Annonce
Give Avis

Chokerede og vrede borgere føler sig ført bag lyset af Vejdirektoratet: Motorvejbro nedlægges.

Mandag eftermiddag mødtes en flok lokale borgere på den motorvejbro på Lille Donneruplundvej, som Vejdirektoratet planlægger at fjerne i forbindelse med etableringen af motorvejen mellem Haderslev og Give. En beslutning 'brotestanterne' er dybt frustrerede over. Foto: Hoff
Motorvejsbroen der via Ll. Donneruplundvej forbinder Vejlevej med Donneruplundvej skal ifølge Vejdirektoratets projektplaner for motorvejen mellem Billund og Give fjernes, når den nye motorvej skal bygges i 2026. Det efterlader en gruppe lokale borgere på og omkring Ll. Donneruplundvej i dyb frustration.

GIVE: Først var det manglende frakørsel ved Give syd, der vakte frustration og oprør i Give, og nu melder der sig så en ny problematik på banen.

Motorvejsbroen på Ll. Donneruplundvej skal ifølge Vejdirektoratets planer fjernes, når den nye motorvej Haderslev-Billund- Give, skal bygges i 2026. Og det vækker både harme, forundring og frustration hos de borgere, der dagligt bruger broen for at komme til Give.

- Vi føler os i den grad ført bag lyset af Vejdirektoratet. Vi har været til møder både i Vingsted og Billund, hvor vi direkte adspurgte Vejdirektoratets folk, om den nye motorvejsføring mellem Give og Billund ville få direkte indflydelse på vores hverdag. Og her fik vi at vide, at det ville det ikke. Der blev intet oplyst om, at man vil fjerne broen på Ll Donneruplundvej, fortæller Anders Gaarde, der har boet på Ll. Donneruplundvej i en årrække med sin familie.

Annonce

Ført bag lyset: Overvejer at droppe byggeprojekt

Hans frustrationer deles af Daniel Johansen, der for to år siden valgte at købe en ejendom på Ll. Donneruplundvej med henblik på at rive ejendommen ned og bygge til familien.

- Vi bor i Vorslunde og synes, at vores børn har alt for langt til skole, Elkjærskolen. Derfor valgte vi at købe ejendommen her tæt ved Give i et område, hvor børnene selv kan cykle til Ikærskolen. Men hvis broen fjernes, så er det en helt anden sag. Så skal børnene ud og cykle til Give via den stærkt trafikerede Vejlevej, og for det andet får de også meget længere til skole. Meget utrygt, og slet ikke det vi drømte om, da vi for to år siden købte ejendommen her på vejen.

Daniel Johansen og hans familie føler sig så meget ført bag lyset, at de overvejer at droppe byggeprojektet, men håbet i første omgang er, at en protest og en dialog med Vejdirektoratet, politikere og Teknisk Forvaltning i Vejle Kommune kan ændre planerne om at fjerne broen.

Annonce

En klar forringelse af vores livskvalitet

På samme vej bor Jeppe Eskildsen og hans hustru Louise Pedersen. Han er automekaniker og har her sit værksted og driver også en SOS Vejservice.

- Det gør ikke noget godt for min forretning, at kunderne nu skal til at køre en større omvej for at komme herud. Der er også mange af mine kunder i større lastbiler, der nu skal til at køre helt uden om Give og ind via Vejlevej, så det er noget rigtigt rod, at man vil fjerne broen, påpeger han.

Anders Gaarde og hans kone Randi Vemmelund har boet på Ll. Donneruplundvej i en årrække, hvor de også driver den lokale fiskesø.

- Det her ødelægger jo totalt vores børns og børn fra de omkringliggende vejes mulighed for at cykle til skole og til deres fritidsaktiviteter. Der cykler mange skolebørn her hver dag, så det er er virkelig en forringelse af vores livskvalitet, der kan mærkes, hvis man fører hensigten om at fjerne broen ud i livet. Og så er det jo helt håbløst at man ikke har informeret vi lodsejere om det fra starten af projektet. Vi erfarer det først nu, og har dermed ikke haft mulighed for at gøre indsigelser tidligere, siger Anders Gaarde.

Annonce

Landmænd må fremover køre store omveje med tunge maskiner

Landmændene Flemming Kjær og Lars Fomsgaard Hansen har jord på begge sider af Ll. Donneruplundvej, og hvis broen fjernes, så skal de for det første til at køre med deres store tunge landbrugsmaskiner gennem rundkørslen ved Give øst. Dernæst en lang tur på Vejlevej og helt til Riis forbi indkørslen til Lille Donneruplundvej.

Det her handler om børnenes skolevej, besværliggørelse af logistikken for landmændene, og så kommer det også til at handle om huspriserne

Anders Gaarde, beboer på L. Donneruplundvej

- Indkørslen til Ll. Donneruplundvej fra Vejle er ret håbløs at komme til fra Givesiden. Det er et underligt forkrøblet y-kryds, som man ikke kan passere med store køretøjer og med landbrugsmaskiner. Derfor må man helt til Riis og vende, og det giver jo absolut ingen mening, lyder pointen fra Lars Fomsgaard Hansen.

Det er ikke kun beboerne på vejen, der er glade for brooverførslen. I det daglige bruges den også af beboere på Vejlevej og de tilstødende veje. Både som skolevej og som vej til arbejde i Give.

Annonce

Meget usikkert område at bo i lige pludselig

Vejen bruges ifølge en række af de 25 fremmødte ved dagens "brotest" også af cykelklubben i byen og af motionister, og den generelle følelse her var, at man finder det direkte mystisk og uordentligt, at Vejdirektoratet kan fjerne en bro med et pennestrøg uden at informere borgerne om hensigterne.

Det er denne bro over motorvejen ved Lille Donneruplundvej, som Vejdirektoratet vil fjerne i forbindelse med anlæg af Haderslev-Give motorvejen. Foto: Jim Hoff

- Det her handler om børnenes skolevej, besværliggørelse af logistikken for landmændene, og så kommer det også til at handle om huspriserne. For hvis man kommer igennem med at fjerne broen, så bliver vores ejendomme næppe mere attraktive. Og så er det også problematikken med motorvejsføringen Give-Viborg. Her kan vi se, at man opererer med hele tre linjeføringsmuligheder gennem vores område. Det gør det hele endnu mere usikkert for os. Kommer Viborgmotorvejen lige gennem vores hus eller hvad? Vi ved det ikke, så også her ligger der nogle frustrationer, sige Anders Gaarde.

Annonce

På nuværende tidspunkt ikke procedure for indsigelser mod projektets udformning

Projektleder Lars Hald Pedersen fra Vejdirektoratet forklarer, at man ikke arbejder videre med projektet før i 2026, hvor der er afsat penge på finansloven til projektet. Selve anlægsarbejdet påbegyndes formentlig i 2028.

Ud over den for længst gennemførte offentlige høring af VVM-undersøgelsen er der ikke på nuværende tidspunkt en procedure for indsigelser mod projektets udformning. Men i forbindelse med linjebesigtigelse med ekspropriationkommissionen i formentlig 2026 eller 2027 kan man fremføre sine synspunkter. Kommissionen kan så, hvis den finder synspunkterne rimelige, pålægge Vejdirektoratet at ændre projektet (opretholde en vej eller lave en erstatningsvej), siger projektchefen.

Han  kender ikke den konkrete begrundelse for at lukke Ll. Donneruplundvej, men Lars Hald Pedersen formoder, at det er ud fra en vurdering af omkostningen ved at opretholde underføringen holdt op mod den gene en lukning vurderes at ville medføre.

Annonce

Byrådspolitiker: Vi skal reagere nu, ikke inden det er for sent

Den udmelding har Daniel Johansen en ret kontant mening om.

- Som jeg ser de, handler det om at lave et blødere sving ved fra/tilkørslen fra Billund på den nye motorvej, så man kan køre 130 km/t gennem svinget. Som svinger er nu, kan man sagtens køre 100 km/t, så det giver ingen mening, at man dels vil nedlægge broen og dels bruge mange penge millioner på at fjerne den, når det efter min mening sagtens kan fungere, som det er nu.

Byrådspolitiker Gerda Jørgensen var med på bromødet, og hun vil nu tage kontakt til de to trafikordførere Niels Flemming Hansen (C) og Kristian Pihl Lorentzen (V) med henblik på at få Trafikudvalget i tale.

- Vi må ikke sidde på hænderne i de her sager med den nye motorvej. Det er nu vi skal reagere, inden det er for sent, og som jeg forstår på borgerne her, så er Vejdirektoratet også villige til at gå i dialog, idet man har tilbudt at sende nogle ingeniører ud for at kigge på forholdene.

Hun mener generelt, at man efter kommunalvalget skal bruge noget tid på rigtigt at få set projektet igennem med lokale øjne, for der kan sagtens være flere steder, hvor der er basis for lokale justeringer.Annonce
Annonce
Give Avis

Godt gået: Julie gør rent bord og vinder dette åre Baltic Cup

Annonce
Annonce
Give Avis

Arrangør aflyser med få dages varsel: Corona sætter en stopper for julemarked

Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Manglende togafgang skabte stor ståhej: Nu kan pendlere snart stige på populære afgange igen

Give Avis

Slut efter fem fremragende år: Det er med stor stolthed og taknemmelighed 'B' takker af som træner i Give

Give Avis

Tilbage til den kreative legeplads: Peter og Ole vil lave Danmarks bedste mikropølsemageri

Erhverv

Købmands farvel truede dagligvarebutiks fremtid - nu er den pludselig reddet

Give Avis

Kollemorten lægger natur til dette års Julemærkemarch

Give Avis

Billund Kommune på smalkost? Har ikke råd eller lyst til at betale for en kagemand til Filskov Friskole

Give Avis

Sangcafé i Vonge Kirke

Give Avis

Aflyst: Julemarked på Tinnetgaard

Give Avis

Så kan lokale firmaer og butikker godt finde fodboldskoene frem

Give Avis

Coronarestriktioner rammer egnens kirker

Give Avis

Så er det officielt: Julen er kommet til Give

Give Avis

'De Gule Veste" fik deres ja: Jørgen skulle have brugt  cykelstien i 5. klasse - 50 år senere kan han komme til at gå på den med sin rollator

Give Avis

Sort fredag med fint flow og god stemning

Give Avis

Det er dansk, det er drønhyggeligt: Danmarks største havefest har programmet klar

Give Avis

Give melder klar: Black Friday er tilbage i stor stil

Give Avis

Give Handel og Erhverv er igen klar med en sand gaveregn over Give: Hvad med 10.000 ekstra til julebudgettet?

Give Avis

Det handler om den gode investering og tæt venskab: Lokal ejendomsmægler går ind i guldsmedebranchen

Give Avis

Give gør klar til modstandskamp: Transportminister afviser blankt at lave til- og frakørsel ved Give syd

Give Avis

Et år der bare bliver bedre og bedre: Givskud Zoo er igen Årets Dyrepark

Give Avis

Ingen nåde i Thyregod omkring DFs fald: Thulesen Dahl har for lidt røv i bukserne

Give Avis

Efter salg til Stofa: Give Fællesantenne klar med i omegnen af 1,5 millioner kroner til det lokale foreningsliv

Annonce