Annonce
Kultur

Storm P.'s halvering: Sammenlægning af museer møder kritik

- Det smerter mig for fremtidige generationer at se, at det museum, jeg som dreng kunne besøge på vej hjem fra skole, nu snart ikke eksisterer, som det gjorde, siger Andreas Lauritzen. Foto: Bo Børresen
'Storm P. Museet' og 'Alhambra - museet for humor og satire' flytter til efteråret sammen på Frederiksberg Runddel, hvor Storm P. Museet ligger i dag. Det bedrøver Andreas Lauritzen - en gæst gennem mange år. Han mener, Storm P. fortjener bedre.

Lige inden påske offentliggjorde direktør for Frederiksbergmuseerne, Astrid la Cour, på sin Facebook-side, at 'Storm P. Museet' og 'Alhambra - museet for humor og satire' til efteråret flytter sammen på Frederiksberg Runddel, hvor Storm P. Museet har ligget siden 1977.

Den nyhed gjorde ondt på Andreas Lauritzen, der er opvokset på Pile Allé og gennem hele sin skolegang på Ny Hollænderskolen havde sin jævnlige gang på Storm P. Museet for at fordybe sig i multikunstnerens finurlige verden.


Annonce

Hvorfor skal en af Danmarks største humorister og satirikere forvises til førstesalen?

Andreas Lauritzen


- Det smerter mig for fremtidige generationer at se, at det museum, jeg som dreng kunne besøge på vej hjem fra skole for, som jeg husker det, én krone, nu snart ikke eksisterer, som det gjorde, siger Andreas Lauritzen og henviser til Astrid la Cours udtalelse på Facebook, hvor hun blandt andet skriver:

"Selvom humor og satire bliver diskuteret som aldrig før, er der endnu intet dansk museum, som er dedikeret til dette emne. Derfor åbner vi nu ét samlet museum for humor og satire, som skal vokse ud af Alhambra og Storm P. Museet."

Ét bedre end to?

Andreas Lauritzen udlægger Astrid la Cours ord således:

- Så ét museum for humor og satire er bedre end to? Og hvad med entréprisstigningen på 750 procent i løbet af de seneste 20 år? I 2001 gav jeg 10 kroner for en voksenentrébillet. I dag koster det 75 kroner at komme ind på Storm P. Museet, fastslår Andreas Lauritzen og fortsætter:

- Øverste etage forbliver med fokus på Storm P. Jamen, af hjertet tak for det. Det er jo så mindre end halvdelen af den oprindelige plads, hans værker havde. Hvorfor skal en af Danmarks største humorister og satirikere forvises til førstesalen og tage til takke med en halvering af sin offentlige udstilling til fordel for et nyere museum med nøjagtig samme fokus? spørger han.

Annonce

DJØF'ske salgstaler

Andreas Lauritzen lægger ikke skjul på, at han er en stor beundrer af Storm P.:

- Storm P.'s fluer, satire og malerier er dansk kulturarv af første klasse. De skal have lov til at fylde den plads, som Storm P. fortjener. De taler for sig selv, og hvis ikke de gør, så gør Frederiksbergmuseerne ikke sit arbejde ordenligt, mener Andreas Lauritzen og tilføjer:

- Storm P.'s fluer, satire og malerier er dansk kulturarv af første klasse. De skal have lov til at fylde den plads, som Storm P. fortjener, fastslår Andreas Lauritzen. Foto: Bo Børresen

- Om nogen kunne Robert Storm Petersen spidde sin samtid. Hvis Frederiksbergmuseerne gav ham lov til at være sig selv, så havde han med garanti også spiddet vores tid. Der er rigelig at tage fat på. Han havde utvivlsomt startet med at karikere museumsdirektører, som igennem DJØF'ske salgstaler til pressen evner at dække over, at man ikke har formået at gøre humoren relevant i sin samtid og derfor må halvere den, slutter Andreas Lauritzen.

Annonce

Må ikke stå stille

Direktør for Frederiksbergmuseerne, Astrid la Cour, deler Andreas Lauritzens beundring af Storm P., men så hører enigheden også op:

- Storm P. er, såvel som den særlige danske revytradition, dansk kulturarv af første klasse. Det er selvfølgelig fortsat vores opgave som museum at sikre, at Storm P.'s centrale betydning for humor og satire holdes levende. Som alt andet i samfundet vil og skal museer forandre sig. For hvis vi ikke flytter os, når verden omkring os flytter sig, så står vi ikke alene stille, nej så mister vi vores relevans, understreger Astrid la Cour og fortsætter:

- Mens vores samlinger så vidt muligt skal bevares uændret som del af vores fælles kulturarv og grundstammen i vores arbejde, så skal formidlingen af kulturarven udvikle sig med tiden. Dette er vi forpligtiget til for at sikre, at stadig nye generationer oplever, inspireres af, reflekterer over og aktivt anvender kulturarven og dermed forstår vores fælles historie som del af nutiden og den fremtid, vi sammen er med til at skabe.

Annonce

Storm P. på førstesalen

Om sammenlægningen af de to museer siger Astrid la Cour:

- Både Storm P. Museet og Alhambra har været i løbende udvikling siden museerne blev grundlagt. I et årti har førstesalen på Storm P. Museet dannet ramme om et udvalg af museets enorme samling af Storm P.-værker, mens museet i stueetagen har haft skiftende udstillinger med tematiske nedslag i Storm P.'s liv og værk, kunstnere der har inspireret ham, eller nulevende kunstnere, som arbejder videre med inspiration fra hans værker.

Astrid la Cour ser fremad:

- Når de to museer flytter sammen, vil førstesalen fortsat være dedikeret til Storm P.'s forunderlige og mangesidede univers, der på mange måder udfolder, hvad humor er og kan, mens nye udstillinger i stueetagen vil formidle den store betydning, som humor og satire har for vores nationale identitet og selvforståelse. Her vil den besøgende blive mødt af fortællinger om og genstande fra humoren og satirens verden - hvad enten den udfolder sig på papiret, scenen, skærmen eller mellem os i hverdagen.

Storm P. Museet har ligget på Frederiksberg Runddel siden 1977. Til efteråret slås det sammen med Alhambra-museet. Foto: Bo Børresen
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Butiksnyt

Meyers har åbnet pop op-isbar

Mest læste

Seneste nyt

Sundhed

Flyttedag: PCR-testcenter skifter adresse

Debat

En politisk stridsmand: Carl Plougs buste

Annonce