Annonce
Frederiksberg

Udsagnet på stenen giver god mening

Teksten på den nye genforeningssten giver god mening, skriver Grænseforeningen. Foto: Bo Børresen
Annonce

Læserbrev: I Frederiksberg Bladet kritiserer Andy Andresen vor nye genforeningssten især teksten 'Intet Slesvig uden Danmark - intet Danmark uden Slesvig'. Det er 'fake news' at påstå, at der deri ligger et ønske om Danmark til Ejderen.

Om teksten 'Intet Slesvig uden Danmark - Intet Danmark uden Slesvig' kan det siges, at den meget ligner teksten 'Intet Danmark uden Slesvig - Intet Slesvig uden Danmark', blot er sætningernes rækkefølge ændret.

Den sidste tekst står på den slesvigske sten i Jægersborg Dyrehave på sletten tæt på Eremitageslottet. Det er en historisk indskrift. Stenen i Dyrehaven blev rejst i 1861 til minde om slesvigernes besøg den 30. juni 1861 og 5. september 1865 (tilføjet efterfølgende). Stenen er blevet renoveret i 2020 og genindviet af Folketingets formand Henrik Dam Kristensen. Grænseforeningen for København og Frederiksberg har været involveret i begge projekter.

Grænseforeningens interesseområde er hele Slesvig, dvs. både det vi nu kalder Sønderjylland og Sydslesvig. Kun Nordslesvig kom til Danmark i 1920; men statsminister Niels Neergaard udtalte til sydslesvigerne: 'I skal ikke blive glemt!'


Det er 'fake news' at påstå, at der deri ligger et ønske om Danmark til Ejderen.

Anders Kaare, Grænseforeningen for København og Frederiksberg


Grænseforeningen havde en stor fortjeneste i, at løftet blev holdt, og at der er et dansk mindretal i Sydslesvig i dag. Derfor giver det god mening med udsagnet, der konstaterer de nære, gensidige bånd mellem Danmark og hele det gamle Slesvig. Inskriptionen giver mening i historisk perspektiv.

Der er intet ønske om grænseændringer, men som en sydslesviger fra mindretallet udtalte: 'Selvom vi ikke kom med i 1920, kan vi godt fejre 100-året. Det er trods alt fødselsdagen for de fredelige og velordnede forhold, vi i dag lever med i grænselandet.'

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Cirkus

Cirkus Arli holder jubilæumsforestilling

Klumme

Byen og præsten: Drømmestof

Debat

Påtvunget uønsket musik i 31 dage

Annonce