Annonce
Give Avis

Danmarks største indendørsfodboldstævne? Den klarer de da i landsby med 662 indbyggere

Lalandia Cup-udvalget fra venstre mod højre: Lars Thomsen, Henrik Arevad, Tage Schmidt og Claus Junge. På billedet mangler Kristian Tolmose, der havde vundet i coronalotteriet, den dag billedet blev taget. Foto: Jim Hoff
I omegnen af 3200 deltager fordelt på 525 hold indtager syv idrætshaller fra den 4. marts til den 6. marts, når Filskov IF for 10. gang inviterer til Lalandia Cup. Dermed er man landets største indendørs stævne for ungdomsspillere, og her møder vi det stærke hold bag denne dundrende succes.

FILSKOV: Lalandia Cup er tilbage efter en tvungen pause i 2021, hvor coronaen lagde samtlige idrætshaller i Danmark øde for en rum tid.  Og man er tilbage med bravour, for igen har arrangørerne fra Filskov IF slået rekorden for både deltagerantal og antal overnattende.

Der er tilmeldt 525 hold, 25 mere end i 2020, og det giver cirka 3200 deltagere, trænere og ledere inklusive. De 1200 kampe afvikles fra fredag den 4. marts til og med søndag den 6. marts i hele syv idrætshaller: Filskov, Sdr. Omme, Blåhøj, Grønbjerg, Billund (2 stk.) og i Lalandia-hallen, også i Billund.

Der er tilknyttet cirka 250 frivillige til det store fodboldprojekt, der henvender sig til ungdomsspillere i aldersgruppen U6 til og med U17.

Annonce

Her i 2022 kan stævnet fejre 10-års jubilæum, og det endda med de fire herrer, der i 2012 tog initiativ til stævnet første gang på holdkortet.

Den bomstærke kvartet

Det var Tage Schmidt, Henrik Arevad, Lars Thomsen og Claus Junge, der dengang fik den tossede ide, som de selv kalder det, at selvfølgelig skulle Filskov IF have et stort indendørs fodboldstævne for ungdomshold. I 2019 kom tilflytteren fra Holbæk, Kristian Tolmose så til, så nu er den bomstærke kvartet blevet til en endnu stærkere kvintet.

- Da vi lagde fra land i 2012, blev vi hurtigt enige om, at vi skulle have et stærkt brand og en stor tiltrækningskraft. Derfor arbejdede vi med at få Lalandia ind som hovedsponsor - og det lykkedes vi heldigvis med. Det gav os mange flere muligheder for at tiltrække hold og klubber, når vi kan skilte med rabatbilletter og mulighed for at komme i badeland. Det gav også mange overnattende hold, for vi har klubber,  der kommer langvejs for at kombinere en god foldboldweekend med en lille miniferie i badeland, fortæller de fire herrer fra udvalget.

Annonce

Fra 120 til 525 hold på 10 år

Da man startede ud i 2012, var der 120 hold tilmeldt, og siden da er det kun gået fremad år efter år. Man har således slået rekorden hvert år mht. deltagerantal, ligesom der i takt med boomet af hold også er kommet flere haller til.

- Vi var lidt i tvivl om, at vi i år kunne nå op på den store klinge mht. hold pga. lidt coronaskræk samt det generelle frafald fra foreningerne efter coronaen. Men jeg skal da love for, at den tvivl blev gjort til skamme, lyder det fra Lars Thomsen med et stort smil, Det er ham, der sidder med programlægningen, som henover årene er blevet mere strømlinet og digitaliseret - og dermed også lidt nemmere at håndtere fremfor at skulle arbejdet med håndskrevne kampplaner osv.

Annonce

Det kører bare på skinner

Apropos strømlinet er det også kodeordet, når snakken falder på logistikken og arbejdsmængden ved et så stort fodboldstævne. At skulle organisere og planlægge for så mange mennesker, både mht. programlægning, kampafvikling, finde frivillige, dommere, sørge for mad og overnatning på skolerne i Blåhøj, Filskov, Sdr. Omme og Karlskov, det lyder som en ordentlig mundfuld.

Der er et virkelig stærkt sammenhold om det her projekt - og det er også derfor vi fire gutter sidder med i udvalget på 10. år. Det er simpelthen motiverende med så stor opbakning

Tage Schmidt fra stævne-udvalget

- Vi har efterhånden fået indkørt en masse gode systemer og fået fordelt de forskellige arbejdsopgaver, så arbejdsmængden efterhånden er til at have med at gøre. Vi har jo været med i samtlige 10 år, og det giver en vis rutine, så alt i alt er der rigtig mange ting, der barer kører på skinner. Men selvfølgelig er vi på både før og under stævnet, men det er jo også rigtig sjovt at være en del af, når hele maskineriet bare kører velsmurt derudaf, siger Claus Junge.

Annonce

Inter problem at skaffe 250 frivillige

Her dribler Tage Schmidt, der står for rekrutteringen af de frivillige, elegant en bemærkning ind fra højre.

- Lalandia Cup kunne jo slet ikke lade sig gøre uden den mindre hær af frivillige, der år efter år trofast stiller op for at give en hånd med. Det er lige fra opvaskere til frivillige dommere, vi har job til alle. Og det er ikke noget problem at finde frivillige. De melder sig nærmest frivilligt til at være en del af denne her succeshistorie, selv de alleryngste på 8-9 år vil gerne give en hånd med, børnefamilier melder sig gerne, så der er et virkelig stærkt sammenhold om det her projekt - og det er også derfor vi fire gutter sidder med i udvalget på 10. år. Det er simpelthen motiverende med så stor opbakning, konstaterer Tage Schmidt med begejstring i stemmen på et herligt syngende sønderjysk.

Ved at inddrage børn og unge i projektet får man oparbejdet en kultur og ånd, hvor det er helt naturligt, at man giver et nap med i sin forening, og dermed sikrer man sig, at et stort byprojekt som Lalandia Cup også har en lang holdbarhed. De næste generationer får stævnet ind med modermælken og er klar til at tage over. Det skal da også lige nævnes, at BFO, samarbejdet mellem Blåhøj, Filskov og Sdr. Omme, selv stiller med 17 hold til stævnet, så også indenfor kridtstregerne viser man flaget. Det er igen i år Årslev fra Fyn, der stiller med det største antal hold, idet fynboerne møder op med hele 150 mand.

Annonce

Den store frivilligfest er populær

Henrik Arevad sender også masser af ros til samarbejdsklubberne omkring stævnet, Sdr. Omme IF og Blåhøj IF, som også tager sin del af slæbet. Og så fremhæver han gerne den frivilligfest, man afholder hvert andet år som et stort skulderklap til de mange frivillige, der er med til at løfte Danmarks største indendørs fodboldstævne for ungdom.

Lalandia Cup pokalerne er både store og flotte - så det er fint godt, der vil pynte i ethvert pokalskab hjemme i klubberne. Foto: John Havn

- Den fest vil man rigtig gerne med til, det er i høj grad et af de store højdepunkter hen over året, hvor fællesskabet for alvor er i højsædet. Vi holder også nogle aftner, hvor vi samler dommerne, spiller bold med dem og snakker om reglerne og i det hele taget om, hvordan vi skal tackle tingene, når først bolden ruller. Så får vi styr på den del også. Og så gør vi også en masse ud af skabe god stemning under kampene. Der er målspeak, og vi spiller musik, når de scorer, og det er noget de unge mennesker rigtig godt kan lide, fortæller Arevad.

Annonce

Sponsorer dyster i fodboldgolf og stegt flæsk

Når stævnet er vel overstået, samler man de mange gode sponsorer, der er med til at realisere det store stævne, til en gang fodboldgolf og spisning på Filskov Kro.

- Her dyster vi om en vandrepokal på størrelse med den, man vinder når man vinder Champions League. Her hygger vi os rigtig meget og er på den måde med til at give noget tilbage til vores sponsorer - og de nyder det i fulde drag. Vi sørger også under kampene for at deres bannere og flag er synlige i hallerne, og det er med til at give en vis professionel stemning - og ikke mindst synlighed for sponsorerne, forklarer Claus Junge.

Det er målet, at stævnet skal give et overskud til arrangørerne på minimum 100.000 kroner. Og uden at gå i alt for mange detaljer vedkender udvalget sig, at det slet ikke ser så tosset ud med at opnå den målsætning.

Det er jysk, måske endda sønderjysk, og betyder, at det går rigtig fint for Danmarks største indendørs fodboldstævne med lave gode penge til klubkassen. Penge der oftest går til fælles oplevelser som fodboldture og Lalandia-besøg for medlemmerne i klubben, og som også er med til at holde kontingenterne nede på et absolut spiseligt niveau.

Annonce
Give Avis

Læserbrev: Generalforsamlingen på museet var en ren farce

Annonce
Give Avis

Skoleelever løber tusindevis af kroner hjem til Børnelungefonden

Annonce
Give Avis

Navneforvirring har ført til misforståelser hos både børn og forældre: Nu skal det være slut - og du kan hjælpe

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Få pølsebod til tilbudspris: Sidste gang var der ingen ansøgere - nu sætter kommunen lejen ned

Give Avis

Gratis pølser og frisk duft af blomster: Årligt tilløbsstykke vender tilbage

Give Avis

Musikfest præsenterer seks kendte navne og kommer samtidig med klar opfordring: 'Køb din billet - ellers er det ikke sikkert, vi er her næste år'

Give Avis

Traktortræk forventer 2500-3000 tilskuere: Sort røg, store dieselmotorer og kæmpe festtelt

Give Avis

18-årig praktikant hos øko-landmand ved Give er blevet hædret på kongres

Give Avis

Tankanlæg er blevet påkørt otte gange på tre år: I den kommende uge skal større renovering også afhjælpe det problem

Give Avis

Efter fire år kaster pølsemanden håndklædet i ringen: Slut med ristede hot dogs og burgere på Hjortsvangen

Annonce