Annonce
Klumme

På kvalmestadiet

Michael Engelbrecht. Arkivfoto
Annonce

Vi har lige haft besøg af en masse store traktorer. Journalisten Jeppe Søe og landbruget havde organiseret en demonstration for grundloven ud fra devisen, at hvis man kan lukke minkindustrien uden lovhjemmel, så kan det gå ud over svinebrug, kyllingefarme og så videre næste gang.

I venstrefløjens optik kom det slet til at handle om grundlov, men om bilkøer på gaderne, dieselrøg fra traktorerne, smitterisiko med covid-19 og en nazi-tegning. Det hedder spin og er blevet den måde, som vi IKKE samtaler på.

Jeg oplevede det første gang, da jeg som ganske ung var den del af venstrefløjen – ja, grin bare. Men den, der ikke er rød som ung, har intet hjerte, og den, der ikke er blå som ældre, har ingen hjerne, som man siger. Her var der folk fra diverse små bogstav-partier – alle sammen med 'K' et sted, og de havde taget lærdom med fra disse partier. Når vi havde stormøder, var der sjældent enighed, men så kunne man lukke munden på sine modstandere ved at lave karaktermord på dem.


Men man får direkte kvalme på kanten af brækstadiet, når man gang på gang oplever historieløse ignoranter trække nazi-kortet

Michael Engelbrecht


Man lavede en cancel-taktik. Ofte raffineret: 'Vi ved, du har et alkoholproblem, og vi vil meget gerne hjælpe dig, hvis vi kan.' Så var al diskussion lukket. Andre grundløse beskyldninger i krogene er ligeledes effektive – også i private krige –for eksempel pædofili, børneporno, incest og senest sexisme. For der går jo ikke rød af en brand uden ild, vel. Bare antydningen af at Martin Lidegaard 'dansede' for tæt, var nok til at diskvalificere ham som formand for de radikale. Hele denne forpøbling af den politiske proces kan kun give dårlig smag i munden.

Men man får direkte kvalme på kanten af brækstadiet, når man gang på gang oplever historieløse ignoranter trække nazi-kortet. Det skete ved bøndernes demonstration i Sønderjylland, og selv om arrangørerne straks fik smidt disse 'Hitler-tosser' på porten, brugte mange af Mette F’s støtter alligevel sagen mod bønderne på Langelinie.

Episoden trak også spor til Frederiksberg, hvor flere politikere diskuterede højlydt på Facebook. Viceborgmester Michael Vindfeldt skrev således: 'Jeg støtter aldrig lovbrud, men jeg kan ikke tage det seriøst, at statsministeren sammenlignes med Hitler, der dræbte 6 mio jøder.'

Da en borger så påpegede, at DSU – Danmarks Socialdemokratiske Ungdom - havde lavet en Hitler-plakat med den konservative borgmester Anker Boye i Odense, skrev samme Vindfeldt: 'Ja, den, synes jeg, er idiotisk. Det er heller ikke en, der er lavet af DSUs landsorganisation i øvrigt.'

Venstres Jan E. Jørgensen kunne berette, at han selv og andre MF’ere var blevet forsynet med hagekors, ligesom han viste et opslag, som musikeren Wafande delte på Facebook. Den fremstillede Inger Støjberg som hunulven fra KZ-lejren. Det stunt kostede ikke Wafande noget: 'Derimod - han er kommet med i vild med dans', skrev Jan E. Jørgensen. I 2016 kunne man opleve engelske The Guardian bringe en tegning af statsminister Lars Løkke Rasmussen som nazist.

Men det er ikke kun i det store offentlige rum, at nazi-sammenligningerne florerer. Jeg hører ofte kendte politikere omtalt som 'nazi'. Pt. er det mest Mette F. Pia Kjærsgaard er i årtier blevet sammenlignet med Hitler, og lokalpolitikere kaldes 'Nazi-Poul' og så videre.

Når man så sætter sagen på spidsen og spørger: Mener du virkelig, at en hjemmehjælper fra Gentofte – eller en statsminister fra Nordsjælland kan sammenlignes med nazisterne, ja så bliver folk ret aggressive. Sådan er det jo heller ikke.

Jo det er det. Lad mig lige genopfriske hukommelsen: Nazisterne slog på bestialske måder seks millioner jøder ihjel fra 1933-45. Hertil kommer fem millioner andre – romaer, homoseksuelle, sindslidende, kommunister, socialdemokrater og danske politifolk. Altså 11.000.000 mennesker, hvis grave – hvis de har en – historieløse debattører og organisationer danser på.

Der er mærkeligt i en tid, hvor alle uddannes i ni år - og mange helt op til 16-18 år. Men helt klart uden at lære de mest basale ting. Der er faktisk kun en god ting ved udviklingen: Når man trækker nazi-kortet falder det nemlig oftest tilbage på en selv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Frederiksberg

En tester af planlægning

Debat

Noget godt har coronaen gjort

Kultur

Aveny-T mister milliontilskud

Debat

Konservativ ordentlighed?

Annonce