Annonce
Klumme

Klammergården

Klammergården. Arkivfoto
Annonce

Ved begyndelsen af Peter Bangs Vej ser man lige efter Diakonissestiftelsens store kompleks tydeligt et andet markant - men langt nyere - byggeri, nemlig Klammergården, som består af tre markante punkthuse i fem etager med i alt 69 ældreboliger. Byggeriet er fra 1995 og har altså i år 25 års jubilæum.

Den grund, hvor Klammergården ligger i dag, var fra helt frem til Klammergårdens opførelse opdelt i to matrikler. Den venstre halvdel tilhørte jernbaneselskabet, som senere indgik i DSB, og de opførte her en ledvogterbolig og et lille ledvogterhus, sandsynligvis samtidig med anlæggelsen af Vestbanen i 1864, som løb hvor Den Grønne Sti ligger i dag.

Den vestligste halvdel af grunden var oprindeligt privat ejet, og her lå en villa, som optræder i Kraks Vejviser første gang i 1867. I villaen boede i nogle af de tidlige år blandt andet vanførepioneren Hans Knudsen, som vi kender fra Hans Knudsens Plads på Østerbro.

Fra begyndelsen af 30'erne holdt blandt andet forskellige vognmandsforretninger til på grunden med store garageanlæg, benzinanlæg, vaskehal og bilreparation. Benzinanlægget voksede efterhånden til en egentlig benzintank, der eksisterede frem til 1975 drevet af Gulf Oil, der lå ude mod Peter Bangs Vej. Her lå også en forretningsbygning med mange forskellige slags virksomhed i årenes løb.

Efterhånden som andre mindre forretnings- og industribygninger langs Peter Bangs Vej blev erstattet af etageejendomme i årenes løb, blev der efterhånden også fokus på udviklingsmulighederne her på grunden, og i 1985 vedtog Frederiksberg Kommune en ny kommuneplan, som udlagde grunden til boligformål med mulighed for liberalt erhverv samt butikker i stueetagen i nyt byggeri i indtil seks etager. Hermed var der skabt planlægningsmæssige rammer for en væsentligt højere udnyttelse af grunden, og Diakonissestiftelsen, som da ejede den vestligste del af grunden, påbegyndte nu forhandlinger med flere mulige købere, der også var i dialog med Frederiksberg Kommune om mulighederne for at realisere deres planer.

Niels Thygesen & Co købte grunden af Diakonissestiftelsen med henblik på at opføre en etageejendom til boligformål på den privatejede del af grunden, og kommunen godkendte i det væsentlige deres projekt i 1989. Kort efter gik Niels Thygesen & Co imidlertid konkurs, inden projektet var blevet realiseret.

Kommunen ønskede både før og efter, at et nyt byggeprojekt også skulle omfatte DSBs areal, og efter forskellige forhandlinger gik DSB i 1993 med til at sælge arealet. Køberen var boligselskabet VIBO, som nu kunne lægge de to matrikler sammen og opføre Klammergården, tegnet af arkitekterne Hjembæk Præstegård.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Vi skal være endnu bedre til at hjælpe

Klumme

Magtens frie løb?

Debat

Nu styrker vi veteranindsatsen i Danmark

Kultur

Mød Eva Smith på Frederiksberg Bibliotek

Klumme

Det gamle kapel

Debat

Vi skal værne om frivillighed

Klumme

På kvalmestadiet

Annonce