Annonce
Portræt

- Nogle gange vågner jeg om natten, fordi lugten af tobaksrøg er så kraftig

Jette Larsen har det seneste år været voldsomt generet af tobaksrøg i sin lejlighed. Røgen giver hende kvalme og hovedpine, og hun må ofte have vinduerne åbne hele natten for at kunne sove, også om vinteren. Foto: Byrd/Rasmus Flindt Pedersen
Jette Larsen fra Frederiksvej er voldsomt påvirket af tobaksrøg fra en anden lejlighed i ejendommen. Men hun oplever, at der ikke er meget hjælp at hente, når man som lejer er generet af naborøg.

I perioder har Jette Larsen levet i sin seng, fordi soveværelset var det eneste sted i lejligheden på Frederiksvej, hvor lugten af tobaksrøg ikke var altoverdøvende. Her har hun siddet i flere af vintermånedernes dage med vinduet åbent i en halvfems graders vinkel, begravet under et hav af tæpper og dyner, i et forsøg på at holde sig varm.

Men det skifter, hvor tobaksrøgen, som kommer fra en af de andre lejligheder i opgangen, siver ind.

- Nogle gange vågner jeg om natten, fordi lugten af tobaksrøg er så kraftig i soveværelset, og det giver mig kvalme og ondt i hovedet. Det er det værste ved det her. At jeg ikke kan slippe væk fra røgen i mit eget hjem, siger Jette, der er uddannet folkeskolelærer.

Annonce

Har fået astma

Hun har boet i sin lejelejlighed på Frederiksvej, som ligger klos op af Frederiksberg Have, i ti år. Og hun har altid været glad for at bo her. Lige indtil for et år siden, hvor tobaksrøgen pludselig fyldte hele hendes lejlighed. Og hendes liv. For røgen har haft alvorlige konsekvenser for hendes helbred, fortæller hun.

- Jeg har faktisk altid været grundsund og har løbet regelmæssigt, men nu har jeg fået konstateret astma og allergi, og jeg har fået hypersensitive slimhinder, så jeg er nødt til at bruge næsespray med binyrebarkhormon og øjendråber, fortæller Jette og fremviser en mulepose fuld af astma- og allergimedicin samt næse- og øjendråber, som hun har været nødt til at anskaffe sig.


Jeg har selv røget i mine unge år, så det er ikke, fordi jeg er anti-ryger og er hellig. Jeg er bare ked af at skulle leve under de forhold, jeg gør.

Jette Larsen, beboer på Frederiksvej


Hendes egen læge henviste hende til lungemedicinsk ambulatorium på Bispebjerg, hvor speciallægen løftede øjenbrynene, da han hørte om forholdene i hendes hjem.

- Da jeg fortalte ham om røgen i min lejlighed, var hans reaktion, at jeg i hvert fald ikke skulle blive boende her i ti år mere, fortæller Jette.

Annonce

Ikke en ryger-hetz

Men Jette har ikke lyst til at flytte. Hun finder det urimeligt, at hun skal finde en anden bolig, fordi der er nogle, der har ret til at ryge i deres hjem. Hun har i stedet talt med flere af sine naboer om problemet og har hængt sedler op i opgangen, hvor hun beder beboerne om at tage hensyn og så vidt muligt ryge udenfor, i håbet om, at det kan være med til at afhjælpe problemet. Men røgen trænger stadig ind i Jettes lejlighed, selvom hun sidste forår lå på sine knæ og fugede samtlige sprækker i plankegulvet, langs fodlisterne og rundt om radiatorerne.

- Det her er ikke en hetz mod rygere. Jeg har selv røget i mine unge år, så det er ikke, fordi jeg er anti-ryger og er hellig. Jeg er bare ked af at skulle leve under de forhold, jeg gør, og at jeg bliver syg af at bo i min lejlighed. Det kan da ikke være rigtigt, at jeg bare skal leve med det, siger Jette, som er frustreret over ikke at være blevet kommet mere i møde af Slagtersvendelauget i København, som ejer ejendommen.

Annonce

Røgfri lejligheder

Hun fortæller, at hun af flere omgange har været i kontakt med bestyrelsen for at få hjælp til røggenerne, men at det ikke har ført noget med sig. For eksempel har der aldrig været en repræsentant for ejendommen i Jettes lejlighed for at vurdere omfanget af røggenerne.

Det er ejendomsselskabet AMC North, der varetager opgaverne vedrørende ejendommen på Frederiksvej. Advokat ved AMC North, René Michael Elling, oplyser, at det også er dem, beboerne skal henvende sig til, hvis der er spørgsmål vedrørende vedligeholdelse og eventuelle gener.

- Mig bekendt har Jette Larsen ikke bedt ejendomsadministrationen om at besigtige forholdene i sin lejlighed i forhold til problematikken omkring rygning. Retter hun henvendelse omkring besigtigelse, så gør vi det gerne, siger han.


Vi vil gerne vise, at vi tager det her problem med røggener seriøst.

René Michael Elling, advokat ved AMC North


Han oplyser, at det i flere henseender også er i deres interesse, at der ikke ryges i lejlighederne, og at de vil undersøge, om der kan indføres et krav i lejekontrakten om, at der henstilles til, at der ikke ryges i lejlighederne.

Annonce

- Vi tager det seriøst

- Det er en bestyrelsesbeslutning, men det er noget, vi har lagt op til i ejendomsadministrationen, at vi fremadrettet siger, at lejligheder skal være røgfri, siger René Michael Elling og tilføjer:

- Ejendomsadministrationen vil desuden stille forslag om, at husordenen ændres, således at der ikke tillades rygning på fællesarealerne. Vi vil gerne vise, at vi tager det her problem med røggener seriøst. Så hvis det er tilfældet, at beboere ryger i opgangen, kan vi indskærpe det i husordenen. Så er det en del af lejekontrakten, og tilsidesætter man husordenen gentagne gange, kan det måske ende med en opsigelse af lejeren. Men det er ejer af ejendommen, der bestemmer, hvorvidt der skal indføres regler i forbindelse med rygning på fællesarealer.

Jette Larsen er glad for, at AMC North lytter til kritikken. Hun er dog ikke overbevist om, at de mulige tiltag vil gøre en forskel for røggenerne i hendes hjem, da hun ikke oplever, at der ryges i opgangen, men i lejlighederne.

- Hvis man forbyder rygning indendøre fra samtlige lejere, vil det naturligvis hjælpe. Men hvis man kun forbyder det fremadrettet, så det kun kommer til at gælde nye lejere, så vil det selvfølgelig ikke have nogen effekt, eftersom den eller de, der ryger indenfor, fortsat vil ryge indenfor, siger Jette.

Det siger Lejernes Landsorganisation om røggener:

Frederiksberg LIV har spurgt direktør i Lejernes Landsorganisation, Claus Højte, om, hvordan man som lejer skal forholde sig, hvis man oplever røggener i sit hjem.

- Der står i lejeloven, at den, der ejer ejendommen, skal sørge for gode og ordentlige forhold. Det, der typisk sker i gamle ejendomme, er, at de er utætte, og har man så for eksempel en heftig ryger som underbo, kan der sive røg op. Det sker for mange. Så man kan sige til udlejeren, at han er nødt til at stoppe hullerne. Det har udlejer ansvar for.

- Hvis ikke det lykkes, kan man indbringe sagen for huslejenævnet, som så skal komme ud og bedømme, om der lugter af røg. Hvis der gør det, kan de påbyde, at der skal laves nogle ting for at afhjælpe problemet, som for eksempel at fuge omkring fodpaneler og ved rørgennemføring.

- Man kan ikke sige til underboen, at vedkommende ikke må ryge mere i sit hjem. Er der kraftige gener, og det vælter ud med røg fra lejligheden, så kan man godt bede naboen om at skrue ned for det. Men man kan ikke forbyde folk at ryge i deres eget hjem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Butiksnyt

Meyers har åbnet pop op-isbar

Sundhed

Flyttedag: PCR-testcenter skifter adresse

Debat

En politisk stridsmand: Carl Plougs buste

Annonce