Annonce
Give Avis

Det kræver sin fagmand at få styr på klokkeværket

Per Østergaard og Daniel Erngsen bakser her den 370 kilo tunge klokke ind gennem et hul, der på millimeter er tilpasset klokkens dimensioner. Sammen med deres to makkere Poul Erik Johansen og Peter Wulff samt kranfører Lennart Pedersen fik de sikkert gelejdet i alt 24 klokker på plads i kirketårnet over to dag. Foto: Jim Hoff
Give Kirke har fået et klokkespil bestående af 24 klokker, der blev bugseret på plads med sikker og kyndig hånd af en række fagfolk fra Give Sværgods og Thubalka Klokker. I alt 2,7 tons klokker blev med kirurgisk snilde gelejdet sikkert på plads med millimeter som marginaler.

GIVE: Det startede ved foden af Give Kirke på Bøgetorvets p-plads. Her var kranfører Lennert Pedersen fra Give Sværgods på plads med en af virksomhedens mobilkraner og helt klar til at udføre endnu en spænende specialopgave.

For et par uger siden var han i Givskud Zoo for at flytte dinosaurer ud af parken, og denne mandag og torsdag vankende altså endnu en meget speciel opgave  - igen med stærke lokale undertoner.

- Det er fedt med de her specielle lokale opgaver, og jeg er ret sikker på, at det er første gang, at vi hos Give Sværgods har haft til opgave at flytte klokker ind i et kirketårn, siger Lennart Pedersen, mens han i samarbejde med fire gutter i klokketårnet fra Thubalka stille og roligt bugserer en klokke på 260 kilo med millimeterpræcision gennem nåleøjet i det ene vindue i tårnet.

Annonce

Fedt med specialopgaver i lokalområdet

At det er første gang, at Give Sværgods har den slags opgaver kan disponent Klaus Møller bekræfte, og han kan også bekræfte at det er en opgave, der kræver faglig stor dygtighed.

- Kranen er ude på lidt over 50 meter, og her bliver det for alvor følsomt. Vi skal jo passe på både klokkerne og kirken, så det er godt. at Lennart er en rolig og kompetent herre. Derudover kan vi bestemt heller ikke klage over vejret. Vindstille begge dage, mandag endda med solskin, så det har været perfekt, siger Klaus Møller, der  som sin kollega fryder sig over, at virksomheden bliver kaldt ud til de her specialopgaver i lokalområdet.

En fokuseret og rolig kranfører, Lennart Pedersen, havde helt styr på både klokkerne og kranen. Foto: Jim Hoff

Oppe i klokketårnet finder vi en kvartet af både stor faglig kompetence og masser af god værkstedshumor. Det er værkfører Per Østergaard, Peter Wullf, Poul Erik Johansen og Daniel Erngsen, der faktisk oprindeligt er fra Give.

Annonce

Fingerspitzgefühl og stoisk ro

Det er deres opgave at tage mod klokkerne, når de når hen til vinduet og sørge for, at de kommer helskindede ind i tårnet. Vinduet er blevet gjort lidt større for at især de største klokker kan passere gnidningsløst, og ridsefrit, gennem det ellers ganske trange hul.

Pressen er på plads i klokketårnet, da den største klokke på 370 kilo, skal gennem det tilpassede kirkevindue på godt og vel 5. sal. Manøvren kører helt efter bogen i et godt samarbejde med kranfører Lennart Pedersen - og her taler vi altså om centimeter og til sidst millimeter, når den store kobber/tin-klokke skal ind til sine mindre venner i klokketårnet.

Med lodder og trisser, taljer og massevis af fingerspitzgefühl lykkedes projektet - og det mest bemærkelsværdige, udover at det overhovedet kunne lade sig gøre at få klokken gennem hullet, er den stoiske ro og nærmest musiske arbejdsrytme, som de fire herrer udviser under processen.

- Altså nu er det jo noget, vi har prøvet mange gange før det her, så det er business as usual. Og det er en dygtig mand ham med kranen, så det går helt som det skal. De fleste af de folk her kan jo også deres arbejde, lyder det fra Per Østergaard med et skævt grin hen mod Peter Wulff.

Annonce

Godt håndværk og godt humør

Han får lidt ekstra gas, for han går nemlig på efterløn i år, og så må det jo nødvendigvis være ham, der æder sin del af den mere upolerede del af værkstedshumoren.

- Ja, det er godt med jer. Hvis I ikke havde mig, så ville I jo rende og klokke i det konstant, lyder returbolden fra den den mundrappe Wullf.

Her er det Henriette Nielsen fra Thubalka, der på jorden fastgør den 370 kilo tunge klokke til kranen - og resten er ren optur og godt håndværk. Foto: Jim Hoff

Den joke er næppe lige kommet ud fra humorfabrikken, men den virker trods mange års slitage godt nok, for hele kvartetten bryder ud i latter - og dermed er tonen sat for det nye klokkespil, der omkring påske skal sende sine muntre toner ud over folket i Give.

Klokkespil Give - part two

Godt håndværk og godt humør, det er og bliver bare en rigtig god kombination.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Kroen klar med nye datoer for events

Give Avis

Walk A Fun-Thon - De går det igen!

Give Avis

Vox Pop 5 - Du ejer din by

Give Avis

Vox Pop  - Du ejer din by

Annonce