Annonce
Give Avis

Du ejer din by - og hvad betyder så det?

Der bor i omegnen af 4700 borgere i selve Give by - og de er alle medejere af dette fine lokale bysamfund. Foto: Google
Foreninger, institutioner, handel og erhverv - og fremfor alt de mennesker, der er engagerede i disse. Det er alt sammen elementer, der udgør det store maskinrum, det pulserende hjerte, i en by som Give, og her har vi alle en eller anden form for ejerskab - og ansvar.

GIVE: Kan man eje en by? Ja, det kommer jo i høj grad an på, hvilken varedeklaration man bruger for begrebet at eje. Man kan eje en by via politisk magt, man kan eje en by via økonomisk herredømme, og så kan man også eje en by via popularitet og likeability.

Men det er ikke de begreber, vi skal have fat i her. Tværtimod. Her handler det om den lidt mere udefinerbare form for ejerskab, man har som borger i et bysamfund. Du har ikke papir på noget som helst, men på en eller anden forunderlig måde er borgerne i et bysamfund som Give forbundet via et 'åndeligt ejendomsskøde'.

Der bor i omegnen af 4700 borgere i selve Give by, altså en fornuftig størrelse 'myretue'. Vi kender ret godt til, hvordan arbejdsopgaver og ansvarsområder er fordelt i en myretue. Det er ren automatiseret biologi.

Annonce

Skal, skal ikke?

Men hvordan fungerer det egentlig i den menneskelige myretue, altså byen? Har man som borger ansvar for, at foreningslivet fungerer? Skal man stille sig til rådighed for foreningslivet som frivillig, som leder eller som træner? Skal man sørge for at bredt og godt kulturliv? Er man forpligtet til at støtte de lokale butikker og de lokale erhverv og håndværkere? Skal man melde sig under de lokalpolitiske faner for at tale byens sag i storkommunen? Skal vi passe på hinanden? Skal vi hjælpe hinanden på kryds og tværs af 'myretuen'?

Det er alt sammen spørgsmål, som prikker til hver enkelt individs livsopfattelse og syn på det at være en del af et samfund, stort som lille. Svarene på spørgsmålet skal ikke gives her. Det skal være op til hver enkelt borger/læser at vurdere.

Men. Når avisen i denne udgave kører et tema, der hedder "Du ejer din by", ligger der jo nok implicit i netop det temavalg en del på forhånd givne svar på de overstående spørgsmål.

Annonce

Det fjerde hjerte i byens puls

At temaet i denne ombæring roterer specifikt omkring butikslivet i byen er naturligvis rammesat ud fra en betragtning om, at netop butikslivet/handelslivet i byen er en af hjørnestenene i lokalsamfundet og på flere parametre afgørende for, at der tilflyder brændstof til det store maskinrum, der skal holde byens puls i gang.

Et bysamfund har nemlig flere hjerter. Som indledningsvist nævnt er der forenings- og kulturlivet, institutionerne og erhvervslivet, der er med til at pumpe liv i byen - og så er der det fjerde hjerte, butikslivet, som også spiller en vigtig rolle i den 'biomekanisme', der skal holde gang i den store hovedpuls og dermed være med til at skabe muligheder, vækst og trivsel i den store organisme som en by nu engang er.

Der kan skrives mange ord og fabrikeres mange slogans om samspillet mellem netop borgerne, byen og butikslivet. Og det er der også blevet gjort. Derfor skal denne artikel ikke fyldes med slagord og utvetydig opfordringer.

Du ejer nemlig din by sammen med alle de 4700 borgere i byen, og derfor ved du også, hvad der skal til for at holde gang i byens puls.

Og dermed også din egen og din families puls.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Du ejer din by: Nu bliver det konkret

Give Avis

Give skidt fra land i København

Annonce