Annonce
Klumme

Jeg skulle aldrig være gået fra whisky til martini

Michael Engelbrecht. Arkivfoto
Annonce

'Kan vi få noget lys på scenen, her er helt mørkt!'.

Sådan sagde Dirch Passer ifølge Ulf Pilgaard 3. september 1980, da kan skulle på scenen i Glassalen i Tivoli. Alle projektører lyste med fuld kraft, så det må have været Dirchs eget lys, der var ved at slukke. Få øjeblikke senere sagde Dirch: 'Lily, jeg må lige støtte mig til dig et øjeblik. Jeg føler mig ikke helt rask.' Så faldt han om i Lily Brobergs arme og døde.

Dirch boede og arbejdede mange år på Frederiksberg, men er begravet i Dragør. Den lokale filmmand Ole Michelsens sidste ord var: 'Jeg efterlader mig et dejligt langt og varmt liv'. Mens komponisten Carl Nielsen, hvis kone Annemarie havde atelier på Fuglebakkevej, led af dårligt hjerte. Han fortsatte dog med arbejde og fornøjelser i rigelige doser. Da han således under generalprøven på Maskarade kravlede op i tovene for at hjælpe scenearbejderne, faldt han om og døde efter disse ord: 'I står alle, ligesom I... venter...'

Sidste ord fascinerer os. Der er noget særligt over de absolut sidste sætninger, og måske skulle De selv, kære læser, overveje, hvad Deres sidste ord skal være? For det er jo noget familie og venner kommer til at citere i mange år.

Det er vigtigt at være godt forberedt, så man ikke får sagt det rene vrøvl, der kan ødelægge eftermælet. Tænk bare på den stakkels hotelejer, der sagde 'Husk forhænget skal være inde i badekaret'. Tjo.

Men det er ikke nok, at formulere nogle fyndige ord. Problemet ved sidste ord er, at de jo skal falde på det rigtige tidspunkt – altså ikke for tidligt, så der bliver for lang tid inden himmelfarten – eller hvor turen nu går hen – eller for sent, så man ikke når at sige noget, inden lyset slukker. For hvis de sidste ord ikke er de absolut allersidste ord, tæller de ikke rigtig.

I dag er der en udpræget dødsangst i Danmark. Man taler ikke om døden og lader som om, den slet ikke er der – hvilket jo er blevet nemmere i disse covid19-tider, hvor der er en stor underdødelighed, så bedemændene nu søger hjælp fra staten. Men i middelalderen og århundrederne var man meget optaget af at iscenesætte døden. Der blev ligefrem udgivet bøger om ars moriendi – 'kunsten at dø'. Her skulle man forberede gode gudfrygtige sidste ord for at lette vejen til himmerige. Ved sottelejet havde man så samlet familien, som efterfølgende kunne bevidne de fromme ord.

Den berømte græske matematiker og fysiker Archimedes havde ikke de problemer, da han fra Syracus 212 f.Kr. blev dræbt af en romersk soldat efter at have sagt de berømte ord: 'Forstyr ikke mine cirkler'. Flere andre er blevet slået ihjel med et godt citat på læben: Mesteren over dem alle var Jesu med 'Elí! Elí! lemá sabaktáni?' 'Min Gud, min Gud! Hvorfor har du forladt mig?' John Lennon sagde inden han blev myrdet i New York i september 1980: 'Jeg er ikke interessant i at være en død helt ...'

Meget berømt er Julius Cæsars ord. Han udåndede med ordene 'Også du, min Brutus!', da han fik øje på vennen Marcus Brutus blandt senatorerne, der stak ham ned i år 44 f.v.t. Det bruges stadig om forræderi blandt de nærmeste. Måske Frank Jensen nu går rundt og mumler om Mogens 'Brutus' Jensen. Problemet er bare, at Cæsar aldrig sagde ordene. Citatet kendes først i Shakespeares teaterstykke fra 1599.

Når vi nu er i England, så skal Sir Winston Churchill huskes for disse sidste ord: 'I'm so bored with it all.' – 'Jeg er så træt af det hele'. Humphrey Bogart var også god for en skarp replik. Han døde af halskræft bare 57 år gammel og vejede 37 kilo. 'I should never have switched from scotch to martinis' – 'Jeg skulle aldrig have skiftet whisky ud med martini', lød hans afsked.

Vi slutter med digteren Goethe, der havde samme oplevelse som Dirch Passer, og derfor udåndede med ordene: 'Mehr licht' – 'Mere lys'.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Vi skal være endnu bedre til at hjælpe

Klumme

Magtens frie løb?

Debat

Nu styrker vi veteranindsatsen i Danmark

Kultur

Mød Eva Smith på Frederiksberg Bibliotek

Klumme

Det gamle kapel

Debat

Vi skal værne om frivillighed

Klumme

På kvalmestadiet

Annonce