Annonce
Give Avis

Borgmester dybt imponeret over VELUX: - Meget større og længere fremme med digitalisering end jeg troede

JEC og Niels Clemmensen virksomhedsbesøg Velux
Borgmester Jens Ejner Christensen (V) og hans partifælle Niels Clemmensen besøgte tirsdag Velux i Thyregod, hvor de fik en gennemgang af virksomhedens strategier og en rundtur i produktionen. Besøget efterlod et dybt indtryk på begge, der var imponerede over både virksomhedens volumen og fremskredne digitalisering.

THYREGOD: Den verdensomspændende danske virksomhed Velux opererer med 27 selvstændige produktionssteder fordelt på 11 nationer i lande som USA, Kina og det meste af Europa. Dertil kommer salgsafdelinger i 40 lande.

Ganske opsigtsvækkende spiller Thyregod en vigtig rolle i Velux-koncernens strategi og udvikling, for her er man gået fra at være ren produktionsvirksomhed til også at være en topmoderne og digitaliseret udviklingsvirksomhed, hvis kompetencer, erfaringer og nyudviklede produkter videregives til koncernens andre enheder.

At det rent faktuelt er sådan, det står til, er sandsynligvis ukendt for den almindelige dansker, og det var det i nogen grad også for de to byrådspolitikere, borgmester Jens Ejner Christensen (V) og hans partifælle Niels Clemmensen, der mandag var på erhvervsbesøg på virksomheden på Nordre Ringvej i Thyregod.

Annonce

En koncern der aldrig har haft underskud

Det blev en guidet rundtur med først en gennemgang af virksomhedens historik og forskellige strategier. Her var det administrerende direktør Lars Henrik Pedersen, der med afdelingsleder Jonny Lang, teknisk chef Martin Schmidt og tillidsrepræsentant Grethe Knudsen som wingmen, der leverede et både interessant og meget informativt mini-foredrag om både Velux generelt og Velux Thyregod specifikt.

Han kunne blandt fortælle, at Velux i de 80 år virksomheden har eksisteret, siden Villum Kann Rasmussen grundlagde virksomheden i 1941, aldrig har haft underskud. Velux-koncernen beskæftiger 11.500 worldwide og er ejet af VKR Holding, og VKR kom ud af 2020 med et overskud på tre milliarder kroner.

- Her på stedet beskæftiger vi pt. 211 medarbejdere i produktionen og 25 funktionærer. Det tal stiger til henholdsvis 223 og 30 i 2022, da vi er inde i en rivende udvikling. I forhold til vi i 2016 lå på indeks 100 har vi hvert år siden forbedret os på produktivitetskurven med fem-seks procent og denne udvikling er blandt de bedste i Velux. Det synes vi er superfint, konstaterede Lars Henrik Pedersen.

Annonce

Fra produktion- til udviklingsenhed

Her blev nysgerrigheden for alvor vakt hos den politiske byrådsduo, der gerne ville vide, hvad de meget positive tendenser hos virksomheden i Thyregod skyldes.

- Det handler, udover den generelle vækst på boligmarkedet, om de interne strategier i virksomheden. Her har vi mere og mere flyttet fokus over på teknologi- og produktudvikling frem for ren fabriksproduktion. Og ud over at skifte strategi, så har koncernen også tilført os 100 millioner kroner her i Thyregod, så vi virkelig kan få sat skub i de udviklingsprocesser omkring nye teknologier og nye produkter, der skal være med til at tage os med ind i fremtiden, forklarer Lars Henrik Pedersen.

Dejligt at se, at vi her i en af kommunens mindre byer har en virksomhed, der har specialiseret sig i udvikling af både ny teknologi og produkter på det her meget høje niveau

Borgmester Jens Ejner Christensen

Den strategiske platform hviler på fire ben, hvor fokuspunkterne hedder løbende kompetenceudvikling af medarbejderne, hvor man kan gå fra ufaglært til faglært og fra faglært til specialist. Det handler desforuden om digitalisering/teknologi, hvor den løbende indførelse af i alt 12 robotter har effektiviseret og styrket konkurrencekraften.  Energi og bæredygtighed er et også et mere og mere vigtigt element i produktionen, og det fjerde ben handler om fabrikkens rolle som understøtter af vækststrategier.

Annonce

Stærke værdier og involvering af alle medarbejdere

Apropos sidste fokuspunkt var det noget af en fjer i hatten, at det blev Thyregod-enheden, der i tæt samarbejde med Velux udviklingsfunktion fik en hovedrolle i  udviklingen og produktionen af koncernens nyeste produkt, fladtagsvinduet. Her kan man for alvor få mulighed for at shine som udviklings- og kompetenceenhed.

Niels Clemmensen var nysgerrig på fordelingsprocenter mellem dansk og udenlandsk arbejdskraft i virksomheden.

Medarbejder Brian Hansen forklarer Jens Ejner Christensen og Niels Clemmensen om udviklingen af virksomhedens nyeste produkt, fladtagsvinduet. Foto: Jim Hoff

- Vi har flest danske medarbejdere. Generelt får vi rigtig mange ansøgninger fra andre nationaliteter, og vi gør meget for at modtage og inkludere alle i vores kultur og værdier, og her spiller det sproglige en stor rolle. Vi er en udviklingsvirksomhed, og det kræver skarp dialog og et højt argumentationsniveau. I produktionen taler vi dansk med hinanden og udenlandske medarbejdere opfordres  til at træne og styrke det danske sprog. Koncernsproget er engelsk, hvilket bruges i samarbejdet med kollegaer fra udenlandske fabrikker og afdelinger, fortæller Jonny Lang, der nu snakken falder på medarbejdere, kan oplyse, at man opererer med en sygefraværsprocent på blot halvandet procent.

Ganske acceptable fraværsprocenter som borgmesteren gerne så også var gældende for hans 'virksomhed', landets femtestørste kommune.

Annonce

Imponerede gæster

Herefter stod den på rundvisning på virksomheden, hvor Jens Ejner Christensen og Niels Clemmensen fik et interessant indblik i processen fra det finske grantræ lander i træafdelingen til det kommer ud i den anden ende i montagehallen som 'verdens bedste ovenlysvindue'.

- Det har været en virkelig interessant og lærerig oplevelse her på Velux i dag. Jeg har ikke være på besøg her før, og jeg er meget overrasket over dels hvor stor en virksomhed og produktionsenhed, man har her i Thyregod, og så er jeg virkelig imponeret over, hvor langt man er kommet med digitaliseringen og med robotteknologien. Derudover er det jo dejligt at høre, at vi her i en af kommunens mindre byer har en virksomhed, der har specialiseret sig i udvikling af både ny teknologi og produkter på det her meget høje niveau, konstaterede borgmesteren efter rundvisningen .

Afdelingsleder Jonny Lang fortæller her om processen, hvor de støbte komponenter via robotter og andre automatiseringsløsninger bliver vasket, boret, fræset og malet med ultrapræcision for at sikre det bedste mulige kvalitetsniveau forud for montageprocessen, hvor den sidste montage foregår. Foto: Jim Hoff

Her lå han helt på linje med Niels Clemmensen, der selv bor i Thyregod og som nok har kendt til Velux gennem mange år, men som også blev positivt overrasket.

- Det er godt at se og høre, at vi her i byen har en virksomhed på det her niveau. Fantastisk ved selvsyn at konstatere hvor stor, innovativ og højteknologisk virksomheden i virkeligheden er. Det betyder meget for lokalområdet og udviklingen her generelt med gode virksomheder, der leverer arbejdspladser til områdets beboere. Og så er jeg som borgmesteren også imponeret over den fine udvikling, som Velux har taget her i byen de sidste år. En rigtig god erhvervshistorie, som vi kan være stolte af, både her i byen og i kommunen, pointerede Clemmensen.

Annonce
Annonce
Give Avis

Se videoen: Stolt og bevæget dobbelt ol-guldvinder modtog folkets hyldest i den sprøde efterårsregn

Annonce
Annonce
Give Avis

Se billederne: Seje børn trodsede regnen og gav Give endnu en flot cykelfest

Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Genåbning på Kastaniehaven: Efter halvandet år som leder fik Carina Skærlund sin første festdag

Give Avis

Give sender Dannebrog til tops med fejring af dobbelt guldvinder!

Give Avis

Først var det huse, nu er det brugte biler, der er en mangelvare

Give Avis

Ungt lokalt cykeltalent i kæmpedilemma: I svær klemme mellem sin sport og uddannelse

Give Avis

Give misser nyvunden momentum i vital bundkamp og taber 4-2 i Bramming

Give Avis

Ny start efter corona: Café Tæt ændrer koncept

Give Avis

Efter de store cykelklassikere: Nu er det børnenes tour - og det sker i Give midtby

Give Avis

Så er der fest i gaden: Høstfesten i Vonge er tilbage

Give Avis

Ny præstebolig og ny præst på listen: Meningsløst at hælde flere penge i skimmelsvamperamt præstebolig

Give Avis

Lokale øko-grise får besøg af prægtige mænd i prægtige gamle maskiner fra oldefars tid

Give Avis

Julies drøm led et stort knæk, da hendes hest måtte aflives: Nu er hun et af landets største springryttertalenter

Give Avis

Danmarksmestre i godt arbejdsmiljø: Trekantens El vinder fornem hædersbevisning

Give Avis

Hun gør det igen: Mitzi Mortensen har avlet årets hingsteføl

Give Avis

Slut efter 115 år: Historisk men utidssvarende præstegård rives ned for at gøre plads til topmoderne præstebolig

Give Avis

Vand i hovedet og mudder på måsen: Dirty Trail i Karlskov vender frygteligt tilbage

Give Avis

Vigtig sejr: Efter 2-0 over Aabenraa er Give væk fra de direkte nedrykningspladser

Give Avis

Første sejr til Give: Skarp indskifter kampafgørende med sine to første boldberøringer

Give Avis

Når Vorbasse Marked ikke vil, må børnene i Give tage over

Give Avis

Tobias Thorning Jørgensen sikrer Danmark paralympisk guld: Og så ringede Kronprinsen

Give Avis

Triumf i Nations Cup: Billund Sportsrideklub med til at sikre VM-bronze

Give Avis

Stop lige op og klap jer selv på skulderen: Fællesskabets Skole har været på banen i 60 år

Annonce