Annonce
Give Avis

Buhl på banen med nyt kunstprojekt til Himmelbjerget: Efter Arven kommer Ægget

Finurlige Knud Buhl og Aslaug Færch Johnsen viser her skulpturen Ægget, der skal blive en del af  'Art Walk"-konceptet ved Himmelbjerget. Buhl præsenterer her sig fra sin mest pressesky side - men det klæder ham jo. Foto: Jim Hoff
I december 2020 bankede multikunstneren og smeden Knud Buhl for alvor en kunstnerisk milepæl i jorden, da han lancerede skulpturen "Arven" med de miljøpolitiske undertoner ved den sydlige indfaldsvej til Give. Og nu skal den kreative herre til at lægge æg på Himmelbjerget.

Rettelse: Det har tidligere fremgået, at den omtalte skulptur er blevet smedet og bygget på Bæksgårdsvej i en af lokalerne hos Sørens Smedje. Det er ikke helt korrekt, for selvom den godt nok er lavet på en adresse på Bækgårdsvej, er arbejdet foregået hos Discover Quality Time, der arbejder med innovation og udvikling.

GIVE: Med lanceringen af den tonstunge jernskulptur 'Arven' tilbage i december 2022 fik kunstneren Knud Buhl sendt et monumentalt vink med jernstangen af stærk miljøpolitisk karakter.

Men samtidig fik han også sendt nogle røgsignaler ud til danskerne om, at der i Give altså går en kreativ multikunstner rundt, som både kan henrykke og sætte gang i tankerne.

Annonce

Disse røgsignaler har man for længst læst på Himmelbjerggården, der er et nordisk inspirationscenter for bæredygtig udvikling - og som naturligvis holder til tæt på den 147 meter høje bakke og populære turistmål mellem Ry og Silkeborg.

Rottefælde og folkevognsrugbrød som ice breaker

Her er det Aslaug Færch Johnsen, der er leder af stedet. I forbindelse med at Himmelbjerggården den 21. juni i år genåbner den såkaldte "Art Walk", der er række installationer og skulpturer placeret på en rute i naturen ved Himmelbjerget, kontaktede hun Knud Buhl med henblik på at inspirere ham til at lave en skulptur/installation til "Art Walk".

- Aslaug gav mig helt frie hænder, så til vores første møde havde jeg medbragt en rottefælde og en legetøjsudgave af et folkevognsrugbrød - selvfølgelig tilsat en masse inspiration fra selve Himmelbjerget, hvor der jo er en masse positiv energi, lyder det fra Knud Bihl med et stort smil.

Annonce

Naturkræfter på spil

Den gode Buhl havde dog også en grundidé baghovedet gående ud på "noget med en mælkebøtte der bryder gennem asfalten". Altså noget med naturkræfter, der overvinder den grimme asfalt, og denne idé mundede så ud i tanken om et æg, der vokser op af undergrunden - med al den indbyggede symbolik, det billede ellers kan trække ud af beskuerne.

Jeg må sige, at jeg via mine møder med Aslaug og folkene på Himmelbjerggården fik noget håb tilbage i forhold til vores fremtid her på kloden. Jeg kunne tydeligt mærke, at der var noget, der spirede her

Knud Buhl, lokal kunstner

Den idé var Aslaug Færch Mortensen helt med på, for hun kan netop godt lide den underfundighed og det forundringsvækkende udtryk, som Knud Buhl blandt andet har formået at skabe med "Arven".

- For os her på Himmelbjerggården handler det ikke kun om teknologi i forhold til at redde vores fremtid i forhold til de mange klimarapporter, der tegner et dystert billede. Det handler i høj grad om, at vi skal huske vores rødder, og at det ikke kun handler om de løftede pegefingre. Vi skal bruge kunsten til at lade os forundre, og til at vise os andre veje, siger Aslaug.

Annonce

Himmelbjerget giver Buhl håbet tilbage

Det er blevet til nogle gode dialogmøder med Knud Buhl og folkene på Himmelbjerggården. Han fik lavet en lille model af sin ægge-installation, der består af to æg, som er bygget op omkring et jernskelet af hønsetråd med fiberbeton som overflademateriale.

- Jeg må sige, at jeg via mine møder med Aslaug og folkene på Himmelbjerggården fik noget håb tilbage i forhold til vores fremtid her på kloden. Jeg kunne tydeligt mærke, at der var noget, der spirede her - og det var virkelig inspirerende, fortæller Knud Buhl om sit besøg på Himmelbjerggården.

Annonce

Tag lige et eftersyn på dit natursyn

Som netop er hjemsted for et levefællesskab, der er dannet omkring principperne om åndelig praksis, socialt- og miljømæssigt ansvar og kreativt iværksætteri. Med baggrund i den økologiske krise handler det her om vidensdeling og om at udvider forståelsen af og bevidstheden om menneskets rolle på Jorden og at bidrage til den nødvendige og fundamentale omstilling af vores måde at tænke, handle og leve på.

-Vi bor mellem 15-25 mennesker på Himmelbjerggården, som alle på hver vores måde bidrager til udviklingen og vedligeholdelsen af stedet. Vi råder her over fine rammer for virksomheder og behandlere, idet vores smukke bygninger og udeområder egner sig både til afholdelse af kurser, events, festivaler og retræter. I forhold til Knud Buhls skulptur bliver den en del af vores 'Art Walk', hvor man på den smukke rute får mulighed for at undersøge sit forhold til naturen og ens natursyn i det hele taget. Det er vores håb, at man går fra turen, som er gratis, med nye perspektiver om vores fælles rødder og naturen, som vi alle er fælles om, siger Aslaug Færch Mortensen.

Annonce

Inspireret af klokkestøberne

Knud Buhl har ikke stået helt selv med den nye skulptur, der vanen tro smedes og bygges på Bæksgårdsvej hos Discover Quality Time, der arbejdet med innovation og udvikling.

Knud Buhls nye skulptur Ægget skal blive en del af installationerne/skulpturparken på "Art Walk" ved Himmelbjerggården, hvor Aslaug Færch Johnsen er leder. Foto: Jim Hoff

- Jeg har fået inspiration af Søren Assenholt, lige som ved 'Arven', og så har Anette her hjulpet godt til med en række praktiske ting. En del af det praktiske arbejde er inspireret af det værktøj, som klokketårnsstøberne bruger, og her har jeg selv bakset noget værktøj sammen, som minder om det klokkestøberne bruger. Jeg forventer helt klart, at skulpturen bliver klar til åbningen den 26. juni, fortæller Knud, der fra det første dialogmøde med Aslaug har været i gang cirka et års tid med skulpturen, der kommer til at veje "et par hundrede kilo".

Altså noget af et påskeæg, den gode Buhl, der har fået skruet sammen.  Og som fremover kan ses af de godt 450.000 besøgende, der hvert år bestiger Himmelbjerget og de omkring liggende naturområder.Annonce
Give Avis

Læserbrev: Generalforsamlingen på museet var en ren farce

Annonce
Give Avis

Skoleelever løber tusindevis af kroner hjem til Børnelungefonden

Annonce
Give Avis

Navneforvirring har ført til misforståelser hos både børn og forældre: Nu skal det være slut - og du kan hjælpe

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Få pølsebod til tilbudspris: Sidste gang var der ingen ansøgere - nu sætter kommunen lejen ned

Give Avis

Gratis pølser og frisk duft af blomster: Årligt tilløbsstykke vender tilbage

Give Avis

Musikfest præsenterer seks kendte navne og kommer samtidig med klar opfordring: 'Køb din billet - ellers er det ikke sikkert, vi er her næste år'

Give Avis

Traktortræk forventer 2500-3000 tilskuere: Sort røg, store dieselmotorer og kæmpe festtelt

Give Avis

18-årig praktikant hos øko-landmand ved Give er blevet hædret på kongres

Give Avis

Tankanlæg er blevet påkørt otte gange på tre år: I den kommende uge skal større renovering også afhjælpe det problem

Give Avis

Efter fire år kaster pølsemanden håndklædet i ringen: Slut med ristede hot dogs og burgere på Hjortsvangen

Annonce