Annonce
Frederiksberg

Søndermarken-skandalen fortsætter: Beboere "genhuses" på 25 kvadratmeter uden køkken

Christian Thaarup og Katrine Fabrin Bebyggelsen Søndermarken Scandic Sydhavnen
Kæresteparret Christian Thaarup og Katrine Fabrin er to blandt mange beboere fra Bebyggelsen Søndermarken, som har valgt at forlade deres asbest-, bly- og kvartsholdige bolig under et igangværende renoveringsprojekt. Parret kan nu se frem til at skulle bo på et 25 kvadratmeter stort hotelværelse uden køkken og køleskab.
Annonce

At renoveringen af Bebyggelsen Søndermarken ikke er gået efter planen, kan ingen være uenig i. De cirka 1.500 beboere i de fem højhusblokke er blevet budt lidt af hvert, siden det første stillads blev rejst for to et halvt år siden.

Blandt meget andet har mange af lejlighederne været - og er stadig - udsat for sundhedsfarlige stoffer som asbest, PCB og bly samt betonstøv indeholdende respirabelt kvarts. Det er selvsagt møghamrende usundt at indånde, hvorfor mange beboere (p.t. cirka 200) har følt sig nødsaget til at søge væk fra deres boliger for i stedet at tage ophold på Scandic Sydhavnen.

Læs også:Boligselskaberne har et møgdårligt menneskesyn

Det fører uvægerligt en masse andre udfordringer med sig. Blandt andet af logistisk karakter når ungerne skal fragtes til og fra skole eller daginstitution på Frederiksberg, eller den ældre og måske gangbesværede skal pendle mellem Sydhavnen og Frederiksberg, hvor den offentlige forbindelse langt fra er optimal.


Uden køkken og køleskab har vi ikke rigtig noget alternativ til takeaway og til at gå ud og spise, og det er klart, at det er noget dyrere, end selv at lave mad

Christian Thaarup


Annonce

Støvallergiker

Kæresteparret Christian Thaarup og Katrine Fabrin er ikke gangbesværede og har heller ingen børn, men noget lykkeligt hotelophold i Sydhavnen er der på ingen måde tale om. 31-årige Katrine har astma og lider desuden af støv- og skimmelallergi, så for hende var der slet ikke noget valg: Hun måtte væk fra renoveringshelvedet i Søndermarken.

Katrine, Christian og de øvrige beboere i Søndermarken er blevet tilbudt, hvad der nogle steder er blevet kaldt genhusning. En decideret genhusning er der dog ikke tale om, men derimod et tilbud om at flytte på hotel, mens renoveringsarbejdet står på. Hotelværelserne er imidlertid temmelig små (familier bestående af to personer tilbydes mellem 19 og 26 kvadratmeter), og indeholder vel at mærke ikke køkken og køleskab. De giver med andre ord beboerne svære - for ikke at sige umulige - betingelser for at føre et normalt familieliv.

(artiklen fortsætter under billedet ...)

- Sådan en ting som at invitere gæster er også helt umuligt. Det er svært at socialisere, fastslår Christian Thaarup. Foto: Bo Børresen
Annonce

Vigtigt at nogen råber op

Den manglende genhusning går det unge kærestepar på, men de er samtidig udmærket klar over, at det ikke er dem, der er hårdest ramt:

- Det er netop derfor, det er vigtigt, at nogen råber op. Det her er simpelthen ikke i orden, siger Christian Thaarup og sætter sig på hotelværelsets dobbeltseng, der fylder det meste af den sparsomme gulvplads i rummet. Foruden et badeværelse består hotelværelset af ét rum, der gør det ud for både entré, arbejdsværelse, stue og soveværelse. Ét rum hvor al privatliv udspiller sig.

- Vi skal nok klare den, men det slider da på forholdet, at man går så tæt op ad hinanden hver eneste dag, og at vi har udsigt til at gøre det i minimum fire måneder endnu, siger Katrine Fabrin.

(artiklen fortsætter under faktaboksen...)

Sådan defineres GENHUSNING

Fra tid til anden er udtrykket 'genhusning' benyttet i forbindelse med, at 200 af Søndermarkens beboere p.t. er flyttet på hotel på Scandic Sydhavnen. Der er imidlertid ikke tale om genhusning. Begrebet 'genhusning' benyttes, når en familie flyttes fra én bolig til en anden. Et lille hotelværelse uden køkken og køleskab kan ikke defineres som en bolig. I paragraf 200 i 'Bygningsrelementet af 2018' står: 'En bolig skal - ud over et eller flere beboelsesrum - have køkken, bade- og wc-rum.'

Tager man et kig på Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens vejledning om genhusning, så stilles der følgende krav til en bolig: Den skal 1. Have passende kvalitet, udstyr og beliggenhed. 2. Have enten ét rum mere end antallet af husstandsmedlemmer eller samme antal rum som den tidligere bolig (med mindre denne var beboet af mere end to personer pr. beboelsesrum). 3. Så vidt muligt ligge i samme lokalområde som den tidligere bolig.

Annonce

Ingen fødselsdagsgæster

- Sådan en ting som at invitere gæster er også helt umuligt. Det er svært at socialisere, supplerer Christian, som kan se frem til at fejre sin 30-års fødselsdag midt i juli uden fødselsdagsgæster.

- Vi kan i hvert fald ikke invitere på mad, for vi har ikke noget køkken - eller spisebord for den sags skyld, pointerer han.

- Uden et køleskab kan vi ikke engang tilbyde mælk i kaffen, tilføjer Katrine fra hjørnet af værelset, hvor hun har tilsluttet sin medbragte espressomaskine.

Selvom kæresteparret ikke kan invitere gæster, så er deres udgifter til mad skudt i vejret, siden de er flyttet på hotel:

- Uden køkken og køleskab har vi ikke rigtig noget alternativ til takeaway og til at gå ud og spise, og det er klart, at det er noget dyrere, end selv at lave mad, fastslår Christian.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
#HvorErDerEnVoksen

"Det er ikke fordi ledelsen ude i institutionerne ikke vil dække dagen bedre ind, der er simpelthen ikke penge til det"

Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Velkommen i Sine Heltbergs grønne rodebutik

Kronik

Jeg vil også have ret til at leve

Klumme

At vente på døden

Debat

Cykelkaos hersker på Grundtvigsvej

Debat

Er den lokale idræt bange for børn?

Politi

Cyklist skubbet af cyklen på Howitzvej

Klumme

Historiens store viskelæder

Debat

Tillid forpligter

Klumme

Septembers himmel

Annonce