Men det ene udelukker jo ikke det andet.

Når vi nu er under bæltestedet, skal læseren da heller ikke snydes for en tur til Moldova, hvor floden Prut danner grænse til Rumænien.

Frederiksberg har to gange skiftet navn. Den hed oprindelig Tulehøj. Senere hed det Solbjerg, indtil Frederik 4. opkaldte sit nybyggede slot efter sig selv.

Men et par gadenavne er i yderste livsfare, efter #MeToo og Black Lives Matter har haft sit indtog. Bjarke fra sagnkredsen omkring Rolf (Krake) udøvede grov vold mod kvinder. Da han forlader sengehalmen for at kæmpe mod Kong Adils, spørger hans frille (elskerinde). Hvem skal jeg gifte mig med, hvis du falder i slaget?

- Nu kan du vælge, hvem du vil, siger Bjarke og skærer næsen af hende. Alt sammen ifølge Saxo.

Chr, Winthers Vej er også udsat. Digteren, der er mest kendt for fugle, der flakser og Furesøens vove, var notorisk racist. Da der kom melding om, at maorierne i New Zealand havde gjort oprør og dræbt de hvide kolonister - heriblandt hans ven, tidligere statsminister D.G. Monrad – ja så slog han til lyd for at disse undermennesker skulle udryddes. Heldigvis var Monrad vellidt, og blev beskyttet af sine indfødte arbejdere og overlevede, altså. Men Winthers ord står tilbage.

Til sidst skal vi lige tilbage til det latrinære. Vores omegnskommune havde indtil 1700 en kendt trafikåre, der hed Skidenstræde – det mente beboerne trak ned i deres omdømme, og så de fik ændret navnet til Krystalgade.

Lidt hang dog ved. Mine tiptipforældre boede i 1840 på Skiden Torv 228 – den lille plads ved Nørreport mellem Nørregade og Fiolstræde.

Så man kan godt forstå at de flyttede til Vibenhus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Noget godt har coronaen gjort

Kultur

Aveny-T mister milliontilskud

Debat

Konservativ ordentlighed?

Debat

Hvorfor er der så få der bliver testet?

Klumme

Vi er alle sammen vores egne

Annonce