Annonce
Give Avis

Droner over Give i nattemørket: Bare rolig, det er ikke russerne!

Fra den 3. september iværksætter Give Fjernvarme droneflyvning over Give med henblik på at spotte utætheder i ledningsnettet. Fjernvarmen oplever forholdsvis højt spild, så der skal gøres noget her og nu. Privatfoto
Fra fredag den 3. september vil nattehimlen over Give få højteknologiske gæster i form af en stor drone, der i cirka 100 meters højde vil termofotografere fjernvarmenettet med henblik på at spotte årsagerne til det store spild, fjernvarmen oplever.

GIVE: Der er ingen grund til at alarmere hverken forsvaret eller udenrigsministeriet, hvis man de næste dage, eller rettere nætter, spotter en stor drone med lys patruljere målrettet hen over Give.

Det er en godhjertet højteknologisk gæst, der arbejder i fjernvarmens tjeneste med henblik på at få foretaget en termografering af fjernvarmenettet fra luften. Og det er der ifølge fjernvarmens driftsleder, Peter Mikael Kjer, rigtig god brug for.

- Vi oplever forholdsvis store og alvorlige varmetab på vores ledningsnet med unødvendig spild af vand og varme til følge. Det ligger over snittet af det almindelige, og bare i år har vi oplevet 16 brud på ledningsnettet, så vi er nødt til at gøre noget her og nu, så vi kan få spottet, hvor utæthederne ligger, forklarer driftslederen.

Annonce

Og det er her dronen komme ind i billedet som et rigtig godt værktøj.

Give Fjernvarme har mange kilometer fjernvarmerør at holde øje med, så hvis der går hul på et rør i dag, kan det tage tid at lokalisere stedet præcist, og fjernvarmen risikerer nogle gange at skulle grave op i et større område end nødvendigt.  Det er både tidskrævende og dyrt og til stor gene for vores forbrugere.

Natteflyvning giver det bedste resultat

Fra luften kan dronen med en termisk sensor måle varmeudstråling og skabe et billede af det. Det er ikke almindelige billeder der tages, men derimod en grafisk mosaik hvor man kan identificere unormalt høje temperaturer og dermed sandsynligheden for et varme- og vandtab.

For at få det bedste resultat er det vigtigt, at dronen er oppe om natten, hvor det er koldere og hvor man undgår genskin. Målingerne forstyrres heller ikke af varme fra kørende biler eller anden menneskeskabt drift om natten.

Peter Mikael Kjer, driftsleder Give Fjernvarme

Vi oplever forholdsvis store og alvorlige varmetab på vores ledningsnet med unødvendig spild af vand og varme til følge. Bare i år har vi oplevet 16 brud på ledningsnettet, så vi er nødt til at gøre noget her og nu

Peter Mikael Kjer, driftsleder Give Fjernvarme

- Ved at termografere fra en drone er det vores klare håb at vi hurtigt kan få et mere præcist overblik over hvor der eventuelt er utætheder og derved hurtigt at kunne gøre noget ved det til gavn for både CO2-regnskabet og varmeregningerne, forklarer Peter Mikael Kjer.

Fordelen ved at flyve nu er at eventuelle fejl og utætheder kan udbedres, mens det er varmt. Og det er det bedste udgangspunkt for de folk, der skal grave i jorden frem for at vente til vinter, hvor man kan være oppe imod frost osv.

Annonce

Ikke til gene for borgerne

Som udgangspunkt starter droneflyvningen fredag dem 3. september, men Peter Mikael Kjer kan ikke præcist fortælle, hvornår dronen går i luften, for der er en lang række specifikke forhold, der skal være i orden, inden man går i luften dem det teknologiske vidunder.

- For at få de bedste resultater og de rigtige temperaturer sender vi dronerne i luften, når det er koldt. Der må ikke være regn eller våd asfalt, for så kan de ikke måle de rette temperaturer. Der må også kun være middelvind under 8 meter i sekundet, ellers kan de ikke flyve stabilt. Det kan derfor være svært at fortælle præcist hvornår vi flyver.

Dronen flyver i omkring 100 meters højde og den er stort set lydløs. Den er lovmæssigt betinget udstyret med blinkende lys, men det er Peter Mikales erfaring, at borgerne ikke føler sig generet af dronen.

Med igangsætningen af droneflyvningen fredag påbegynder fjernvarmen en tretrinsraket, idet man også i oktober/november og henover vinteren vil foretage yderligere termografiske overflyvninger, spå man kan komme alle utæthederne til livs.

Dette sammenholdt med en række hydrauliske analyser skulle gerne medføre, at fjernvarmen millimeterpræcist får spottet utæthederne og derved får has på det store varmespild, både til gavn for forbrugerne og miljøet.

Annonce
Annonce
Give Avis

Se videoen: Stolt og bevæget dobbelt ol-guldvinder modtog folkets hyldest i den sprøde efterårsregn

Annonce
Annonce
Give Avis

Se billederne: Seje børn trodsede regnen og gav Give endnu en flot cykelfest

Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Genåbning på Kastaniehaven: Efter halvandet år som leder fik Carina Skærlund sin første festdag

Give Avis

Give sender Dannebrog til tops med fejring af dobbelt guldvinder!

Give Avis

Først var det huse, nu er det brugte biler, der er en mangelvare

Give Avis

Ungt lokalt cykeltalent i kæmpedilemma: I svær klemme mellem sin sport og uddannelse

Give Avis

Give misser nyvunden momentum i vital bundkamp og taber 4-2 i Bramming

Give Avis

Ny start efter corona: Café Tæt ændrer koncept

Give Avis

Efter de store cykelklassikere: Nu er det børnenes tour - og det sker i Give midtby

Give Avis

Så er der fest i gaden: Høstfesten i Vonge er tilbage

Give Avis

Ny præstebolig og ny præst på listen: Meningsløst at hælde flere penge i skimmelsvamperamt præstebolig

Give Avis

Lokale øko-grise får besøg af prægtige mænd i prægtige gamle maskiner fra oldefars tid

Give Avis

Julies drøm led et stort knæk, da hendes hest måtte aflives: Nu er hun et af landets største springryttertalenter

Give Avis

Danmarksmestre i godt arbejdsmiljø: Trekantens El vinder fornem hædersbevisning

Give Avis

Hun gør det igen: Mitzi Mortensen har avlet årets hingsteføl

Give Avis

Slut efter 115 år: Historisk men utidssvarende præstegård rives ned for at gøre plads til topmoderne præstebolig

Give Avis

Vand i hovedet og mudder på måsen: Dirty Trail i Karlskov vender frygteligt tilbage

Give Avis

Vigtig sejr: Efter 2-0 over Aabenraa er Give væk fra de direkte nedrykningspladser

Give Avis

Første sejr til Give: Skarp indskifter kampafgørende med sine to første boldberøringer

Give Avis

Når Vorbasse Marked ikke vil, må børnene i Give tage over

Give Avis

Tobias Thorning Jørgensen sikrer Danmark paralympisk guld: Og så ringede Kronprinsen

Give Avis

Triumf i Nations Cup: Billund Sportsrideklub med til at sikre VM-bronze

Give Avis

Stop lige op og klap jer selv på skulderen: Fællesskabets Skole har været på banen i 60 år

Annonce