Annonce
Frederiksberg

Zoos hanpanda vil hellere tygge i bambus end parre sig

Pandaer har én chance om året. Derfor bliver der med spænding fuldt med i, om de parrer sig, så der kan komme en unge til verden i august eller september. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Pandaerne i København Zoo har en chance om året for at parre sig. Hunnen virker klar, men hannen tøver.

Hanpandaen i København Zoo viser ikke helt samme interesse i at parre sig som hunpandaen.

Derfor har indsatsen for at få de to pandaer til at parre sig endnu ikke båret frugt. Det fortæller Mads Bertelsen, dyrlæge og zoologisk direktør i København Zoo, søndag eftermiddag - cirka et døgns tid efter at pandaerne blev lukket sammen.

- Vi kan se, at hunpandaen er klar. Hun viser alle tegn på brunst. Desværre har hannen foreløbig ikke fundet ud af at aflæse det.

- Så han sidder stadig og er mere interesseret i bambus end i sin partner, siger han.

Han tilføjer, at der trods alt er bedre takter end sidste år, hvor havens hunpanda, syvårige Mao Sun, og hannen, Xing Er på otte år, også forsøgte sig.

I år er anden gang, de forsøger, men altså hidtil uden succes.

- Det er desværre et velkendt fænomen - især hos de her unge hanpandaer - at de ikke rigtig forstår, hvad det her handler om.

- Når man er panda, og der kun er en chance om året til at øve sig, så tager det tid at få erfaring i elskovskunsten. Så der kan gå lang tid, før det lykkes, siger Mads Bertelsen.

Fakta: Pandaer i Zoo tilhører Kina - det samme gør mulige unger  

Pandaerne i Københavns Zoo har en chance om året for at parre sig.

Søndag eftermiddag har weekendens hidtidige indsats imidlertid endnu ikke båret frugt, da hanpandaen tilsyneladende hellere vil tygge i bambus end parre sig.

I år er anden gang, de forsøger sig.

Her kan du læse mere om de to kinesiske pandaer:

  • De to pandaer er en han ved navn Xing Er og en hun med navnet Mao Sun.
  • Pandaarne kom til Danmark 4. april 2019 fra Chengdu Panda Base i Kina efter flere års forberedelser.
  • De er udlejet til Danmark i 15 år. Pandaerne tilhører stadig Kina, ligesom eventuelle unger gør det.
  • Pandaerne bor i Zoologisk Have København i et pandaanlæg tegnet af arkitekten Bjarke Ingels. Anlægget kostede 160 millioner kroner at opføre.
  • Prisen for at leje pandaerne er en million amerikanske dollar om året i 15 år. Dertil kommer omkostninger til drift og pasning af pandaerne.
  • Idéen om at sende et pandapar til Danmark opstod i 2010 hos den daværende leder af det danske konsulat i Chongqing i Kina, Hans Halskov.
  • Samme år mødtes ledelsen af Zoologisk Have i København for første gang med ledelsen af Chengdu Panda Base i Kina for at drøfte idéen.
  • Først i april 2014 blev det under et dansk erhvervsfremstød i Kina afsløret, at Kina ville udleje to pandaer til Danmark.

Kilder: Zoologisk Have, Ritzau.

Ifølge dyrlæge Mads Bertelsen har pandaerne fortsat lidt tid at gå på i år. De har formentlig hele søndag og halvdelen af mandag, før det er for sent denne gang. Men så kan de prøve igen næste år. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Pandaer har én chance om året. Derfor bliver der med spænding fulgt med i, om de parrer sig, så der kan komme en unge til verden i august eller september.

- Den store panda er et udryddelsestruet dyr. For 20 år siden var det meget kritisk. Men nu har det her fangenskabsopdræt og den store indsats for at redde arten båret frugt. Så nu er der dobbelt så mange, som der var i 1980'erne.

- Men det er ikke desto mindre stadig en truet dyreart. Og hver en ny panda tæller, siger Mads Bertelsen.

Ifølge Mads Bertelsen har pandaerne fortsat lidt tid at gå på i år. De har formentlig hele søndag og halvdelen af mandag, før det er for sent denne gang. Men så kan de prøve igen næste år.

- Det er vanskeligt at sige, hvornår og om det lykkes. De er unge, og det er kun anden gang, de er sammen. Så der skulle gerne være mange år, hvor det her kan lade sig gøre, siger han.

Pandaerne kom til Danmark 4. april 2019 fra Chengdu Panda Base i Kina efter flere års forberedelser.

De er udlejet til Danmark i 15 år. Pandaerne tilhører stadig Kina, ligesom eventuelle unger gør det.

/ritzau/

De er udlejet til Danmark i 15 år. Pandaerne tilhører stadig Kina, ligesom eventuelle unger gør det. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Annonce

Mest læste

Annonce
Alarm112

Dødsbilist anker ikke dom om uagtsomt drab på femårig

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Alarm112

Sygeplejerskestuderende filmede i smug: Dømt til behandling for sine krænkelser

Annonce
Forsiden netop nu
Alarm112

Anklager: Meget på spil i sag om dødsulykke med barn

Alarm112

Kørte femårig pige ihjel: Straffes med seks års fængsel

Mest læste

Alarm112

20-årig dømt for stribevis af voldtægter og dødstrusler

Seneste nyt

Indland

Mere natteliv og farvel til mundbind om lidt: De fleste restriktioner er udfaset i september

Annonce