Annonce
Give Avis

En politisk ildsjæl og et inkarneret foreningsmenneske trækker pensionistkortet

77-årige Arne Andersen har været aktiv i foreningslivet i 55 år og i det politiske liv i 24 år i og omkring Givskud. Derfor føler han, det er ok, at han nu trækker sig lidt tilbage og nyder sit otium og dedikationen til VB.Foto: Jim Hoff
Efter 55 år med foreningsarbejde og 24 år i lokalpolitik vurderer 77-årige Arne Andersen fra Givskud, at det må være rimeligt, at han går på pension. Et tilbagetog af et ambitiøst og særdeles kompetent menneske, der har haft enorm betydning for Givskud og omegn. Kærligheden til VB lader sig dog aldrig pensionere.

GIVSKUD: Han har spillet fodbold sammen med landsholdslegender som Johnny Hansen og Carsten Lund, han har gennem en menneskealder gjort en positiv forskel i foreningslivet, og han har i den grad leveret varen for sit lokalsamfund som lokalpolitiker i tæt på et kvart århundrede.

Derfor må det også være i orden at konstatere, at alle punkter på Arne Andersens to-do-liste med gode gerninger og samfundssind er checket af. Og at han er fuldt berettiget til at træde tilbage fra alle de frivillige gøremål og nyde sit otium.

Et otium, der blandt andet involverer sønnen Johnny og barnebarnet Victor, der ligesom far og farfar er glødende VB-fans, og som, nu hvor stadion igen må åbne op for tilskuere, sammen skal ud i Nørreskoven og se hjerteklubben kæmpe sig til overlevelse i Superligaen.

Annonce

På indersideaflevering med landsholdslegender

I det hele taget har fodbolden og idrætten været en fast følgesvend i Arne Andersens liv lige siden, han som bette knægt i Ågade i Vestbyen i Vejle besluttede sig for at melde sig ind i VB for at spille fodbold.

Her fik han særdeles prominente medspillere i skikkelse af eksempelvis VB-legenderne Johnny Hansen (landsholdet og prof i Bayern München) og Carsten Lund, også landsholdsspiller.

- Det var en fantastisk god og spændende tid i VB med en lang række meget dygtige medspillere på holdet, fortæller Arne Andersen, der efter en række ungdomsår i VB, fortsatte sin karriere i blåt og gult, dog ikke i Brøndby, men i Givskud.

Annonce

Den røde trøje blev gul

Han startede nemlig på seminariet i Jelling i 1962, og i 1966 stod den uddannede folkeskolelærer, hr. Andersen, med en god fast stilling med dertil hørende tjenestebolig i Givskud, som han flyttede ind i sammen med sin kone, Bente.

- Jeg blev hurtigt en del af lokalområdet. Allerede i 1967 blev jeg formand for Givskud GUF, en post jeg bestred i 16-17 år. Her fik vi i bestyrelsen sat gang i både senior- og ungdomsafdelingen, og det gik strygende, Der var rigtig mange børn dengang, så foreningen blomstrede, så meget, at det var nødvendigt at ansøge kommunen om flere fodboldbanen - og det fik vi, fortæller Arne., der selv var aktiv fodboldspiller i GUF samtidig med, at han bestred formandsposten. På den konto var han jo også sikker på at komme på holdet, smiley.

Men Givskud GUF vækstede ikke blot på herre/drengesiden. Klubben var en af de første klubber til at sætte pige/damefodbold på foreningsmenuen - selvfølgelig med Arne som træner. En karriere han senere hen genoptog i Give Fremad.

- Der var altså virkelig gang i sagerne. Klubben stod for massevis af aktiviteter, og vi fik også sat gang i nogle sommerarrangementer, så det var bestemt en rigtig god og spændende tid, konstaterer Arne.

Annonce

Ambitiøs lokalpolitiker i 24 år

I 1978 åbnede døren sig til en lang karriere i lokalpolitik, da den dengang 35-årige Arne Andersen stillede på op en lokalliste for Givskud og blev valgt til byrådet i Give Kommune. En post han i lokalsamfundets tjeneste bestred med stor ildhu og kompetence i 24 år, inden han i 2002 forlod byrådet, for så i 2006-07 at være foregangsmand i etableringen af et af landets første lokalråd i forbindelse med den store kommunalreform.

- Der var jo en del snak frem og tilbage i tiden i byrådet i Give Kommune, at de mange lokallister førte lokalpolitik - men det var jo netop derfor vi stillede op: Vi var jo lokalpatrioter og ville det bedste for vores respektive lokalsamfund. Og jeg husker tiden som en god tid med mange gode samarbejdsrelationer med de andre lokallister og partier - og frem for alt havde vi en rigtig god og sober tone, mens vi oplevede, at der andre steder var knap så stueren en tone, fortæller Arne Andersen.

Annonce

Helt inde i det politiske maskinrum

Han var med  sammen med sine kolleger i byrådet med til at gennemføre flere lokale ønsker, hvor temaerne blandt andet var undervisning, fritid, ældre, samt bolig og byggeri. Arne havde også en periode i byrådet, hvor han var med i socialudvalget.

- Et spændende og meget relevant arbejde, og så sad jeg også i en periode i økonomiudvalget, hvor næsten alle kommunale beslutninger skal definitivt blåstemples. Jeg havde også en periode i fritidsnævnet, hvilket passede mig rigtig godt i forhold til min store interesse i sport-  og fritidsaktiviteter.


Jeg synes jo, det er spændende at være med til at sætte ting i gang. Mit drivkraft har da været tanken om at sætte gode relevante ting i gang i lokalsamfundet og så i fællesskab med andre at være i stand til at gennemføre tingene

Arne Andersen


Arne var også med til at etablere det Almene Boligselskab, en instans der skulle udvikle på almene lejeboliger i landsbysamfundene i daværende Give Kommune. Dette selskab blev senere til BSB, hvor Arne var formand i en årrække.

I begyndelsen af 90'erne beklædte Arne Andersen posten som viceborgmester, og han kan med egne ord i det hele taget se tilbage på en fornuftig og lærerig karriere i byrådet.

Annonce

Hal, vandrehjem og kunstgræsbane funderet på lokalt ildsjæleri

I 1984 kunne man i Givskud indvi hallen på Løveparkvej. Et lokalt forankret projekt med Arne som en af tovholderne, og hvor en lang række frivillige leverede varen og fik etableret hallen på blot tre måneder.

- Et projekt, som både lokalsamfundet og skolen siden dengang har nydt rigtig godt af, og netop dette her projekt viser, hvor langt man kan nå, hvis man står med et godt formål, har nogle lokale ildsjæle og frivillige, der er klar til at knokle for sagen. Samme koncept dannede basis for etableringen af vandrehjemmet, som for 25 år siden blev bygget i forlængelse af hallen, og ligeså med den nye kunstgræsbane, som blev bygget ved hallen for nogle år siden. Projekter der alle viser, hvor meget man kan, hvis man står sammen som lokalsamfund, pointerer Arne Andersen.

Annonce

Pioner på lokalrådsfronten

Ved den just overståede generalforsamling i Givskud Lokalråd trak Arne Andersen sig ganske udramatisk ud af arbejdet efter at have være med siden starten i 2007.

- Lokalrådet har været igangsætter af mange gode projekter her i byen, og vi har et fortrinligt samarbejde med Vejle Kommune. Jeg føler bestemt, at man lytter til os, og den kommunale blåstempling er også vigtig i forhold til, når vi skal ud og søge fonde til vores forskellige projekter og lokale tiltag, siger Arne og tilføjer:

- Jeg synes jo, det er spændende at være med til at sætte ting i gang. Mit drivkraft har da været  tanken om at sætte gode relevante ting i gang i lokalsamfundet og så i fællesskab med andre at være i stand til at gennemføre tingene. Og det synes jeg generelt, vi er lykkedes meget godt med her i byen.

Annonce

Handler om at holde liv i lokalsamfundet

Han nævner i flæng de 15 almene lejeboliger der er på vej, cykelstien mellem Givskud og Jelling, madpakkehuset og legepladsen ved Anlægget, cykelstationen ved Anlægget, multibanen ved kunstgræsbanen, rulleskøjteanlægget samme sted, de tre turistmålrettede shelters ved Hærvejen og det flittigt besøgte hestehotel.

- For mig handler det helt grundlæggende om, at vi hele tiden skal sørge for at holde liv i vores dejlige lokalsamfund på alle parametre lige fra skolen, foreningslivet, bosætning og til turismetiltag. Jeg er da glad for, at jeg med mine kompetencer og erfaring har kunne være med til at bidrage til byens og områdets udvikling. Det er jo vigtigt i forhold til eksempelvis samarbejdet med kommunen, at man ved, hvilke knapper, der skal trykkes på, og at folk i det hele taget kender én, og de ved, at man arbejder seriøst og ambitiøst med tingene.

Annonce

Så er der bold i Nørreskoven

Arne Andersen overlader nu trygt arbejdet i lokalrådet til den nye 9 mand høje bestyrelse, som han har stor tiltro til.

- Det er et godt og fint sammensat hold, som er repræsenteret af både ældre og yngre kræfter. Jeg synes, byen kan se fremtiden trygt i møde med de her folk i et velfungerende lokalråd.

Helt så tryg er fremtiden for hjerteklubben VB endnu ikke i forhold til at blive i Superligaen, men den gamle VB-kæmpe vil sammen med sønnen og barnebarnet gøre sit fra tilskuerpladserne til, at det også i fremtiden vil 'dufte så skønt af fodbold i Nørreskoven'.

Annonce
Annonce
Give Avis

Den digitale og analoge tidsalder i herligt samarbejde

Annonce
Annonce
Give Avis

Velkommen til årets første offentlige skulpturvandring

Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Tilført 100 millioner til udvikling: Velux i Thyregod i vild vækst

Give Avis

Give Fremad ligner en vinder af rækken

Give Avis

Navnekonkurrence: Hjælp zoologisk have med at navngive lille brillebjørn

Give Avis

Jysk doping? Vandt Asgreen DM på æggekage med stegt flæsk?

Give Avis

Flag og balloner gav pote: GHE donerer 18.500 til GISK

Give Avis

DM-guld til Give Cykelklub for flotteste holdindsats

Give Avis

Team Give Elementer fik vist flaget og fik masser af TV-tid

Give Avis

Guldregn over Give: Give Cykelklub hentede både guld og bronze i U19-linjeløbet

Give Avis

GCK-ryttere på VIP-tur med Kasper Asgreen og Brian Holm

Give Avis

U19-herrer: Benhårdt linjeløb afgjort på Rådhusbakken

Annonce