Annonce
Give Avis

Efter 105 år i røg og damp: Mogens og konen har i fællesskab kvittet smøgerne

Britta og Mogens Sørensen har i fællesskab gennemført et succesfuldt rygestop, efter at Mogens sidste år blev indlagt med hjerteproblemer. Privatfoto
Der skulle en omgang hjerteproblemer til, før Mogens Sørensen fik taget sig sammen til at droppe smøgerne, og fordi hans kone Britta var med på vognen, blev rygestoppet et fælles projekt, som de begge har profiteret af.

GIVE: Tilsammen havde Britta og Mogens Sørensen røget cigaretter i 105 år, da de pludselig begge blev motiverede til at gøre alvor af en i forvejen pulserende tanke om at stoppe med at ryge.

Anledningen til bemærkelsesværdige fælles rygestop var dog ikke af den hyggeligste af slagsen, for der skulle et vink med en vognstang til fra Mogens' krop, før smøgerne for alvor blev pakket væk.

Jeg havde længe talt om at stoppe med at ryge. Men sidder der en derhjemme og tænder en smøg om morgenen, så er det altså svært. Derfor betyder det meget for mig, at vi stoppede sammen

Mogens Sørensen

For nok havde parret, der begge har røget i over 50 år, gået og overvejet at stoppe med at ryge, men Mogens og Britta følte sig først for alvor motiverede, da Mogens sidste år blev syg med hjertet og blev indlagt. Her anbefalede lægerne klart et rygestop. Og det virkede.

Annonce

”Når vi er to om rygestop, går det lettere”

I dag er både Britta og Mogens røgfri, og det er de fordi, at de har været sammen om at gennemføre rygestoppet.

- Jeg havde længe talt om at stoppe med at ryge. Men sidder der en derhjemme og tænder en smøg om morgenen, så er det altså svært. Derfor betyder det meget for mig, at vi stoppede sammen. Det tror jeg også, har gjort det nemmere undervejs, fortæller Mogens.

Britta nikker og uddyber, at det slet ikke gav mening for hende at fortsætte. Det ville være komisk, hvis Mogens tog til genoptræning og rygestopkursus, mens hun røg videre derhjemme. Derfor begyndte de på et rygestopforløb i Sundhedshus Vejle.

- Det passede ikke sammen, hvis han stoppede og jeg fortsatte. For det første ville jeg gerne hjælpe og støtte Mogens. For det andet vidste jeg godt, at det i min alder ikke var sundt at fortsætte. Det var rart, at vi bare var os til samtalerne, nu vi endelig skulle stoppe, siger Britta Sørensen.

Når Mogens tænker tilbage, begyndte hans rygning med lånte cigaretter og nogle bøgeblade. For Brittas vedkommende var det i efterskolens røgtunge opholdsstue, hvor hun fik sin debut med cigaretterne.

Rygestopscaféen

- Rygestopcaféen er åben hver 1. tirsdag i måneden fra kl. 14.30-15.30.

- Den har til huse i Give Sundhedshus, Sdr. Ringvej 4.

- Alle er velkomne – både dem, som er holdt, og dem, som overvejer et rygestop. - Læs mere om rygestopcaféen www.vejle.dk/borger/mit-liv/sundhed-og-omsorg/sundhed-og-forebyggelse/vil-du-stoppe-med-at-ryge/rygestopcafeer/

I alt blev det til 55 og 50 års rygning for dem hver især. Og i dag er parret overbevist om, at det med tiden var ren og sker vanetænkning, der fik dem til at fortsætte, selv om de begge godt vidste, at det var både dyrt og usundt.

- Efterhånden købte man den ene pakke efter den anden, uden at tænke sig om. Alligevel var jeg begyndt at synes, at det var flovt at ryge. Det er dyrt, usundt, og man bruger tid på det. Det sidste irriterede mig især, når børnebørnene var på besøg, siger Britta.

Annonce

Give Sundhedshus åbner rygestopscafé

Nu ser Mogens og Britta frem mod 4. maj, hvor en rygestopcafé åbner i Give Sundhedshus på Kastanjehaven. For selvom de indtil nu har haft nok i at støtte hinanden, så håber de, at caféen vil føre til nye muligheder for at være sociale.

- Det ville være rart, hvis vi kan få os en kop kaffe og sludre. Måske vi kan motivere nogen til at stoppe, og andre kan dele deres erfaringer med os. Desuden tror jeg, at caféen vil være en motivation, for man skal ikke ryge igen, hvis man skal derhen, fortæller Britta.

- Jeg kommer i hvert fald ikke, hvis jeg skulle være begyndt at ryge igen, og derfor er det jo også godt, at jeg er holdt med det, siger han med et stort smil.

Annonce
Give Avis

Læserbrev: Generalforsamlingen på museet var en ren farce

Annonce
Give Avis

Skoleelever løber tusindevis af kroner hjem til Børnelungefonden

Annonce
Give Avis

Navneforvirring har ført til misforståelser hos både børn og forældre: Nu skal det være slut - og du kan hjælpe

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Få pølsebod til tilbudspris: Sidste gang var der ingen ansøgere - nu sætter kommunen lejen ned

Give Avis

Gratis pølser og frisk duft af blomster: Årligt tilløbsstykke vender tilbage

Give Avis

Musikfest præsenterer seks kendte navne og kommer samtidig med klar opfordring: 'Køb din billet - ellers er det ikke sikkert, vi er her næste år'

Give Avis

Traktortræk forventer 2500-3000 tilskuere: Sort røg, store dieselmotorer og kæmpe festtelt

Give Avis

18-årig praktikant hos øko-landmand ved Give er blevet hædret på kongres

Give Avis

Tankanlæg er blevet påkørt otte gange på tre år: I den kommende uge skal større renovering også afhjælpe det problem

Give Avis

Efter fire år kaster pølsemanden håndklædet i ringen: Slut med ristede hot dogs og burgere på Hjortsvangen

Annonce