Annonce
Byudvikling

Jacob har en plan: Sådan gør vi op med Frederiksberg Allés største øjebæ

Det er sådan, at Jacob Nørløv og hans tegnestue forestiller sig, at Frederiksberg Allé 43 kan komme til at se ud. Illustration: Arkitektfællesskabet
Med Jacob Nørløvs ord er ejendommen på Frederiksberg Allé 43 en af fortidens største arkitektoniske fejltagelser. Foruden at være Frederiksberg-borger er Nørløv arkitekt med egen tegnestue på Carit Etlars Vej. Det er her, man har tegnet et forslag til en makeover af den grå betonbygning.

- Når man som mig både bor på Frederiksberg og har en tegnestue her, så lægger man nok ekstra meget mærke til nogle af fortidens arkitektoniske fejltagelser. Men jeg får altså næsten ondt i øjnene, når jeg kigger på den.

Jacob Nørløv foran den omtalte ejendom på Frederiksberg Allé 43. Nørløv er partner og daglig leder af 'Arkitektfællesskabet' på Carit Etlars Vej. Foto: Bo Børresen

Jacob Nørløv henviser til ejendommen på Frederiksberg Allé 43, som er nærmeste nabo til den nye metrostation på Frederiksberg Allé.

- Frederiksberg Allé har i årtier været en af landets flotteste gader. Nu har den endda også fået "une petit metro" og dermed endnu mere stemning af en pariserboulevard. Men så er der lige hjørnet af Platanvej, hvor man af uransaglige årsager har valgt at placere områdets måske mindst heldige bygning, siger Jacob Nørløv og skynder sig at tilføje:

Annonce

- Vi skal selvfølgelig ikke til at rive bygningen ned. Men det kunne være, at vi med lidt behændighed kunne trække fra og lægge til, og på den måde gøre det hele lidt smukkere? Til en begyndelse har vi i hvert fald udarbejdet nogle tegninger. I mine øjne har vi at gøre med Frederiksberg Allés grimme ælling, der kan blive en smuk svane. Vi skal bare bruge de rigtige fjer.

Altantårn

Jacob Nørløv forklarer tankerne bag idéen:

- Arkitektonisk er det vigtigt for os, at den nye facade, vi vil sætte på, så at sige er en smuk udgave af 60'ernes betonfacade, så vi ikke totalt ignorerer bygningens historie. Men i stedet for kun at arbejde med én flade, har vi givet facaden en dybde ved at trække et gennemgående fransk altanbånd frem. Det giver mulighed for at introducere høje facadepartier, der giver associationer til Paris og palæejendommene dér, siger han og fortsætter:


Vi foreslår, at hele stueetagen omdannes til et supermarked.

Jacob Nørløv


- Som noget ekstra introducerer vi en karnap mod Frederiksberg Allé som en hilsen til de mange andre karnapper i kvarteret. Og vigtigere så trækker vi altanerne på hjørnet op som et tårn, der kan stå og tale både med den nye metrobygning overfor, men også med de mange andre tårne på Frederiksberg Allés øvrige hjørneejendomme.

Annonce

Finansieres af to ekstra etager

Jacob Nørløv har også en plan med den gamle beton:

- Den betonfacade vi piller af, vil blive knust og genbrugt til de nye betonelementer, vi sætter op på facaden. En facade som selvfølgelig samtidig isoleres, så vi får et byggeteknisk meget mere bæredygtigt hus.

Den grå beton dominerer bygningen på Frederiksberg Allé 43. På den anden side af Platanvej ligger den relativt nyopførte Frederiksberg Allé metrostation. Foto: Bo Børresen

Idéerne er mange, men ikke billige at føre ud i livet. Til det siger Jacob Nørløv:

- Vi foreslår, at hele stueetagen omdannes til et supermarked eller en anden type butik, der kan være med til at finansiere renoveringen. På toppen introducerer vi to nye etager under et skiffertag, hvor der fra den øverste vil være udgang til en kæmpe tagterrasse. Vi tænker, at det er lejligheder, der med områdets kvadratmeterpriser må kunne hjælpe på økonomien, siger han og tilføjer:

- Det vil samtidig afslutte bygningen med manér, så den ikke længere ligger som en grå klods, men derimod som en herskabelig etageejendom.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Butiksnyt

Meyers har åbnet pop op-isbar

Sundhed

Flyttedag: PCR-testcenter skifter adresse

Debat

En politisk stridsmand: Carl Plougs buste

Annonce