Annonce
Give Avis

Brillebjørnene er kommet i lømmelalderen

Brillebjørnene Sonco og Tupa er tvillingebrødre og ved at udvikle sig til et par rigtige krudtugler. De har en ind i mellem næsten destruktiv opførsel, men egentlig undersøger de bare verden og opfører sig ganske naturligt. Foto: Peter Leth-Larsen
De to første bjørne i Givskud Zootopias 50-årige historier er så "undersøgende" i deres adfærd, at de ødelægger mere end forventet. Men det vokser de nok fra.
Annonce

Givskud: Det var ventet, at brillebjørnene, som rykkede ind i 2019, kunne være lidt hårde ved træer, buske og stammer i anlægget.

Og det viste dig i høj grad at være tilfældet. De har endda været en anelse hårdere ved beplantningen og andre ting i anlægget end ventet.

- Det er især vores tvillingebrødrepar Sonco og Tupa, der er ganske destruktive. Det er godt, at de holder sig i gang, og så vi må jo bare acceptere, at det giver lidt løbende udfordringer og ekstra arbejde med anlægget. Vi har set en del træer og buske gå til, og vi har også måttet plante nyt, siden brillebjørnene kom til parken, fortæller biolog Kim Skalborg Simonsen.

Udover planter og træer har bjørnene ødelagt en vandkop i anlægget, og for at de ikke skal gøre det samme inde i stalden, er drikkeniplerne indenfor blevet modificeret og forstærket.

- De gør det sandsynligvis, fordi de er nysgerrige, energiske og skal prøve kræfter af. Og så handler det også om at sætte spor. Vi kan nemlig se, at når de for eksempel knækker grene, så trækker de lige grenen ind mellem benene for at sætte deres duftspor, fortæller Kim Skalborg Simonsen.

Netop fordi det var ventet, at bjørnene ville tage fat på beplantningen i deres anlæg, blev blandt andet træer plantet løst uden rod, fordi der var en forventning om, at de alligevel skulle fjernes på et senere tidspunkt. For at forhindre at bjørnene ødelægger alle planter og træer, har parkafdelingen nu forsøgt sig med nogle buske, der stikker lidt i håb om, at bjørnene så vil lade dem være.

Annonce

Naturlig adfærd

- Der blev blandt andet plantet solbær, ribs, hindbær og brombær. Ribs- og solbærbuskene røg hurtigt op af jorden igen, måske fordi de synes, at stænglerne smager godt. Men brombær- og hindbærbuskene har de ladet stå. Indtil videre. Så man kan jo håbe, at de buske får lov til at vokse sig store. Vi vil jo gerne have, at anlægget et godt indrettet til bjørnene, og samtidig må det også gerne tage sig pænt ud med grøn beplantning. Og så kan bjørnene jo også får ekstra glæde af dem, når der kommer friske bær på, siger Kim Skalborg Simonsen.

De mange knækkede grene, træer og buske der ryger op af jorden, er naturlig adfærd for brillebjørnene.

- Bjørne i naturen i Sydamerika knækker både grene og hiver planter op af jorden for at spise derfra, og så bruger de træ til at bygge små platforme, som de kan sove og spise på. Så adfærden er helt naturlig, hvilket også er et godt tegn, for så tyder det på, at vores bjørne trives her i parken, forklarer Kim Skalborg Simonsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Dimissionsfest under Guds himmel

Give Avis

Thyregod Badeland åbner den 15. juni

Give Avis

Sådan åbner hallerne i Give

Annonce