Annonce
Give Avis

2020 - fra ord til handling, ja tak!

Give Tennisklub vandt stik mod al fornuft DM-guldet i 2019 over de store klubber fra københavnsområdet. Lad tennisklubbens flotte præstation være symbolet for og beviset på, at man også i et mindre bysamfund som Give kan skabe eminente resultater - og det gælder også med hensyn til byudviklingen, som for alvor er på skemaet i 2020. Foto: Give Tennisklub
Året 2020 kan og bør blive et skelsættende år for Give, hvor de mange møder, workshops, de utallige hensigtserklæringer og målsætninger om udvikling for og genrejsning af kommunens vestlige kraftcenter bør veksles fra ord, ideologi og luftkasteller til handling.

GIVE: Luftkasteller eller spadestik? Stilstand eller udvikling? Soveby eller aktiv familievenlig by? Ord eller handling?

Ved indgangen til det nyt årti står Give som bysamfund ved en regulær skillevej. Sort/hvidt formuleret handler det ganske enkelt om afvikling eller udvikling for et bysamfund, der gennem flere år har kæmpet med næb og klør og hængt i på klippekanten med det yderste af neglene for at bevare et godt og attraktivt bysamfund for de familier, der har valgt Giveområdet som sin hjemstavn.

Der hænger masser af spøgelser og onde ånder over et bysamfund som Give. Med godt og vel 4600 indbyggere, et aktivt og kompetent butiksliv, velbesat på skole- og institutionssområdet og et sprudlende foreningliv som den lim, der binder det hele smukt sammen, ser denne byligning egentlig ret godt ud på papiret.

Men det er en kompliceret ligning med flere svært håndterlige indbyggede x-og y-faktorer, der betyder, at det bliver sværere og sværere at få regnestykket til at gå op.

Denne skribent er ikke i tvivl: Spadestik, udvikling og handling - ja tak! Og der er intet enten eller her: Bolden ligger både hos kommunen og private investorer - hvem der sparker den i mål er bedøvende ligegyldigt, der skal bare til at 'scores nogle mål herude vestpå'

Handels- og erhvervsliv bærer byen på skuldrene

Hvis vi accepterer præmissen om, at et velfungerende bysamfund grundlæggende er karakteriseret ved og båret af et sprudlende handels- og erhvervsliv, der skaber befolkningsvækst og økonomisk vækst, som institutioner/skoler og foreninger nyder godt af, så er det her, vi finder de første spøgelser i form af den stigende internethandel.

I 2019, og nu taler vi om landsdækkende tendenser, slog internethandlen til black friday og julehandlen generelt nye rekorder. På selve black friday den 29.11. blev der ifølge Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) omsat for 750 millioner kroner i de danske netbutikker.

Penge der forsvinder ned i lommerne på udenlandske kapitalmonguler, penge der ikke får kasseapparaterne til at klinge i fysiske butikker i byer som Give, og penge som på intet tidspunkt genopstår i form af sponsorater eller økonomiske tilskud til det lokale foreningsliv osv.

Kort sagt: Penge, der på intet tidspunkt er med til at skabe udvikling i en by som Give - og husk så på, at det her tal kun gælder for én dag.

En prognose fra FDIH afslører nemlig, at hele 64 procent af forbrugerne regnede med at købe gaver online i 2019. Det er en stigning sammenlignet med sidste års tal, som landede på 61 procent.

Annonce

Thumbs up til den lokale julehandel

Nu lyder der heldigvis positive toner fra Give Handel & Erhverv, der på deres Facebookside takker borgerne for en rigtig god julehandel på vegne af de aktive butikker i foreningen.

Men for pokker hvor de gode butiksejere dog må knokle og pukle for sagen, og i den ånd stor ros til butikslivet i byen for sammen med Skulptrurby.dk og Udviklingsrådet at skabe massevis af gode oplevelser for byens og omegnens borgere.

Disse aktiviteter er med til at give byen et godt ry, et positivt ry som en by, hvor der ikke kun er fokus på rabat på underhylere og kartoffelmel, men hvor der også er fokus på at skabe gode oplevelser for byens borgere.

Derfor må vi lette på hatten for bysamfundet Gives borgere, der øjensynligt har taget de mange opfordringer om at handle lokalt til sig og demred omsat ord til handling - og det er såmænd det, det hele gælder om!

Ord til handling kunne også være indgangsbønnen til håndteringen af de hen over årene søsatte visioner for udviklingen af erhvervslivet, bymidten, boligmarkedet og det store samlede idrætscenter.

Altsammen helt, helt afgørende parametre i den nødvendige udvikling af Give, og på den konto også stjerneklare fikspunkter, som der skal og må arbejdes bundtseriøst med - ikke kun på det altid taknemmelige papir, ikke kun i kraft af velformulerede visionsstrategier formuleret på møder mellem kommunen og folket herude vestpå.

Annonce

Det nye idrætscenter kan blive vendepunktet

Hvis man vil have folk til at ytre sig og til at møde frem i demokratiets højt besungne navn, så skal der handling bag ordene. Ord, møder, flere ord, flere møder, nye visioner, nye strategier, nye handleplaner - er altsammen meget godt, men hvis der ikke er handling bag ordene, så drukner folket i meningsløs palaver og ordkløveri om, det er kommunen eller det private initiativ, der skal løbe først ud på banen og give bolden op.

Uden handling bag ordene kan man stille og roligt skylle demokratiet ud i toilettet - og det er vel næppe set i historien, at der er skabt større byudvikling fra de underliggende kloaksystemer?

Derfor er det også en befrielse, at byrådet i slutningen af 2019 vedtog at finde otte millioner kroner i budgettet til projektering og igangsætning af det nye store idrætscenter ved Søndermarkshallen i Give. Et projekt, der sammenlagt løber op i 75 millioner kroner, og et projekt, der modsat det sminkede lig af et kulturhus på Rådhusbakken, må anses som rigtig meget mere end et "politisk hold-kæft-bolsje til rebeller ude vestpå".

Et projekt, der i den grad kan gøre byen endnu mere attraktiv for potentielle tilflyttere, og et projekt der kan gøre et i forvejen bomstærkt foreningsliv endnu bedre, og et projekt, der hvis det strikkes rigtigt og ambitiøst nok sammen, kan/bør åbne for massevis af nye muligheder med hensyn til byens aktivitetsudbud - både for foreningerne og for de udbydere, der gerne vil afholde koncerter og events af en vis kaliber.

Annonce

Stop bordtenniskampen med tomme ord

Apropos potentielle tilflyttere, så står Give med et underligt problemsæt: Der er godt gang i boligmarkedet i en grad, så byens mæglere mangler huse til salg. Det gør man ikke mindst fordi, at byen i allerhøjeste grad mangler gode nye lejeboliger. Ældre beboere vil gerne sælge deres huse, nye unge vil gerne flytte ind, men de ældre, der gerne vil flytte i lejeboliger i byen må melde "hus forbi", fordi, de ingen steder har at flytte hen.

Nå jo, de kan jo bare flytte til Brande eller Billund, hvor man nok kan finde ud af at bygge nye lejlighedskomplekser og fine rækkehuse. Men denne udflytning gør jo ikke noget godt for den befolkningstilvækst, vi alle håber på vil ske i Give, og som vil sende indbyggertallet i Give op på godt og vel 6000 indbyggere indenfor en kortere årrække. Hvilket er ønskescenariet.

Igen hører vi den der med, at kommunen siger, at de private investorer i byen må på banen, mens der omvendt lyder toner om en 'passiv og ligeglad kommune, der hellere vil bygge i Vejle'.

Den bordtenniskamp på tomme ord hen over nettet kan vi så høre på i flere år, mens borgerne flygter til omkringliggende kommuner og byer, der har en anden mere handlingsorienteret og progressiv tilgang til byudvikling.

Annonce

Bolden ligger hos ........

Nuvel, nu sprang der ved udgangen af 2019 fra kommunalt hold tendenser ud fra byrådssalen om en mere aktiv bolig- og erhvervspolitik fra kommunen. I hvert fald erhvervspolitiken blev nærmest italesat som et 'indsatsområde', og her kan Give jo slå sig højlydt på brystet i glæde over at have masser af ikke-anvendt erhvervsjord "tæt ved motorvej, lufthavn og storbyer indenfor kort kørselsrækkevidde".

De ord har giveborgerne dog spist til både morgen- og aftesmad i 15 år, og mæthedsniveauet er ved at være nået, så igen handler det om at sætte ord til handling, inden det ender med forstoppelse eller Roskilde-syge.

Og så er vi tilbage ved udgangspunktet: Luftkasteller eller spadestik? Stilstand eller udvikling? Soveby eller aktiv familievenlig by? Ord eller handling?

Denne skribent er ikke i tvivl: Spadestik, udvikling og handling - ja tak! Og der er intet enten eller her: Bolden ligger både hos kommunen og private investorer - hvem der sparker den i mål er bedøvende ligegyldigt, der skal bare til at 'scores nogle mål herude vestpå', så Give kan blive det vestlige kraftcenter, som både Give og kommunen har brug for.

Annonce

It's now or never ....

Med disse mange ord ønskes Give og omegn et handlekraftigt og udviklingsrigt 2020 - og hvorfor ikke hente inspiration fra byens tennisklub, der på dyder som jernvilje, sammenhold, kløgt og gode investorer på trods af alle odds blev danmarksmester.

Og hvorfor ikke skæve til Give Cykelklub, der via benhårdt og særdeles kompetent arbejde som en lille bette 'bonderøvsklub' har formået et hente DM i landevejscykling i Give til juni i 2020. En event der ligesom tennisguldet sætter Give positivt på landkortet!

Ikke mindst de to foreninger har vist, at for den der bærer viljen i hjertet, er intet umuligt - med gode samarbejdspartnere i ryggen. Og dette gælder, uanset om man er almindelig borger, investor, butiksejer, foreningsleder eller byrådspolitiker.

Godt udviklingsrigt nytår! It's now or never.......

Annonce
Give Avis

Nye turisttavler ved motorvejen reklamerer for Give: 'Give er ikke bare et sted, man lige suser forbi'

Annonce
VEJLE

Er du i konflikt med kommunen eller faret vild i systemet? Thea hjælper dig ganske gratis

Annonce
Give Avis

Læserbrev: Generalforsamlingen på museet var en ren farce

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Skoleelever løber tusindevis af kroner hjem til Børnelungefonden

Give Avis

Navneforvirring har ført til misforståelser hos både børn og forældre: Nu skal det være slut - og du kan hjælpe

Give Avis

Gratis pølser og frisk duft af blomster: Årligt tilløbsstykke vender tilbage

Give Avis

Musikfest præsenterer seks kendte navne og kommer samtidig med klar opfordring: 'Køb din billet - ellers er det ikke sikkert, vi er her næste år'

Give Avis

Traktortræk forventer 2500-3000 tilskuere: Sort røg, store dieselmotorer og kæmpe festtelt

Give Avis

18-årig praktikant hos øko-landmand ved Give er blevet hædret på kongres

Annonce