Annonce
Byudvikling

Stort fund bremser udgravning bag rådhuset: Arkæologer gør opsigtsvækkende opdagelse

Der er fundet kridtpiber og fundamentet til et hus fra 16-00-tallet i forbindelse med udgravningen bag Frederiksberg Rådhus. Nu søger arkæolgerne efter flere effekter.  Foto: Frederiksberg Kommune
Der er fundet kridtpiber og fundamentet til et hus, som sandsynligvis stammer tilbage fra landsbyen Ny Amager, der blev anlagt i 1651. Nu ledes der efter yderligere effekter.

Arkæologerne fra Københavns Museum, der overvåger udgravningen bag Frederiksberg Rådhus, har pludselig fået travlt i dag fredag. Man har nemlig fundet kridtpiber samt fundamentet til et hus i den frederiksbergske undergrund, som sandsynligvis stammer tilbage fra landsbyen Ny Amager, der blev anlagt i 1651. Det oplyser Frederiksberg Kommune.

I disse uger graves der på parkeringspladsen bag Frederiksberg Rådhus, fordi der skal etableres en parkeringskælder og en lynladestation til elbiler. Arbejdet overvåges af arkæologer, fordi det foregår i det område, hvor Frederiksberg opstod tilbage i 1651, da 20 hollænderbønder fra Amager fik tilladelse til at bosætte sig der, og kaldte Byen Ny Amager.

En lille forsinkelse

Fundene gør, at udgravningen nu fortsætter med håndgravning frem for maskingravning, så man ikke ødelægger effekter, der ligger i jorden. Samtidig skal Københavns Museum og Slots- og Kulturstyrelsen foretage en analyse af fundene og af, hvad der skal ske på pladsen, før arbejdet kan genoptages.

Frederiksberg Kommune oplyser, at lynladestationen forsinkes nogle få uger, og at selve anlægsarbejdet af p-kælderen er udskudt til september, dels på grund af de arkæologiske fund, dels på grund af at de indledende ledningsomlægninger har taget længere tid en beregnet.

P-pladsen forventes dog stadig at være færdig i 2023. Oven på kælderen skal der være et grønt og rekreativt område, der endnu ikke er endeligt udformet.

Fakta - Frederiksberg historie

1620: Landsbyen Solbjerg nedlægges

1621-23: Ladegården anlægges og er landets største landbrugsbedrift. Den dækker det meste af Frederiksberg

1651: Ladegården nedlægges, og Frederik den 3. giver 20 bønder fra Amager lov til at bosætte sig på jorden. Landsbyen Ny Amager anlægges omkring den nye vej, Allégade.

1697: En stor brand hærger Ny Amager. Kongen tager jorderne tilbage og udlægger dem til hømark, landsbyen består.

1699-1703: Frederiksberg Slot med haverne og Frederiksberg Allé anlægges. Den nærliggende landsby tager med tiden navn efter slottet: Frederiksberg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Butiksnyt

Meyers har åbnet pop op-isbar

Sundhed

Flyttedag: PCR-testcenter skifter adresse

Debat

En politisk stridsmand: Carl Plougs buste

Annonce