Annonce
Klumme

The Danish Girl: Gerda Wegeners specielle skæbne

Gerda Wegner ligget begravet på Solbjerg Parkkirkegård på Frederiksberg. Foto: Nikolaj Bøgh

Går man ad stien langs muren ud mod Sdr. Fasanvej på Solbjerg Parkkirkegård kan man – i hvert fald hvis man kigger lidt grundigt efter – finde den meget beskedne sten, der markerer Gerda Wegeners gravsted.

Hendes meget specielle skæbne blev i 2015 skildret i den amerikanske film 'The Danish Girl', som navnlig handler om hendes mand, Einar Wegener, der blev den første transkønnede i verden, som gennemgik en kønsskifteoperation, der endte med at koste ham/hende livet.

Gerda Wegener var født i et konservativt, kristent hjem i Hammelev ved Grenå, hvor hendes far var sognepræst. Hun viste tidligt kunstneriske evner, og flyttede i 1902 til København for at forberede sig til optagelse på Kunstakademiet på en privat tegne- og malerskole.

På akademiet traf hun maleren Einar Wegener, og de giftede sig i 1904. Gerda benyttede ofte Einar som model for sine malerier, hvor han var iført kvindetøj og gradvist udviklede sit kvindelige alter ego, Lili Elbe.


Efter at have opholdt sig i Italien og Frankrig flyttede hun i 1938 hjem til Danmark, hvor hun bosatte sig på Frederiksberg og døde i 1940, kun 55 år gammel.


I Paris fik Gerda kunstnerisk succes med sine karakteristiske art deco-prægede, lidt dekadente billeder af kvinder, som blandt andet blev populære i damebladene. For Einar blev kønsidentiteten imidlertid stadig mere vanskelig, og i 1930 gennemgik han som den første i verden en række kønsskifteoperationer på klinikker i Berlin og Dresden, og skiftede herefter navn til Lili Ilse Elvenes.

Kønsskiftet blev officielt anerkendt, og ægteskabet med Gerda erklæret ugyldigt. I 1931 døde Lili i Dresden som følge af komplikationer efter operationerne. Hun ligger også begravet i Dresden, og hendes sløjfede gravsted blev i 2016 genetableret, betalt af overskuddet fra filmen 'The Danish Girl'.

Gerda Wegener giftede sig igen med en 11 år yngre, italiensk major og bosatte sig med ham i Marokko. Ægteskabet blev opløst i 1936, og efter at have opholdt sig i Italien og Frankrig flyttede hun i 1938 hjem til Danmark, hvor hun bosatte sig på Frederiksberg og døde i 1940, kun 55 år gammel.

I de senere år er hendes billeder igen blevet meget populære og sælges for høje priser på auktionerne. Kunstmuseet Arken i Ishøj havde i 2015-12016 en stor udstilling med både Einar og Gerda Wegeners værker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce