Annonce
Klumme

Snublesten på Frederiksberg: Det er vigtigt vi husker fortiden

Snublesten til minde for Jacob Thalmay, der ligger ud for indgangen til Carl Plougs Vej 7. Foto: Nikolaj Bøgh
Annonce

I 1992 tog den tyske kunstner Gunter Demnig initiativ til nedlæggelse af de såkaldte ”stolperstein” – snublesten på dansk – til minde om ofre for nazismens forbrydelser, navnlig de jødiske ofre for Holocaust, men også andre personer, der blev myrdet af nazisterne, herunder romaer, homoseksuelle, handicappede eller modstandsfolk.

Siden 1992 er der nedlagt mere end 74.000 snublesten i 26 europæiske lande. Stenene er små sten med messingplader med korte, biografiske oplysninger, som er nedlagt ud for den sidste – frivillige – bopæl, eller i visse tilfælde arbejdsplads, de pågældende havde, før de døde på grund af nazistisk forfølgelse.

Formålet med stenene er at fastholde mindet om denne mørke periode i historien og være med til at forhindre, at historien gentager sig. Danmark kom sent med i projektet, men den 17. juni 2019 blev de første 12 snublesten nedlagt på Frederiksberg og i København.

Frederiksbergs første snublesten ligger ud for indgangen til Carl Plougs Vej 7, hvor den jødiske optiker og urmager Jacob Thalmay boede. Han var født i Polen i 1904, og kom kort efter som mange østeuropæiske jøder til Danmark sammen med sin familie i en periode, hvor der var tiltagende jødeforfølgelser.

Kort efter besættelsen blev Thalmay involveret i den danske modstandsbevægelse, og han indgik i Flygtningetjenesten og Studenternes Efterretningstjeneste. Studenternes Efterretningstjeneste producerede illegale blade og foretog mindre sabotageaktioner, og var derudover stærkt involveret i jødetransporterne over Øresund i oktober 1943, hvor tyskerne forsøgte at tage de danske jøder.

I den forbindelse fik Jacob Thalmay sendt sin kone og sin søn Bent til Sverige, men selv besluttede han at blive i Danmark og være med til at redde andre. Nogle af hans familiemedlemmer var blevet fanget og sendt til koncentrationslejren Theresienstadt i Tjekkiet, og Thalmay, som talte udmærket tysk, klædte sig ud som nazist og henvendte sig til Gestapo for at få dem sendt tilbage til Danmark igen.

Det gik imidlertid galt, og han blev genkendt af en dansk-islandsk nazi-kolaborator, som kendte ham, og blev anholdt 15. november 1943. Efter at have siddet fængslet i Vestre Fængsel og siden Horserødlejren blev han sendt til koncentrationslejren Sachsenhausen og herefter til udryddelseslejren Auschwitz, og han døde den 9. marts 1945, blot 41 år gammel, under en dødsmarch fra koncentrationslejren Melk-Mauthausen i Østrig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

SF: Humor skal give en renere by

Debat

Corona-caffelatte-abstinenser hos de radikale?

Klumme

Revykongens villa

Annonce