Annonce
Klumme

Mejeripioneren Segelcke moderniserede dansk landbrug

Det store monument over Thomas Riise Segelcke er opsat i 1907. Foto: Nikolaj Bøgh

Der er næppe mange der til daglig tænker over, hvordan de danske mejerier i årenes løb blev i stand til at producere mælk, smør, ost og andre mejerivarer på et højt kvalitetsniveau – der også efterhånden udviklede sig til lidt af et eksporteventyr.

Landbohøjskolens tidligere område, der i dag hører under Københavns Universitet, rummer en lang række mindesmærker over skolens store forskere gennem tiden. Et af disse mindesmærker finder man i dag et lidt diskret sted ved Den grønne sti tæt på Rolighedsvej med ryggen til den nye bygning.

Det er rejst over mejeripioneren Thomas Riise Segelcke (1831-1902). Han var søn af en dygtig landmand fra Nordjylland, og interesserede sig selv meget for landbrug. Men faren ønskede, at han fik en teoretisk uddannelse, og hans særlige interesse blev i den forbindelse kemi, særligt agrikulturkemi.

Segelcke fik mulighed for en længere studietur til Tyskland, Frankrig og England, hvor han navnlig studerede deres mejeribrug og blev efter hjemkomsten ansat af Landhusholdningsselskabet til at støtte landmændenes udvikling af deres mejeribrug.

Det gjorde han gennem en årrække med basis i vigtigheden af at være præcis angående mål, vægt og temperatur, så man var i stand til at fremstille ensartede mejeriprodukter.


Hans store bedrift var således omstillingen af mejeribruget fra at være en traditionsbestemt aktivitet, der kunne variere meget fra gård til gård og fra mejeri til mejeri, til en rationel, moderne gren af dansk landbrugsproduktion.

Nikolaj Bøgh


Det var i høj grad herregårdsmejerierne, der på mange måder var foran i udviklingen, som han fremhævede som forbillede for de almindelige gårde, der blandt andet havde stor gavn af hans vejledning i smørfremstilling og uddannelse af hundredvis af mejeriassistenter.

Hans store bedrift var således omstillingen af mejeribruget fra at være en traditionsbestemt aktivitet, der kunne variere meget fra gård til gård og fra mejeri til mejeri, til en rationel, moderne gren af dansk landbrugsproduktion.

Segelcke arbejdede senere for Indenrigsministeriet som konsulent i mejeribrug og som lærer på Landbohøjskolen. Til slut blev han selv præsident for Landhusholdningsselskabet.

Det store monument over ham er opsat i 1907 - fire år efter hans død. Det har øverst en buste af Segelcke, udført af billedhuggeren Aksel Hansen, som var ret aktiv på Frederiksberg og blandt andet har udført busterne af H.V. Kaalund og M.A. Goldschmidt i Digterlunden ved Allégade.

Nederst på monumentet ses et flot bronzerelief med to malkende kvinder og teksten "Med tak for store fortjenester af Danmarks mejeribrug rejstes dette minde af mejeriforeningerne og dansk mejeristforening". Det er nok et af Frederiksbergs mindre kendte monumenter, men det er afgjort et nærmere øjesyn værd, hvis man alligevel cykler forbi på Den grønne sti.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Børnevelfærd før profit

Sundhed

Frederiksberg Forsyning: Sådan får du en sms næste gang vandet er forurenet

Frederiksberg

Pas på 10 meters reglen

Debat

S: Drop besparelser på vores sårbare unge

Debat

Nej tak til konservativ drøm om 30 centimeter

Annonce