Annonce
Give Avis

200 efterskoleelever vender tilbage: - Der er mange relationer, der skal bygges op igen

Hejste dannebrogsflag, en rød løber og storsmilende personale stod klar til at byde eleverne på Vesterlund Efterskole velkommen tilbage. Det er første gang i 2021, at eleverne kunne tjekke ind, efter alle landets efterskoler blev tvunget til at lukke omkring jul. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Eleverne på Vesterlund Efterskole vendte i sidste uge tilbage til skolen for at genoptage deres særlige skoleår. De kommende dage er der ekstra sociale aktiviteter på programmet, inden en mere almindelig efterskolehverdag venter.

Vesterlund: De forsigtige smil, kække bemærkninger og store glædesudbrud var ikke til at tage fejl af.

Det var en flok forventningsfulde elever, der i sidste uge langt om længe kunne vende tilbage til Vesterlund Efterskole for at genoptage deres efterskoleophold efter mere en to en halv måneds tvungen hjemsendelse.

Smilende var også store hos efterskolens personale, der havde sørget for en festlig modtagelse med flag, rød løber og farverige balloner. De hjalp med at få eleverne godt geninstalleret. For ikke nok med, at de igen kunne vende tilbage til skolen, skulle de også tildeles nye værelser. Inden sportstasker, kufferter og andre personlige genstande kunne slæbes hen på værelset, skulle eleverne også først forbi kontoret for at fremvise en negativ coronatest.


Det handler om at få det her elevhold godt i gennem og give dem de oplevelser, de fortjener.

Søren Haubjerg, forstander Vesterlund Efterskole


Eleverne kunne vende tilbage til Vesterlund 15. marts. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Annonce

Et mål er vigtigt

Først i torsdags begyndte en mere almindelig dagligdag med blandt andet skolegang. Indtil da stod de første par dage på ryste-sammen-aktiviteter.

- Vi tager udgangspunkt i, at eleverne godt kan genkende hinanden, men der er mange relationer, der skal bygges op igen. Man kunne godt være kold og kynisk og bare starte op igen, men de har været længere hjemme nu, end hvis det var sommerferie. Derfor er der mange, der er skrøbelige i deres selvforståelse og spørger sig selv, hvor de er henne i det hele: "Er dem, jeg snakkede med før jul, der stadig for mig?" Der kan være sket så mange ting, som vi ikke ved noget om, siger forstander Søren Haubjerg.

Et af midlerne til at finde fællesskabsfølelsen frem hos eleverne hedder gymnastik.

- Vi skal hygge os, vi skal lege og vi skal lave aktiviteter, hvor de er sammen på kryds og tværs. Heldigvis har vi en klar profil med gymnastik, og den bruger vi. Vi går benhårdt efter, at eleverne skal lave en fed gymnastikopvisning, også selvom sæsonen for gymnastikopvisninger burde have været i gang nu.

- Det kan godt være, opvisningen bliver virtuel, men det skal de have med herfra. Det er vigtigt at have nogle mål at gå efter, men mest af alt er det vigtigt for at skabe noget indhold i processen. Det er midlet til at komme hen til målet, der er det vigtigste, siger forstanderen.

Alle elever skulle som det første en tur på kontoret for at fremvise en negativ coronatest. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Annonce

Træt af uvisheden

Eleverne vender ikke bare tilbage til nye værelser og nye retningslinjer. Også rammerne for den resterende del af deres efterskoleophold er blevet opdaterede. Spisesal, opholdsstue og faglokaler har fået en overhaling, og det kommer i høj grad eleverne til gode de kommende måneder, mener Søren Haubjerg.

- De må ikke være på hinandens gange og værelser overhovedet. Dermed vil der være rigtig meget brug for, at de har nogle opholdsområder at være på, for der må de gerne være, så længe de holder afstand. Tidligere var de ikke særlig hyggelige, men det er de blevet nu, siger han.

Er du træt af at sidde og kigge på retningslinjer for, hvad I må og ikke må?

- Ja, jeg er ved at være virkelig træt af det, men jeg har kæmpe respekt for, at det er nødvendigt. Det, jeg sådan set er mest træt af, er, at jeg ikke kan komme med nogle svar. Nu har jeg i et år levet med stort set altid at skulle sige. "Det ved jeg ikke". Den sætning er ikke god for mit blodtryk, for jeg ville meget hellere, at jeg kunne fortælle de unge mennesker og mit personale, hvad planen er. Du drømmer ikke om, hvor mange gange jeg er blevet spurgt om noget, jeg ikke har kunnet svare på.

Allerede i torsdags skulle samtlige elever coronatestes, da der kom testpersonale på besøg på skolen. Samme procedure gentages to gange i denne uge. Viser det sig, at en eller flere elever konstateres smittet, har skolen planlagt at bruge den interne brandalarm som varslingssystem.

- Skulle det på torsdag ske, at der dukker en positiv prøve op, så har vi en manuel brandalarm, vi kan trykke på tre gange. Så ved eleverne, at der er en positiv test, og så skal de gå direkte på deres værelser og afvente yderligere information. Ringer den kun én gang, så er der brand, og skal de gå derud, hvor vi har aftalt, at de skal være, fortalte forstanderen på åbningsdagen.

Kan du være bange for, at bliver nødvendigt at lukke skolen igen?

- Nej, jeg er ikke bange. Jeg tror, eleverne er bange, men de andre er lidt hærdede, fordi vi også var her, da vi lukkede ned sidste år, og vi havde også et udbrud i efteråret. Jeg synes, vi er enormt klar, hvis problemerne skulle opstå, og vi har en helt stringent strategi for, hvad vi gør. Det handler om at få det her elevhold godt i gennem og give dem de oplevelser, de fortjener, siger Søren Haubjerg.

Skolen var pyntet med både flag, balloner og rød løber, da eleverne vendte tilbage. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Kroen klar med nye datoer for events

Give Avis

Walk A Fun-Thon - De går det igen!

Give Avis

Vox Pop 5 - Du ejer din by

Give Avis

Vox Pop  - Du ejer din by

Annonce