Annonce
Give Avis

Cykelstierne er blevet valgkampens fedeste valgflæsk

Vejle Kommune slår sig op som Kingdom of Cycling, Danmarks Cykelhovedstad. Men gælder dette også, når der skal afsættes penge til lokale cykelstier ude ved Lars Tyndskids marker og ikke kun til VIP-festligheder inde i den kommunale hovedstad i forbindelse med store cykelløb? Arkivfoto: Lars Saugbjerg
Det handler om det gode sikre nærmiljø samt børn og andre bløde trafikanters sikkerhed. Måske handler det også om sundhed og fremfor alt nok i yderste konsekvens om noget håndgribeligt, når valgkampen år efter år drejer ind på kampen for nye cykelstier.

GIVE-EGNEN: De kæmper for en cykelsti i Thyregod og Vesterlund og har gjort det i tæt på en menneskealder. Den er også i høj grad på både ønskesedlen på dagsordenen mellem Vonge og Kollemorten, ligesom en inkarneret cyklist på strækningen mellem Give og Riis på Østerhovedvej har gjort redaktionen opmærksom på, at denne trafikbøvlede og ukurante vej også er en cykelsti mere end værdig.

Efter det udvidede samarbejde mellem Gadbjerg og Bredsten skole, ønsker borgerne i Gadbjerg sig også en cykel sti mellem de to byer. Strækningen mellem Give og ud til friskolen i Hedegård er også på det lille lokalsamfunds ønske lyste til Vejle Kommune, mens det sidste stykke vej på den eksisterende cykelsti mellem Give og Thyregod også popper op nu og da på ønskelisten.

Som tidligere beskrevet her i avisen er de trafikale forhold til og fra Elkjærskolen også mildest talt håbløse (læs:livsfarlige) for cykelende skolebørn. Her handler det både om bedre og mere sikre cykelveje fra det store landdistrikt og bedre busmuligheder.

Annonce

Lidt cykelsti hist og pist

Nu er området ikke helt et cykelstimæssigt u-land, selv om det godt kunne pege i den retning. Der er selvfølgelig gennem tiden etableret cykelstier her i kommunens yderste forpost mod Brande og Billund kommune.

Givskud-Riis fik således en cykelsti i 2015 efter at have kæmpet for en sådan i 25 år. En hjertesag ikke mindst for friplejehjemmet i Riis.

Der blev også etableret en cykelsti mellem Farre og Give nogle år efter at skolen i Farre lukkede i 1990, og børnene dermed måtte gå/cykle den tunge gang til Ikærskolen i den dengang kommunale hovedstad i Give.

I Ringive/Uhe blev der for nogle år år siden etableret en 800 meter lang cykelsti fra rundkørslen ved Karlskov Friskole ud til Høgelundvej.

Annonce

Underskud på 6 cykelstier

Men ved en nærmere optælling ser det ud til, at "gamle Give kommune" er i underskud for seks cykelstier - og det er her, en del borgere slår sig i tøjret, fordi gode folk med sans for kommunal public relations har fundet det betimeligt, at Vejle Kommune skal markedsføres som "Danmarks Cykelhovedstad", ja man har endda dristet sig til at rette denne promovering mod internationale højder med begrebet "Kingdom of Cycling".

Man får næsten helt lyst til at slå hælene sammen og i ærefrygt udbryde "Gud bevare Danmark".

Nuvel, denne sætning er jo forbeholdt vores allesammens Dronning Margrethe som afslutning på den årlige nytårstale, så den sti går vi af respekt for den royale retorik ikke ind på.

Annonce

Velvilje eller valgflæsk

Lad os blive på de manglende cykelstier, der igen i dette herrens kommunale valgår 2021, blev en af de absolutte hovedretter på den store valgmenu. Velviljen fra de lokale byrådspolitikere, som har noget i klemme lokalt, er generelt altid stor ugerne op til valgdagen, når talen falder på cykelstier.

Der er dog nogle af de mere modige af de ærede kandidater, som, viser tendensen, bor pænt langt væk fra det pågældende cykelstifattige område, der i underdrejede sidebemærkninger med mikrofonen langt væk fra det ellers altid velsmurte snakketøj, nævner ordene 'økonomi' og 'cykelstipuljen'.

Annonce

Cykelstipuljen må fedes op

Og her rammer vi nok hovednerven i cykelstiernes avancerede anatomi. Kommunens samlede budget til sikring af skoleveje og nye cykelstier hedder cirka 10,5 millioner kroner, og det beløb er så langt fra i nærheden at kunne dække behovene/ønskerne på Give-egnen.

Derfor har flere byrådspolitikere i valgkampens hede da også foreslået, at cykelstipuljen skal og bør tilføjes betragteligt flere midler. Nogle af de mere uformastelige har endog dristet sig til at foreslå, at de 25 millioner kroner man bruger på at få Tour de France til Vejle, kunne bruges mere fornuftigt til et vitamintilskud til den åbenbart trænge cykelstipulje.

Ikke helt så sexet som at se den kommunale hovedstad iklædt gult en hel dag i juli, men nok mere langtidsholdbart for den enkelte borger - og deres skolesøgende børn - rundt omkring på de små kommunale landeveje.

Annonce

Hjerteblod eller kassetænkning?

Her løber vi panden ind i den velkendte mur, der er bygget op af betonretorikken omkring prioriteringer. For vi har jo ikke råd til det hele, hvis ældreplejen, skolerne, miljøet, udviklingen af Vejle, der jo skal give Esbjerg baghjul som den 5. største kommune i landet osv. osv.

Og det er her samtalen ender hver eneste gang.

Gode lokale hensigter drevet af hjerteblod og lavpraktisk fornuft blæses af banen af excel-ark så store som vindmøller og tværpolitiske studehandler. Og kassetænkning.

Og det er her man som borger må håbe, at det nysammensatte bredt funderede byråd vil være i stand til at tænke ud af boksen. Eller ender vi med en bekræftelse af den ulmende mistanke om, at cykelstierne igen i år blev valgkampens fedeste valgflæsk.

Annonce
Annonce
Give Avis

Godt gået: Julie gør rent bord og vinder dette åre Baltic Cup

Annonce
Annonce
Give Avis

Arrangør aflyser med få dages varsel: Corona sætter en stopper for julemarked

Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Manglende togafgang skabte stor ståhej: Nu kan pendlere snart stige på populære afgange igen

Give Avis

Slut efter fem fremragende år: Det er med stor stolthed og taknemmelighed 'B' takker af som træner i Give

Give Avis

Tilbage til den kreative legeplads: Peter og Ole vil lave Danmarks bedste mikropølsemageri

Erhverv

Købmands farvel truede dagligvarebutiks fremtid - nu er den pludselig reddet

Give Avis

Kollemorten lægger natur til dette års Julemærkemarch

Give Avis

Billund Kommune på smalkost? Har ikke råd eller lyst til at betale for en kagemand til Filskov Friskole

Give Avis

Sangcafé i Vonge Kirke

Give Avis

Aflyst: Julemarked på Tinnetgaard

Give Avis

Så kan lokale firmaer og butikker godt finde fodboldskoene frem

Give Avis

Coronarestriktioner rammer egnens kirker

Give Avis

Så er det officielt: Julen er kommet til Give

Give Avis

'De Gule Veste" fik deres ja: Jørgen skulle have brugt  cykelstien i 5. klasse - 50 år senere kan han komme til at gå på den med sin rollator

Give Avis

Sort fredag med fint flow og god stemning

Give Avis

Det er dansk, det er drønhyggeligt: Danmarks største havefest har programmet klar

Give Avis

Give melder klar: Black Friday er tilbage i stor stil

Give Avis

Give Handel og Erhverv er igen klar med en sand gaveregn over Give: Hvad med 10.000 ekstra til julebudgettet?

Give Avis

Det handler om den gode investering og tæt venskab: Lokal ejendomsmægler går ind i guldsmedebranchen

Give Avis

Give gør klar til modstandskamp: Transportminister afviser blankt at lave til- og frakørsel ved Give syd

Give Avis

Et år der bare bliver bedre og bedre: Givskud Zoo er igen Årets Dyrepark

Give Avis

Ingen nåde i Thyregod omkring DFs fald: Thulesen Dahl har for lidt røv i bukserne

Give Avis

Efter salg til Stofa: Give Fællesantenne klar med i omegnen af 1,5 millioner kroner til det lokale foreningsliv

Annonce