Annonce
Give Avis

10 gode år med Idræt i Dagtimerne i Thyregod

Navnkundige Vivi Pedersen er i gang med en rigtig sjov opvarmning af det store IID-hold fra Thyregod. En tjans hun har forestået i nu 10 år. Foto: Jim Hoff

Fredag den 30 januar 2009 var en milepæl i Thyregods lokalhistorik. Her blev konceptet "idræt i dagtimerne" kickstartet med 110 deltagere med på jomfrurejsen. I dag er er 120 betalende medlemmer, og tiltaget kan kun karakteriseres som en vaskeægte succeshistorie.

THYREGOD: Der var inviteret til morgenkaffe fredag formiddag i fritidscentret i Thyregod, hvor værterne, de frivillige fra Idræt i Dagtimerne i Thyregod, indbød til fejring af foreningens 10-års fødselsdag. Der var selvfølgelig fuldt hus i kantinen, og efter at Leif Børsen fra Idræt i Dagtimerne i Thyregod havde budt velkommen, tog Lars Damgaard, der er leder af Idræt i Dagtimerne (IID), ordet.

Damgaard gennemgik historikken bag IID's opståen i kølvandet på den store kommunesammenlægning i 2007.

- Man oprettede dengang IID i centerbyerne Give, Jelling, Børkop og Egtved, men det var man ikke helt tilfredse med i Thyregod, så da daværende idrætskonsulent Claus Ottesen med ildsjælen Ejnar Rasmussen som wingman først fik overtalt Vivi Pedersen til at gå i gang her i Thyregod, blev tiltaget en realitet, forklarede Damgaard.

Et tiltag, der i startårene også havde brugere fra Røde Kors' Asylcenter i Thyregod. De mødte gladeligt op og deltog storsmilende i Vivi Pedersens motiverende opvarmning og deltog også gerne i de legendariske volleyballkampe, der de første år blev afviklet hver fredag.

Efterhånden er asylansøgergruppen dog faldet fra, da udskiftningen i centret er for stor og hyppig til, at der kan skabes stabilitet i samarbejdet mellem IID og asylcentret.

At der kom 110 til opstarten var jo helt vildt; jeg havde i min vildeste fantasi ikke turdet håbe på mere end 65, men det viser bare, at I her i byen har verdens bedste frivillige, som lægger deres hjerteblod i projekterne, og som kan få tingene til at lykkes.

- Lars Damgaard, leder af Idræt i Dagtimerne i Vejle
Lars Damgaard (th.) fra IIID i Vejle overrækker en gave til Leif Børsen fra IID-Thyregod. Kuverten indeholdt penge til en velfortjent god aften til de frivillige. Foto: Jim Hoff

Ros til skolen

Lars Damgaard huskede med begejstring tilbage på den dag i januar 2009, hvor projektet blev startet op i Thyregod.

- Dengang var vi 100 til starten. Helt vildt; jeg havde i min vildeste fantasi ikke turdet håbe på mere end 65, men det viser bare, at I her i byen har verdens bedste frivillige, som lægger deres hjerteblod i projekterne, og som kan få tingene til at lykkes. Og så er det samarbejde I har med skolen også helt unikt. Det er enestående, at I har kunnet afholde IID på samme tidspunkt i samtlige 10 år. Det tyder på en særdeles samarbejdsvillig skoleleder, lød det fra Damgaard med et anerkendende nik hen mod skoleleder Gert Hougaard.

Lars Damgaard sluttede sin tale af med at overrække en kuvert til Leif Børsen. Heri lå en pæn sum penge, der i respekt for de frivilliges uvurderlige indsats i forhold til at holde gang i IID i Thyregod, er øremærket en god aften til netop denne uundværlige gruppe mennesker.

Leif Børsen. Foto Jim Hoff

Blev selvstændig forening i 2013

Leif Børsen redegjorde også for den historiske baggrund for IID i Thyregod og fik også nævnt "legenderne" Ejnar Rasmussen, Gerda, der lavede kaffe til holdet.

- IID var i fuld gang i Vejle og Ejnar Rasmussen mente jo nok, vi kunne lave noget lignende i Thyregod. Dengang betalte man ikke kontingent. Man betalte bare en tier for kaffen, og så blev overskuddet brugt til diverse udflugter. Når der der var flest, var man 21, og det var mest badminton, pool, indendørs petanque og tæppecurling, der var på programmet, fortalte Børsen.

Men så blev IID en realitet i Give, og efter lidt fodarbejde fik man med Vivi Pedersen i spidsen gang i samme koncept i Thyregod fredag den 30. januar. Med på sidelinjen var Center Thyregod, Borgerforeningen og Lokalrådet, og i løbet af det første år nåede man op på 75 medlemmer.

Efter en økonomisk stramning fra Vejle Kommunes side, hvor tilskuddet til det oprindelige IID faldt væk, blev IID - Thyregod efter den stiftende generalforsamling i april 2009 en selvstændig forening med masser af positivt medspil både økonomisk og med hensyn til kurser og nye aktiviteter fra Idræt i Dagtimerne i Vejle.

- I dag betaler medlemmerne 300 kr. i kontingent pr. halvår, og foreningens økonomi er baseret på 70 medlemmer. I 2018 havde vi 120 medlemmer, og derfor har vi også råd til lidt goder som rundstykkerne og kaffen i dag, samt t- shirts til de frivillige, forklarede Leif Børsen.

Der var blomster til de fire frivillige, der har været med siden starten i 2009. Her er det Vivi Pedersen, der står for tur. Foto; Jim Hoff
Annonce

Stor opbakning i byen

Han kom med i bestyrelsen i 2013, hvor foreningen med Børsen ord "var inde i en god gænge".

- Derfor har det vigtigste for mig været at bevare og udvikle det, vi har gang i. Fundamentet er helt klart de frivillige hjælpere lige fra instruktører til de, der løser alle de praktiske opgaver. I dag er der fire personer, der har været med samtlige 10 år: Det er Bjarne, Karla, Kaje og Vivi, og de skal naturligvis have et ekstra skulderklap på sådan en dag, hvor vi fejrer 10-års jubilæum, konstaterede Leif Børsen.

Han havde udover de benævnte også lang række andre personer/institutioner, der skulle takkes i forbindelse med jubilæet.

Der var tak til Lars Damgaard fra IID i Vejle for en altid stor opbakning hele vejen rundt, Dagli'Brugsen i Thyregod for en fin frugtaftale, Borgerforeningen for at hjælpe den nye forening i gang i 2013 med økonomisk håndsrækning på 5000 kroner plus for en masse god støtte i det daglige.

Lars Damgaard. Foto: Jim Hoff
Annonce

"Vi finder ud af det"

Der var naturligvis også et kæmpestort skulderklap til centerleder Lone Jørgensen for hendes altid store velvillighed og fleksibilitet.

- Du er synonym med den vending, vi bruger så meget her i Thyregod: Vi finder ud af det, lød det anerkendende fra Leif Børsen.

Og fundet ud af det, det har de så gjort i 10 år med IID i Thyregod - og mon ikke der er rigtig mange gode år i både det koncept og tendensen med, at man i Thyregod hjælper hinanden med at finde ud af tingene til det lokale samfunds bedste!

De 120 medlemmer kommer fra lokalsamfundet, naturligvis, men der er også gæster fra Give, Brande, Vonge og Ejstrupholm, og de nyder ikke mindst godt af, at IID i Thyregod ud over de gængse aktiviteter også kan råde over Thyregod Badeland, som for mange medlemmer er et væsentligt trækplaster.

Der var også blomster til Kaje fra Leif Børsen. Foto: Jim Hoff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce