Annonce
Kultur

Museumsfusion: Hvorfor ét i stedet for to museer?

'Alhambra - museet for humor og satire' på sin nuværende adresse i Allégade 5. Til efteråret slås det sammen med Storm P. Museet og flytter til Frederiksberg Runddel. Foto: Bo Børresen
I sidste uge fortalte vi, at 'Storm P. Museet' og 'Alhambra - museet for humor og satire' til efteråret smelter sammen til ét museum med adresse i Storm P. Museets nuværende lokaler på Frederiksberg Runddel. Nu forklarer direktøren for Frederiksbergmuseerne om årsagen til fusionen.

Vi har stillet direktør for Frederiksbergmuseerne, Astrid la Cour, en række opklarende spørgsmål for at blive klogere på, hvilke tanker der ligger bag beslutningen om at slå 'Storm P. Museet' og 'Alhambra - museet for humor og satire' sammen.

- Vi tror på, at der ligger et stort potentiale i at samle kræfterne i ét museum, fastholder Frederiksbergmuseernes direktør Astrid la Cour. Foto: Bo Børresen

Du har tidligere udtalt: "Selvom humor og satire bliver diskuteret som aldrig før, er der endnu intet dansk museum, som er dedikeret til dette emne. Derfor åbner vi nu ét samlet museum for humor og satire."

Er det ikke netop bedre med to museer, som er dedikeret satire og humor frem for ét?

Annonce

- Vi tror på, at der ligger et stort potentiale i at samle kræfterne i ét museum. Et museum hvor vi kan arbejde med begrebet på tværs af kunstarterne. Derudover giver det god mening, at vi fremover kan tilbyde museumsaktiviteter og oplevelser i byrummet, og der hvor folk ellers færdes, frem for på mursten og kvadratmeter.

Uden for museets mure

Du har også udtalt: "Ved samlingen af de to museer får vi mulighed for at udvikle vores formidlings- og arrangementsformater i mere fleksible retninger."

Hvordan kan ét museum være mere fleksibelt end to med dobbelt så meget plads?

- Fordi vores arbejde ikke alene er bundet til kvadratmeter på en fast adresse. En museumsoplevelse i dag er så meget mere end udstillinger. Det er blandt andet også foredrag, debatter, sang, digital formidling og workshops for alle generationer.

I Frederiksbergmuseerne har vi anvendt tiden under coronapandemien konstruktivt. Vi arbejder på i højere grad at rykke aktiviteter uden for museets mure. Vi vil for eksempel formidle humor og satire i scenekunsten i samarbejde med Riddersalen.

Sammen med Stadsarkivet laver vi historiske byvandringer, og med Betty Nansen Teatret, Danmarks Underholdningsorkester og satiregruppen Platt-Form vil vi formidle revyviser til skoleklasser. Vi ser det mere som en udvidelse af museet, at vi fremover er mindre bundet af mursten og faste adresser, fordi vi kan dele vores samlinger med så mange flere brugere på så forskellige måder.

Annonce

Aktiviteter frem for mursten

Ligger der nogle økonomiske overvejelser bag fusionen?

- Vi har taget beslutningen ud fra et ønske om at kunne arbejde mere fleksibelt med vores formidling. Når færre penge er bundet til mursten, kan vi bruge flere penge på flere og mere forskelligartede aktiviteter for mennesker i alle generationer og livssituationer.

Er der noget, der er lettere at lave, når tingene er samlet i ét museum frem for, hvis museerne ligger i to forskellige bygninger med dobbelt så meget plads?


Det er dybt beklageligt, men det er ikke muligt for kørestolsbrugere at komme op på Storm P. Museet.

Astid la Cour


- Frederiksbergmuseerne blev jo samlet tilbage i 2013. Vi arbejder tæt sammen og har siden sammenlægningen oplevet mange synergier i vores fælles arbejde. Den aktuelle forskel er, at vi nu er et lejemål mindre. Og som sagt vil det betyde, at vi kan frigive midler og lave borgerrettede aktiviteter for midlerne i stedet for at anvende dem til husleje.

Desuden er Alhambra og Storm P. Museets områder knyttet så tæt sammen, at de to museers samlinger i højere grad vil kunne berige og fremhæve hinanden ved, at vores udstillinger og andre typer formidling fremover skabes på tværs af samlingerne.

Annonce

Ingen adgang med kørestol

Når de to museer til efteråret samles i bygningen på Frederiksberg Runddel, vil hele udstillingen om Storm P. foregå på førstesalen. Der er ikke elevator i bygningen. Hvad betyder det for kørestolsbrugere og gangbesværede?

- Det er desværre sådan, at vores museer ligger i gamle fredede huse. Det er dybt beklageligt, men det er ikke muligt for kørestolsbrugere at komme op på førstesal på Storm P. Museet.

Når det er sagt, så vil vi som museum også rykke ud til dem, der af helbredsmæssige årsager ikke kan besøge museet. I samarbejde med lokale aktører inden for social- og sundhedsområdet arbejder vi kontinuerligt på at formidle vores historier og genstande på en måde, der både styrker sociale fællesskaber og livskvalitet for sårbare mennesker, hvad enten vi taler demensramte, psykisk sårbare eller socialt isolerede.

Hvad skal der ske med den bygning i Allégade 5, hvor Alhambra holder til nu, men som jo snart vil stå tom?

- Bygningen er ejet af Realdania By & Byg, og det er endnu ikke afklaret, hvad der skal ske med den.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Butiksnyt

Meyers har åbnet pop op-isbar

Mest læste

Seneste nyt

Sundhed

Flyttedag: PCR-testcenter skifter adresse

Debat

En politisk stridsmand: Carl Plougs buste

Annonce