Annonce
Give Avis

Den bedste medicin: Pædagogstuderende bragte naturen og livet ind på Kastaniehaven

Kathrine har fundet en krydderurt, der lige skal duftes og snuses til, inden der serveres fladbrød med krydderurter for dagens forsamling. Man blev enige om, at det ar salvie. Foto: Jim Hoff
Generelt fattes plejecentrene i Danmark aktivitetspædagoger, som via deres pædagogiske kompetencer kan være med til at skabe en stemningsfuld og oplevelsesrig hverdag, hvor der i stedet for psykofarmaka bruges gode oplevelser og pædagogiske tilgange til at give beboerne en meningsfuld og værdig dagligdag.

GIVE: De fire friske unge mennesker nusser rundt ved bålhytten på Plejecenter Kastaniehaven i Give. De har småtravlt med at gøre det store bål klar, ´for snart kommer der ’kunder’ i butikken i skikkelse af beboere på centret samt folk der er tilknyttet via dagcentret.

Ida, Kathrine, Jannie og Niclas er pædagogstuderende på Kolding Pædagogseminarium, og de er i praktik på Kastaniehaven, hvor deres projekt ’Natur og udeliv’ bliver en integreret del af deres eksamensopgave.

Det er Julie Strandgaard, der er aktivitetspædagog på Kastaniehaven, der har arbejdet på at få de fire unge studerende ud på plejecentret i praktik. Og hun har været ganske insisterende i sin motivering af de unge mennesker, og det er der en rigtig god grund til.

Annonce

- Generelt så savner vi aktivitetspædagoger på landets plejecentre, og derfor er det vigtig at få dem ud i praktik og vise dem vores verden, og hvilke muligheder og spændende opgaver, der ligger og venter på dem her. Vi kan i vores daglige arbejde med beboerne rigtig meget bruge deres pædagogiske tilgange og kompetencer i forhold til både at give beboerne gode oplevelser og til, at de kan fastholde deres praktiske færdigheder og få en hverdag, hvor det handler om gode sanselige oplevelser i stedet for medicinindtag, fortæller Julie Strandgaard.

Tilpasse pædagogikken til en helt anden målgruppe

Debatten om brug af psykofarmaka på plejecentrene er i disse dage glorød, og det er på den konto, at man på Kastaniehaven gerne vil vise en helt andet vej i forhold til at give beboerne livskvalitet.

- For os har det været et spændende projekt at deltage i her på Kastaniehaven. Det er en helt ny verden for os at være i praktik på et plejecenter. Normalt er vi ude i børnehaver og vuggestuer, så her har vi skullet tilpasse vores pædagogiske tiltag til en helt anden målgruppe. Og det har været rigtig spændende og givende på rigtig mange områder, lyder det fra de fire pædagogstuderende, mens gløderne i det nytændte bål antager de helt rigtige lavarøde farver.

Niclas serverer en frisk krydderurt for Gunnar, der straks genkender duften. Det er mynte, lyder det stilsikkert fra den ældre herre. Foto: Jm Hoff

Gruppen har været tilknyttet en række beboere og folk fra dagcentret i to uger fordelt over tre arbejdsdage. Den første dag gik med at lære beboerne at kende, finde sig tilrettet i det nye segment - og med at lave lækre pandekager i bålhytten. De var så lækre, at flere andre beboere kom til, ligesom der også var tilløb fra et par dagplejemødre, der kom forbi med de små altid pandekagesultne små pus.

Annonce

Sanseindtryk og ud-af-huset-oplevelser

Man har også været på tur til Nørup Planteskole, hvor de studerende med en håndfuld beboere skulle ud at købe velduftende krydderurter, og det var en fin oplevelse for alle involverede parter.

Generelt så savner vi aktivitetspædagoger på landets plejecentre, og derfor er det vigtig at få dem ud i praktik og vise dem vores verden, og hvilke muligheder og spændende opgaver, der ligger og venter på dem her

Julie Strandgaard, aktivitetspædagog på Kastaniehaven

- Der var brede smil og glade ansigter lige fra da vi satte os ind i bussen, og vores beboere kunne på skift fortælle historier og oplevelser fra den omegn vi kørte rundt i. Det var vildt godt. Og det er jo netop det, det her handler om: At vække beboernes sanser via synsindtryk, dufte og ved at besøge steder, de kender. Det virker helt fantastisk godt, og hvor er det det dejligt at se, hvordan de liver op ved de her gode oplevelser. Man bliver jo selv helt glad i låget af at opleve, at man som pædagog kan være med til at skabe de her gode oplevelser for andre, og se den store forandring, der sker, når vi sætter beboerne i de her situationer, hvor de oplever noget og hvor deres sanser er i spil, siger Ida og Kathrine, mens Niclas er klar med bålet og Jannie er mindst lige så klar med den dej, der skal blive til fladbrød spicet op med de krydderurter, man har været ude at købe.

De fire pædagodpraktikanter  Kathrine Ida, Jannie og Niclas, gør klar i bålhytten, hvor der snart skal serveres fladbrød med økologiske krydderurter. Foto: Jim Hoff

- Man ved, at noget af det der allerbedst vækker minder til live hos mennesker med eksempelvis demens, det er dufte. Og derfor er det vigtigt, at vi bruger den viden og giver vores beboere en god indholdsrig hverdag, hvor det er sanserne, de gode oplevelser ude i naturen og fastholdelsen af deres praktiske og mentale færdigheder, der skal være i højsædet. Og ikke sløvende psykofarmaka, pointerer Julie Strandgaard.

Hun er utroligt glad for at de fire studerende, efter et vist pres fra hende selv, har valgt at afvikle deres praktik på Kastenivehaven, og hun håber, at der kommer flere, og at man på den måde på sigt kan rekruttere flere pædagoger til plejecentret.

Annonce

Learning by doing - og det er fedt

Omvendt har Ida, Jannie, Kathrine og Niclas fået øjnene op for en helt ny verden, og dermed også en ny karrieremulighed, når de er færdige på seminariet i 2023.

- Det har været en øjenåbner at se, at vi kan overføre vores pædagogiske redskaber til denne her verden. Det har været dejligt at kunne være praktiske, at have fingere nede i ”jorden”, bogstaveligt talt. Det har været learning by doing, og det har fingeret supergodt og det er en meget motiverende arbejdsgang, siger Kathrine og fortsætter:

Jannie præsenterer Christian for dagens duftoplevelse, men han glæder sig nu mest til at smage brødet og få en god kop kaffe, smiley. Foto: Jim Hoff

- Vi kan se, at man ved at tillægge arbejdet med beboerne stor pædagogisk værdi kan hjælpe beboerne på flere områder. Vi kan eksempelvis være med til at gøre beboerne selvhjulpne og være med til at retablere både deres praktiske og kognitive færdigheder og dermed være med til at give dem selvværd, bibeholde deres evner og i det hele taget en bedre livskvalitet. Og det er meget bedre ned at bruge medicin. Vi kan også se, hvor stort et arbejde der gøres hver dag af plejepersonalet med de her ting, og at de godt kunne bruge flere hænder, så vi kan gøre det endnu bedre.

Praktikforløbet får jo en ende, og det har udover nye gode personlige relationerne til beboere og personale på Kastaniehaven også skabt en stor respekt fra de fire studerende i forhold til det arbejde, der udføres på Kastaniehaven.

Og frem for alt har det sparket døren op til en helt ny verden, som måske ikke lige lå øverst på Kathrine, Niclas, Jannie og Idas karriereplan

Annonce
Annonce
Give Avis

Tung lidelseshistorie med happy ending: Efter flere års skadeshelvede kunne Sebastian endelig løfte DM-trofæet

Annonce
Annonce
Give Avis

Normeret til 240 elever, men ender snart på 40: Elevtallet er raslet ned på en af kommunens mest moderne skoler

Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Farvel til afholdt salgschef: For Søren vil Give altid være hjerteblod

Give Avis

Læserbrev. Der er stor forskel på et rødt eller blåt flertal i Vejle Byråd efter kommunalvalget den 16. november.

Give Avis

Mindeord over Hanne Kathrine Fomsgaard Andreasen/Hanne Hansen/Foms.

Give Avis

Det handler ikke om lynkure og fitness: Det handler om permanente livsstilsændringer og 95 procent sidder mellem ørerne

Give Avis

Uskarpe Give med nyt nederlag på udebane: Tabte 29-24 til Fredericia Håndboldklubs 2. hold

Give Avis

Normeret til 240 elever men har kun 65: En af kommunens nyeste skoler mister elever i en grad så lokalsamfundet frygter total nedsmeltning

Give Avis

Efter tre et halvt års mareridt med hjernerystelse: Nu vil Sandra hjælpe kræftramte

Give Avis

Livslang slidgigt og hypermobilitet: Karin har fået ødelagt sit liv af læger, der ikke taler sammen

Give Avis

Mindeord over Kirstein Mølgaard

Give Avis

Forretningsudvalg er blevet til bestyrelse: Udviklingsrådet er skrumpet fra ni til fem deltagere

Give Avis

Så lykkedes det: De to håndboldildsjæle Emma og Olivia har skaffet Lykkeliga til Give

Give Avis

Suzette helt overvældet: Utrolig flot comeback til modeshowet

Give Avis

Frustreret Givetræner følte sig decideret bortdømt i 5-2 nederlag til topholdet efter 2-0 føring

Give Avis

Aldrig har der været så mange til udviklingsrådets årsmøde: Kæmpestor interesse for det nye sygehusprojekt

Give Avis

Svend nærmest svømmer i udmærkelser og hædersbevisninger

Give Avis

GNRs næstformand: Nu er det nok definitivt slut med Give Nærradio

Give Avis

Hjem til Aarhus: Svømmeklubben sagde farvel til livredder, instruktør og innovativ formand

Give Avis

Høgen fra Hedegård slog til på toppen af Vejles Alpe D’Huez - og brækkede den ene vinge

Give Avis

Håndboldklubbens gode støtter og venner fra Erhvervsklubben er kommet fornuftigt ud af coronakrisen

Give Avis

Rørbæk Marchen i skarp konkurrence med kronprinsen

Give Avis

Motionsugen: Nu skal du da ud og løbe forhindringsløb med din bedste firbenede ven

Annonce