Annonce
Portræt

Whistleblower om kommende retssag: - Det er mit lille aftryk her i livet

I februar 2020 blev Bitten Vivi Jensen af Frederiksberg Byret kendt skyldig i videregivelse af fortrolige oplysninger samt krænkelse af privates eller det offentliges ret. 25. marts 2021 anker hun sagen i Landsretten. Foto: Byrd/Philip Muneer Højstrup Flindt
For fire år siden valgte Bitten Vivi Jensen at lække fortrolige oplysninger om sagsbehandlinger i Frederiksberg Kommune, som hun mener kan dokumenteres som værende ulovlige og umenneskelige. Nu skal sagen i Landsretten. Frederiksberg LIV har mødt den 68-årige whistleblower.

- Jeg ville sove dårligere om natten, hvis jeg ikke gjorde noget. Jeg er da ked af at skulle bruge mit otium på at være efter kommunen og skulle i retten, men jeg kan ikke lade være. Når jeg har mulighed for at hjælpe, synes jeg, at jeg bliver nødt til det. Det er mit lille aftryk her i livet.

Sådan siger 68-årige Bitten Vivi Jensen, som for fire år siden blev whistleblower i kampen for at sikre borgere en fair sagsbehandling i landets kommuner. Beslutningen har givet hende mange fjender. Men samtidig har hun fået en betydelig fanskare. Folk, hun for eksempel har hjulpet med at få fleksjob eller førtidspension. Og så er der dem, der bare synes, hun er fantastisk, fordi hun bliver ved med at tage kampen mod et system, som de færreste ville kunne finde styrken til at kæmpe imod. Uden at tage andet end tak for sit arbejde.

- Jeg får da også ofte blomster og chokolade fra støtter og folk, jeg har hjulpet, fortæller Bitten med et smil, da vi køber kaffe fra caféen ved indgangen til Frederiksberg Have, få minutters gang fra hendes hjem i svømmehalskvarteret.

Annonce

Ondt i maven

Her går hun ofte tur, når hun skal klare hovedet, og hun kunne ikke drømme om at bo et andet sted. For på trods af et efterhånden noget anstrengt forhold til kommunen, elsker hun at bo på Frederiksberg.

Efter forgæves at have søgt efter en plads i solen ender vi med at sætte os i skyggen i håbet om, at nogle af de andre kaffedrikkende gæster i haven snart rejser sig. Årsagen til interviewet i dag er hendes whistleblowersag, som skal for Landsretten 25.-26. marts. I februar 2020 blev Bitten kendt skyldig i brud på tavshedspligt i Frederiksberg Byret og blev idømt at betale ti dagbøder á 500 kroner foruden sagsomkostningerne. Da sagen anses for at være principiel, fik Bitten mulighed for at anke sagen.

Bitten Vivi Jensens sag:

Marts 2016: Bitten Vivi Jensen stopper i rehabiliteringsteamet hos Frederiksberg Kommune, fordi hun ikke kan stå inde for behandlingen af syge mennesker. Hun tager kopier af 90 sager for efterfølgende at kunne dokumentere, hvad hun mener er en systematisk ulovlig og umenneskelig behandling af sårbare mennesker.

Juli 2016: Frederiksberg Kommune fritstiller Bitten Vivi Jensen efter hendes omfattende kritik af kommunens sagsbehandling.

April 2017: Information skriver på baggrund af dokumenterne fra Bitten Vivi Jensen en artikel, hvor hun i kraftige vendinger kritiserer Frederiksberg Kommunes behandling af borgere, der søger førtidspension.

Sommeren 2017: Frederiksberg Kommune melder Bitten Vivi Jensen til politiet for brud på tavshedspligten. Politiet tiltaler hende den 31. juli for overtrædelse af straffelovens paragraf 152 stk. 1 om videregivelse af fortrolige oplysninger samt straffelovens paragraf 155 om krænkelse af privates eller det offentliges ret.

29. januar 2020: Første retsmøde i Frederiksberg Ret i sagen hvor Bitten Vivi Jensen står anklaget af Frederiksberg Kommune for at have videregivet fortrolige oplysninger.

5. februar 2020: Andet og sidste retsmøde i sagen. Bitten Vivi Jensen dømmes skyldig i brud på tavshedspligten og idømmes 10 dagbøder på hver 500 kroner. Derudover skal hun betale sagens omkostninger.

Maj 2020: Procesbevillingsnævnet giver Bitten Vivi Jensen mulighed for at anke dommen.

25.-26. marts 2021: Bitten Vivi Jensens ankesag skal for Landsretten

Bitten fortæller, at tanken om retssagen giver hende ondt i maven, da straffen kan blive forværret.

- Jeg er bange for at skulle i fængsel. For det kan jeg risikere. Men min advokat og jeg forventer, at Byrettens dom bliver stadfæstet, siger hun og nipper til den varme kaffe.

Annonce

Kopierede fortrolige dokumenter

Hun er uddannet ergoterapeut og blev i 2006 ansat i Frederiksberg Kommune i visitationen på ældreområdet. Siden kom hun med i det såkaldte rehabiliteringsteam, som blandt andet behandlede ansøgninger om førtidspension og fleksjob samt ressourceforløb.

I 2016 stoppede hun i teamet, fordi hun ikke følte, at hun kunne stå inde for den behandling, de syge borgere fik af Frederiksberg Kommune. Efter opråb til ledelsen og efter at have kritiseret kommunens sagsbehandling, blev hun fritstillet. Forinden havde hun taget kopier af flere borgersager for efterfølgende at kunne dokumentere og vise offentligheden, hvad hun mener er systematisk ulovlig og umenneskelig behandling af sårbare borgere.


Jeg kunne nemt være endt i druk og stoffer. Jeg har heldigvis altid klaret mig godt i skolen, og det har hjulpet mig.

Bitten Vivi Jensen


I 2017 bragte Information en artikel på baggrund af sagsakterne, hvor Bitten kritiserede Frederiksberg Kommunes behandling af borgere, der søger førtidspension. Efterfølgende meldte kommunen Bitten til politiet for brud på tavshedspligt. Hun blev tiltalt for videregivelse af fortrolige oplysninger samt krænkelse af privates eller det offentliges ret.

- Det har været selvforskyldt. Jeg har erkendt, at jeg har taget ulovligheder i brug for at afsløre endnu større ulovligheder inden for sagsbehandling. Det er ikke noget, jeg har ønsket at gøre, men jeg har været nødt til det, siger Bitten.

Annonce

Styrken grundlagt i barndommen

Hun mener, at styrken til at kæmpe for det, der er rigtigt, er blevet grundlagt i hende allerede som barn. For barndommen har været alt andet end nem, og de svære perioder har gjort hende stærk.

Bitten Vivi Jensen bor i svømmehalskvarteret på Frederiksberg og kunne ikke drømme om at bo andre steder. Hun elsker livet på Frederiksberg. Foto: Byrd/Philip Muneer Højstrup Flindt

- Jeg har aldrig kendt min far, og min mor var i perioder meget syg, så jeg kom på børnehjem fra jeg var et, til jeg var fire år. Derefter boede jeg hjemme nogle år. Min mor fik en kæreste, som var flygtning fra Ungarn, og jeg fik en lillesøster. Men min mors kæreste havde været igennem nogle frygtelige ting. Og pludselig en dag var han der bare ikke mere, fortæller Bitten.

- I tiden efter var min mor meget syg af tuberkulose og dårlige nerver og var derfor indlagt. Så som 11-årig passede jeg min søster alene derhjemme i måneder af gangen. Det var en hård tid, og jeg kunne nemt være endt i druk og stoffer. Jeg har heldigvis altid klaret mig godt i skolen, og det har hjulpet mig.

Annonce

Bitten vil være borgmester

Bitten har de seneste seks år været involveret i omkring 25-30 sager bare på Frederiksberg. Men hun hjælper borgere over hele landet og har i perioder arbejdet med op til 15 sager på én gang.

- Nu har jeg sat det ned til tre, for jeg kan ikke holde til det. Min krop sagde tydeligt fra i form af synsforstyrrelser og ondt i hjertet. Så vidste jeg, at det var på tide at skrue ned. Det sætter sine spor, når man bruger sig selv på den måde. Jeg fungerer ofte som personlig rådgiver, og jeg har talt folk fra selvmord og kørt dem på psykiatrisk afdeling. Det kan jeg ikke holde til mere, siger Bitten.

Bitten Vivi Jensens arbejde på Frederiksberg er langt fra færdigt, hvis du spørger hende. Hun har nemlig besluttet sig for at stille op som borgmesterkandidat uden for parti til kommunalvalget 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce