Annonce
Give Avis

Den fængslende rejse til Danmarks måske hyggeligste kælder

For knap to år siden traf Pia og Johnny Mortensen en stor beslutning i deres arbejdsliv: De droppede butikken Diagonalen Vin og Blomster og påbegyndte i stedet en spændende rejse med Danmarks hyggeligste vinkælder som platform.
Annonce

GIVE: Når black friday i Give i bunden af november bliver til Sorte Dage "løslades" den populære Give-rom fra kælderen på Rådhusbakken 29. Det bliver den 8. udgave af rommen, der udover at gøre godt i mangen en vinterplaget hals også gør godt i klubkassen hos HK Give Fremad.

Det er Pia og Johnny Mortensen, der er indehavere af den eksklusive vin- og delikatessebutik 'Kældervin', som udgiver Giverommen, og de donerer 25 kroner pr. solgt flaske til håndboldklubbens ungdomsarbejde. Det har de gjort i nu otte år, og det er blevet til en del penge til det gode formål, idet Johnny Mortensen sælger i omegnen af 600 flasker Give-rom hvert år.

Det er den 27. november, at "Kældervin" skyder salget af den eftertragtede rom i gang. Her kan man kigge ned i Danmarks måske hyggeligste kælder til smagsprøver både af Give-rommen og en spændende cocktail af varm chokolade og whisky.

- En fantastisk smagsoplevelse. Varm chokolade tilsat en røget Talisker er en smuk skotsk tradition, som vi nu introducerer for vores kunder her hos 'Kældervin' i Give. Det skal man glæde sig til at prøve at smage, fortæller Johnny Mortensen, mens fruen i kælderen pusler med at gøre klar ude i den velindrettede delikatesseafdeling, hvor blandt andet Danmarks bedste romkugler fra bageren i Nørre Aaby i mange afarter og smagsvarianter pryder en del af hylderne.

Annonce

17 år som blomsterhandler uden at vide noget om blomster

De trives åbenlyst med deres nye liv som hr. og fru Kældervin blandt eksklusive vine, kvalitetsspiritus og udsøgte delikatessevarer i den lille men meget stemningsfulde og intime kælder, hvor folk valfarter til fra nær og fjern hver torsdag, fredag og lørdag, når kælderen holder åben.

Spoler vi filmen to år tilbage var sceneriet noget anderledes. Dengang hed butikken Diagonalen Vin og Blomster, og Pia og Johnny rådede over en stor velassorteret blomster- og vinbutik i adressens stueplan. Der var ansat personale til at passe blomstergesjæften og til at klare ekspeditionerne i selve vin/spiritusbutikken, når det var nødvendigt.

Men selv om Johnny hverken har noget imod blomster eller bier for den sags skyld, valgte han og Pia at droppe blomsterne, sælge den del af butikken til den lokale blomsterpige Tine Sternberg for så at rykke ned i kælderen for at leve den karrieremæssige livsdrøm ud med egen butik kun med vin, spiritus og udsøgte delikatesser på dagsordnen.

- Nu havde jeg været blomsterhandler i 17 år uden at vide ret meget om blomster, så jeg tænkte, at det var på tide, at jeg kastede mig 100 % over noget, som jeg rent faktisk har en stor viden om, nemlig vin og spiritus. Jeg ser mig selv som autodidakt ekspert på området, og som den seriøse ekspert jeg jo ser mig selv som, så er der da heller ikke et eneste produkt på vin- og spiritushylderne her i vores kælder, jeg ikke har smagt - op til flere gange, så jeg kan give folk en autentisk rådgivning, lyder det fra den lune kældermand med et stort smil og glimt i øjet.

Annonce

Den ægte bonderøv kommer da fra Give

Denne uhøjtidelige og jordnære tilgang til livet og butikken tilsat et lille stænk selvironi er tæt på at være et varemærke for 'Kældervin' og folkene, der huserer der. Nu er brandet "Bonderøven" måske nok optaget af den småsnøvlende islændersweaterklædte  Frank Erichsen, der fører sig frem som selvlært handyman på DR 1, men han er ved at få baghjul af Johnny Mortensen.

- Altså jeg er jo i bund og grund bare en bonderøv her fra Give, som tilfældigvis ved en hel masse om vin og spiritus. Når jeg er ude og afholde vin/spiritussmagninger foregår det på en jordnær facon med en ydmyg tilgang til tingene. Jeg laver ikke om på mig selv, what you see, is what you get, og jeg introducerer da også ofte mig selv som en bonderøv med en stor og ægte passion for de her ting. Jeg har hjertet mig, simpelthen, og det tor jeg godt, at folk kan mærke, siger Johnny Mortensen.

Annonce

Jordnært i kælderen

Samme jordnære stil er også fremherskende i kælderen, hvor den faglige ekspertise og den gode service går hånd i hånd med en god jysk værkstedshumor. Johnny møder ofte folket iført sit uundværlige læderforklæde og den karakteristiske Crocodile Dundee læderhat. Og så er stilen ligesom lagt.

- Jeg tænker da nok, at folk hurtigt får skuldrene ned, når de kommer ind til Pia og mig her i kælderen. Men det er også vores mål at skabe et sted, hvor folk godt kan lide at komme, og i den ånd bruger vi også meget tid på de enkelte kunder. Vi er klar med smagsprøver, råd og vejledning og en god snak om løst og fast. Det handler om service med stort s, simpelthen, pointerer Johnny Mortensen, der med et udvalg på 400-500 flasker spiritus uden tvivl har områdets største udvalg.

Kældervin gør sig også i vinrejser, i snit to om året, og i 2021 er det hensigten, at rejserne går til Alsace i september og til Portugal i oktober måned. Rejserne har som butikken stor søgning og er godt fyldt op hver gang, hvor Johnny henter udefra kommende guides ind på skift til at supplere hans autodidakte viden og humoristiske platform.

Annonce

God idé at gå i kælderen

Rejsen mod det nye liv startede som tidligere nævnt for cirka to år siden, og selv om Pia og Johnny har måttet kæmpe for tingene og oplevet både modvind og medvind på togskinnerne, så er parret ikke et sekund i tvivl om, at de ramte plet, da de radikalt ændrede deres arbejdsliv og "gik i kælderen".

- Vi har ikke fortrudt det her skifte, langt fra. Vi har måttet kæmpe for tingene, for succes kommer ikke af sig selv. Med denne konceptændring har vi skullet navigere i rørte vande, men lysten og omstillingsparatheden har været stor, og det har også været en rejse rig på gode oplevelser. Hånden på hjertet så kan jeg sige, at jeg ikke en eneste dag har været træt af at skulle gå på arbejde. Faktisk føler jeg, at jeg ligesom god vin er blevet bedre (og lidt mere rund) med årene - og når ni karrieren som professionel fodboldspiller glippede, er det her sådan set et ret godt alternativ, konstaterer Johnny Mortensen med et smil så bredt som den fantastisk cowboyhat, han har på.

Og så lige en lille cliffhanger til en kommende artikel om eventyret i Danmarks måske hyggeligste kælder: Johnny Mortensen er begyndt at lave sine egne rom-aftapninger,hvor kunderne kan købe sig ind med andele.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Hvad er GISK?

Give Avis

Tanker bag den nye byskulptur

Annonce