Annonce
Give Avis

Ejvind har holdt formen på Lego i over 50 år - og han har ingen planer om at stoppe

Ejvind Jensen fra Give kunne den 27.8. blive fejret for sit 50-års jubilæum på Lego. Foto: Jim Hoff
Ejvind Jensen fra Give blev den 27. august fejret på Lego i anledning af sit 50-års jubilæum som værktøjsmager. dermed røg han ind i en eksklusiv klub af blot fem andre Lego-medarbejdere, der har rundet denne bemærkelsesværdige milepæl.

GIVE: Den 20. juli 1969 landede de første mennesker på månen, og skabte dermed rumhistorie. En god måned senere trådte den dengang 17-årige Ejvind Jensen ind ad døren hos Lego, hvor han påbegyndte en stilling som værktøjsmagerlærling, og han lagde dermed grundstenen til et stykke opsigtsvækkende Lego-historie kulminerende med en fejring af sit 50-års jubilæum den 27. august 2021.

Som man kan se, så stemmer tallene ikke helt, for ret beset skulle Ejvind Jensen have fejret jubilæum noget før. Men dels var han væk fra Lego et lille års tid i 1974-75, hvor pligten som tapper landssoldat kaldte. Og dels kom coronaen i 2020 så også i vejen for fejringen.

Hva' så, vil du ha' gården?

Hvis vi lige spoler filmen tilbage til 1969 og forestiller os at vi befinder os på en roemark på en gård i Krog mellem Billund Og Grindsted, så ser vi her den unge Ejvind og hans far gå om småsludre mellem roerækkerne, mens hakkejernene flittigt pløjer det værste ukrudt væk.

- Tænker du, at du vil have gården, eller måske du lige skulle tage en uddannelse først, spurgte min far, og nå ja, så tænkte jeg, at det jo nok var fint nok med en uddannelse at falde tilbage på. Der fandt jeg så ud af, at Lego søgte en værktøjsmagerlærling, og det lød slet ikke så tosset endda, husker Ejvind Jensen, der har tallet 1952 stående på sin dåbsattests.

Han skulle først gennem en psykoteknisk prøve i Esbjerg, inden han kunne blåstemples som egnet lærlingemateriale. Det gik fint, og efter fire års læretid, kombineret med skolegang i Vejle og København samt praktik  på værkstedet i kælderen på Systemvej i Billund, kunne Ejvind Jensen i 1973 stolt fremvise sit diplom som udlært værktøjsmager.

Annonce

EDM og trådskæring

Efter udstået militærtjeneste vendte i 1974-75 kom Ejvind tilbage til Lego, denne gang i produktionsteknisk afdeling, men da muligheden bød sig for at vende tilbage til det gamle formværksted, hvor han var blevet udlært, slog han til.

- Der kom en ledig stilling i formværkstedet, og da jeg altid har været tiltrukket af værktøj og at at arbejde med værktøj, søgte jeg tilbage og fik stillingen. Her kom jeg til at arbejde med EDM eller trådskæring, som vi siger på forenklet dansk, hvor det handler om reparation og fremstilling af forme, fortæller Ejvind Jensen.

Tænker du, at du vil have gården, eller måske du lige skulle tage en uddannelse først, spurgte min far, og nå ja, så tænkte jeg, at det jo nok var fint nok med en uddannelse at falde tilbage på

Ejvind Jensen, 50-års jubilar på Lego

I slutningen en af 1970’erne søgte afdelingen underleverandører i produktionsøjemed, og her blev Ejvind Jensen frem til 1990’erne et stærkt bindeled mellem formværkstedet og disse  underleverandører indenfor EDM i forbindelse med vedligehold og fremstilling af produktionsværktøjer.

Annonce

Berigende at uddanne lærlinge

I samme periode blev 50-års jubilaren også koblet op på afdelingens lærlingeuddannelse, en funktion han har nydt at være en del af.

- Det er virkelig sjovt at være med til at udlære de unge mennesker og at være med til at præge dem både fagligt og menneskeligt. Jeg kan se tilbage på en lang række dygtige unge mennesker, som vi har udlært, og som det senere er gået godt videre i livet. Det er der bestemt en vis tilfredsstillelse i, konstaterer Ejvind Jensen.

Han har gennem de godt 50 år på Lego også været sendt ud af huset. Således var hen i en lille måneds tid udstationeret i byen Barr i Schweiz hos Manfred Müller, en velrenommeret vækrtøjsmager, der ud over høj faglig kompetence ifølge Ejvind også hyldede de gode tyske principper om "Ordnung muss sein".

- Det var enormt lærerigt, men godt nok også rimeligt krævende. Der blev talt på tysk, fransk og italiensk - og det var jo fagsprog, det var meget avanceret, så man skulle godt nok spidse blyanten for at følge med. Men det også hyggeligt og det gav en hel masse faglig udvikling, ligesom jeg fik en del gode ideer med hjem, siger Ejvind Jensen.

Annonce

50 år er bare fløjet afsted

I 1990 blev al arbejdet fra underleverandørerne trukket hjem til formværkstedet i Billund, hvor Ejvind arbejdede med EDM-processerne. det gjorde han helt frem til 2010, hvor han blev del af CMS, central machine shop, hvor han også i dag arbejder med EDM.

- Arbejdet er i bund og grund det samme i dag om end i noget andet regi. Det handler om reparation og nyfremstilling af formdele og sprøjtestøbeværktøj. For mig har det så også  handlet om både at fastholde og udvikle mine faglige kompetencer. Og her har virksomheden givet mig gode muligheder for både at udvikle mig og givet mig muligheder for at lære fra mig, forklarer Ejvind og tilføjer med et smil:

-  Derfor synes jeg også, at de her 50-51 år bare er fløjet afsted. Jeg er rigtig glad for mit arbejde, og er glad hver dag, jeg skal afsted. Det har været nogle gode år, og inden du begynder at spørge til, hvornår jeg skal på pension, så kan jeg hurtigt sige, at jeg ingen planer har i den retning. Så længe helbredet er i orden og de andre på værkstedet kan holde mig ud, så bliver jeg på min pind.

Annonce

Jæger, vinavler og hornblæser

Lidt nedtrapning er Ejvind dog gået i gang med, idet han nu har en tre-dages arbejdsuge, hvor han har fri mandag og fredag samt naturligvis i weekenderne.

- Stor ros til Lego for at udvise den slags fleksibilitet. Dette sammenholdt med den gode stemning på arbejdspladsen, hvor vi har et godt miks med en del unge mennesker og vi lidt ældre, og hvor en gammel torsk som jeg kan få lov til at føle mig ung med de unge, betyder, at det er en fornøjelse at møde på arbejdet hver dag, fastslår Ejvind Jensen.

Rent privat er Ejvind gift med Susanne og sammen har de de to børn Sarah og Kristoffer, som har leveret tre børnebørn. Parret bor på Mindevej i Give, og i fritiden er det sommerhuset i Bork, samt interessen for vinavl, der kalder.

- Jeg har min egen vinproduktion, og det er en rigtig sjov hobby. Jeg producerer cirka til eget forbrug plus det løse, så de er noget vi er nogle stykker, der går og hygger os med.

Ejvind er derudover inkarneret jæger, og han er faktisk også medlem af Blåhøj Blæserne, der giver den musikalsk gas på jagthorn.

Annonce

Historien om 'Hetan'

Nu er der måske nogen, der sidder og læser denne artikel, der kender Ejvind rigtigt godt, og som undrer sig over, at navnet Ejvind konsekvent bliver brugt, når han nu faktisk blandt venner og bekendte faktisk oftest lyder et helt andet navn.

-  Mit øgenavn er jo 'Hetan' og har været det i mange år. Det stammer helt tilbage fra dengang jeg gik i 2. real og skulle læse en svensk tekst op i klassen. Her optrådte navnet Øjvind Hetan Eriksson, hvilket jeg fik læst op på så smukt svensk, at mine kammerater siden den dag kun kaldte mig Hetan, fortæller Ejvind Jensen med et stort smil.

Og det er netop det store smil og det gode humør, der kendetegner den vellidte 50-års jubilar på Lego. Med de 50 år i bagagen kommer Ejvind nu ind i en klub af blot fem-seks medarbejdere, der har opnået 50-årsmjubilæum i koncernen.

Det havde han næppe forestillet sig, da han som 15-16-årig gik og hakkede roer hjemme på gården i krog, ligesom astronauten Neil Armstrong som knægt næppe havde forestillet sig, han skulle være den første mand på månen.

Annonce
Annonce
Give Avis

Se videoen: Stolt og bevæget dobbelt ol-guldvinder modtog folkets hyldest i den sprøde efterårsregn

Annonce
Annonce
Give Avis

Se billederne: Seje børn trodsede regnen og gav Give endnu en flot cykelfest

Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Genåbning på Kastaniehaven: Efter halvandet år som leder fik Carina Skærlund sin første festdag

Give Avis

Give sender Dannebrog til tops med fejring af dobbelt guldvinder!

Give Avis

Først var det huse, nu er det brugte biler, der er en mangelvare

Give Avis

Ungt lokalt cykeltalent i kæmpedilemma: I svær klemme mellem sin sport og uddannelse

Give Avis

Give misser nyvunden momentum i vital bundkamp og taber 4-2 i Bramming

Give Avis

Ny start efter corona: Café Tæt ændrer koncept

Give Avis

Efter de store cykelklassikere: Nu er det børnenes tour - og det sker i Give midtby

Give Avis

Så er der fest i gaden: Høstfesten i Vonge er tilbage

Give Avis

Ny præstebolig og ny præst på listen: Meningsløst at hælde flere penge i skimmelsvamperamt præstebolig

Give Avis

Lokale øko-grise får besøg af prægtige mænd i prægtige gamle maskiner fra oldefars tid

Give Avis

Julies drøm led et stort knæk, da hendes hest måtte aflives: Nu er hun et af landets største springryttertalenter

Give Avis

Danmarksmestre i godt arbejdsmiljø: Trekantens El vinder fornem hædersbevisning

Give Avis

Hun gør det igen: Mitzi Mortensen har avlet årets hingsteføl

Give Avis

Slut efter 115 år: Historisk men utidssvarende præstegård rives ned for at gøre plads til topmoderne præstebolig

Give Avis

Vand i hovedet og mudder på måsen: Dirty Trail i Karlskov vender frygteligt tilbage

Give Avis

Vigtig sejr: Efter 2-0 over Aabenraa er Give væk fra de direkte nedrykningspladser

Give Avis

Første sejr til Give: Skarp indskifter kampafgørende med sine to første boldberøringer

Give Avis

Når Vorbasse Marked ikke vil, må børnene i Give tage over

Give Avis

Tobias Thorning Jørgensen sikrer Danmark paralympisk guld: Og så ringede Kronprinsen

Give Avis

Triumf i Nations Cup: Billund Sportsrideklub med til at sikre VM-bronze

Give Avis

Stop lige op og klap jer selv på skulderen: Fællesskabets Skole har været på banen i 60 år

Annonce