Annonce
Give Avis

Covid-19 kunne ikke standse kodans-20

Der blev hoppet og danset efter alle kunstens regler, da cirka 230 køer blev sluppet ud på græs på Engmarkgård 2. påskedag. I år dog grundet coronavirus uden tilskuere. Foto: Jim Hoff
Normalt er der i omegnen af 3500 tilskuere på plads, når Engmarkgård inviterer på kodans og økodag midt i april, men i år blev det grundet coronakrisen en fornøjelse for blot 25 tilskuere samt en enkelt hund. De 220-230 køer gjorde dog deres borgerpligt og dansede på trods af svigtende publikumstal lystigt ud på den grønne forårseng.
Annonce

Give: Økodag og kodans! Det er et af årets højdepunkter for en lang række børneforældre, der hvert år valfarter ud til de danske landbrug for at se køerne blive sluppet ud på græs i foråret.

På Engmarkgård mellem Give og Givskud kunne det have været 14. år i træk, at man inviterede til kodans og økodag, men det satte den allestedsnærværende coronavirus en stopper for, og derfor blev eventen 2. påskedag kun overværet af de ansatte på gården samt den allernærmeste familie.

Det gav et spredt og coronatilrådeligt fint fordelt tilskuertal på 25 plus familiehunden på den familiejede økologiske kvægbedrift, og det var lidt af en forskel i forhold til de cirka 3500 gæster, der normalt tager opstilling rundt omkring indhegningerne, når de forårskåde køer bliver sluppet løs efter et halvt år inde i løsdriftstaldene.

- Det er jo godt nok noget anderledes, end det plejer at være. Lidt tomt og lidt trist i forhold til, når der der bare er massevis af mennesker. Men sådan er det jo desværre i år, og køerne skal jo altså ud på græs uanset hvad, fortæller Jens Erik Therkildsen. Han overtog gården i 1983, og i 2010 kom hans datter Tina og sviger søn Martin med i ejerkredsen.

Inde i løsdriftstaldene stod i omegnen af 230 køer og trippede utålmodigt for at komme ud på det saftige forårsgræs på jordene omkring den økologiske gård på Engmarksvej 2.

Efter kodansen trakterede Tina Tving Bruun på pandekager og varm chokolade i haven. Her får hun hjælp af sin far Jens Erik. Foto Jim Hoff
Annonce

Og så stod den på pandekagehygge i haven

Det var Martin Bruun Tving, der fik æren af at lukke de danselystne køer ud på græs, og Nilas Grøntved stod klar med dronen til at filme det altid festlige optrin, da køerne i mindre hold væltede fortumlede og springkåde ud på græsset.

Normalt sker det til et stort talstærk jublende publikum med massevis af benovede børn, der begejstrede og med opspilede munde og øjne tiljubler de dansende firbenede mælkeproducenter. Men i år var der så stille, at man kunne høre lyden fra den snurrende drone oppe i den lyseblå himmel over Engmarkgård.

Det afholdt dog ikke jerseykøerne fra at give den sædvanlige opvisning i både ballet, freestyle og tung wienervals ud over engen. Modsat deres tobenede venner i den menneskelige kunstnerverden er de åbenbart ikke så afhængige af et talstærkt publikum for at præstere, så selv om indsatsen udenfor indhegningerne i år, af gode grunde, var mangelfuld, leverede de cirka 230 forårs- og friluftshungrige køer igen varen.

- Det bliver rart endelig at få køerne ud på græs igen efter at have haft dem gående inde i løsdriftstaldene i et halvt år. Det giver også knap så meget arbejde med udmugning inde i staldene, og så er det jo godt til køerne at komme ud og bevæge sig og få en masse frisk luft, konstaterede Jens Erik Therkildsen, da den sidste ko var lukket ud, og der var faldet ro på tropperne i den store indhegning.

Efterfølgende inviterede Tina Bruun Tving hele flokken på pandekager og varm kakao i haven - et populært og hyggeligt tiltag, hvor hyggesnakken hurtigt gik.

Det blev naturligvis også til en snak om den irriterende coronavirus, men uanset hvordan man vender og drejer det, må det blive konklusionen, at netop denne smukke men forblæste 2. påskedag, kunne Covid-19 trods alt ikke standse kodans 20.

De 25 tilskuere var fordelt i mindre grupper og nød på trods af den bidende blæst både køernes opvisning og solen denne 2. påskedag. Foto: Jim Hoff
- Så er vi klar til næste hold. Martin Bruun Tving var i løbende kontakt med folkene i staldene, så køerne kunne blive lukket ud under forsvarlige forhold. Foto: Jim Hoff
Ikke alle køerne klarede udgangstilladelsen lige elegant, men vores firbende ven her klarede dog skærene og kom flot videre. Foto: Jim Hoff
Der var lige nogle regnskaber, der skulle gøres op efter et halvt år i løsdriftstalden, da køerne endelig kom på græs. Foto: Jim Hoff
Køerne elskede det -endelig ude i det fri med masser af mulighed for at få løbet nogle mil i høj fart og få banket det gamle vinterrust ud af stængerne Foto: Jim Hoff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Flot opbakning til Walk-a-Fun-Thon

Give Avis

Nyt fra Lægehuset i Give

Annonce