Annonce
Give Avis

Et musisk foreningsmenneske med den jordnære tilgang til kirken: Gives nye præst er landet

30-årige Therkel Havtorn er startet som ny præst i Give og er flyttet ind i den nye præstebolig med sin hustru, Miriam. Han ser sig selv som et jordnært menneske, der vil tilgå sine kirkelige arbejdsopgaver i øjenhøjde med folket. Både musikken og foreningslivet spiller en stor rolle i hans liv, og han er fra barnsben opflasket i FDF-ånden med de fine værdier, der nu engang hører med her. Foto: Jim Hoff
30-årige Therkel Havtorn er Gives nye præst, efter at Poul Viller efter godt 40 år i embedet gik på pension den 27. februar. Den nye præst har allerede indtaget den nye præstebolig med sin hustru og ser nu frem til for alvor at komme i gang med præstegerningen i Give Pastorat.

GIVE: - Jeg vil gerne karakterisere mig selv som et jordnært menneske, der ikke går den højhellige vej rent kirkeligt og i mine prædikener. Jeg vil gerne anlægge en menneskelig vinkel på min præstegerning. Jeg tager udgangspunkt i evangelierne med Jesus i fokus og vil gøre alt for at tale og henvende mig til folk i et let forståeligt hverdagssprog.

Det var det svar, Gives nye præst, 30-årige Therkel Havtorn, gav på avisens spørgsmål, om hvordan han ser sig selv som præst. Og dermed fornemmer man nok, at han passer fint ind i den perlerække af præster i Give Sogn, der har haft og har netop denne jordnære tilgang til præstegerningen.

Therkel Havtorn blev ordineret i Ribe Domkirke onsdag den 23. marts og indsat i Farre og Give Kirker søndag den 3. april. Næste gang den nye præst indtager prædikestolen, bliver skærtorsdag den 14. april i Give Kirke.

Annonce

Efter en snørklet uddannelsesrejse kaldte teologien højest

Therkel er født og opvokset i Lystrup nord for Aarhus, hvor han som barn i en klassisk arbejderfamilie blev mønsterbryder og gik den akademiske vej. Men vejen til præstegerningen i Give var ikke snorlige. Therkel Havtorn tog på efterskole i 10. klasse, og påbegyndte herefter en HTX-uddannelse med hovedvægten på matematik og it.

- Men det var ikke lige mig, så jeg tog et år på produktionsskole, hvor jeg fik spillet en masse musik. Herefter fik jeg startet på HF, hvor jeg læste op på matematik og samfundsfag. Jeg fik også begyndt på erhvervsøkonomi, men det var heller ikke lige mig. Så læste jeg spansk et år og så stod jeg med tre valgmuligheder i forhold til et videre studium: Musikvidenskab, medievidenskab og teologi. Og her var det så, at jeg kunne mærke i maven, man kunne måske kalde det et kald eller i hvert fald en klar inspiration, at jeg ville gå med teologien. Jeg følte et eller andet sted, at "nogen har givet mig redskaberne til at være præst". Jeg følte mig efter seks år søgen simpelthen klar på det menneskelige plan, fortæller Therkel Havtorn.

Efter seks års teologistudie og fem ugers i praktik i Sankt Lukas Kirke i Aarhus kunne Therkel Havtorn den 17. december 2021 kalde sig præst med licens til at arbejde i folkekirken. Og det var med denne ballast, han søgte det ledige embede i Give - og fik det.

Annonce

FDF-værdierne og sammenhængen med kirken

Lad os spole filme tilbage til tiden lige før, Therkel begyndte i skolen.

- Her sagde jeg til mine forældre, at jeg ville være præst, når jeg blev stor. Det hang nok sammen med, at min søster var FDF'er. På en sommerlejr blev hun glemt og kom ikke med bussen hjem. Hun blev så hentet lidt senere, da man opdagede, man havde glemt hende. Men det fik mine forældre til at melde sig som køkkenhjælpere i FDF, og her kom jeg så også med ind i FDF-livet og fik hurtigt smag for de ideologer og værdier, som FDF står for, fortæller Therkel.

FDF'erne i Lystrup havde på det tidspunkt et godt samarbejde med præsten Hans Boas, og her kunne den unge Therkel mærke, at FDF'ernes og kirkens værdier meget var de samme.

- Her følte jeg, at det var rart at være. Her følte jeg mig hjemme åndeligt. FDF har et slogan med, at man er et ståsted for livet, og det samme gælder jo også kirken. Når verden ramler sammen omkring en, har man altid et sted at være, og den tankegang har jeg altid været fascineret af. Jeg blev FDF-leder som 18-årig og kom lidt senere ind i den lokale FDF-bestyrelse.

Annonce

Et musisk menneske med hang til hård rock

Musikken har også spillet en vigtig rolle i Therkel Havtorns liv. I 9. klasse begyndte han at gå til musikundervisning, hvor han lærte at spille bas. I FDF-regi lancerede han en musikklasse for drenge, hvor de fik et fast holdepunkt, og hvor de kunne udvikle sig musikalsk.

- Efterhånden begyndte jeg også at guitar og klaver og spillede også i forskellige bands. Da vi flyttede ind i en lejlighed på 68 kvadratmeter i Aarhus, kneb det med at få øvet, men nu håber jeg rigtig meget på, at jeg får mit klaver her til Give og får det ind på præstekontoret, så jeg kan komme i gang med at spille igen. Guitaren har jeg med, men nu skal jeg vi lige lande her i Give, få pakket ud og komme på plads. Og fremfor alt skal jeg i gang med at finde mig til rette i mit nye job, så der går nok lidt tid, inden præsteboligen her kommer til at genlyde af musik fra min hånd, pointerer Therkel med et stille smil.

Nok har han ikke været aktivt udøvende med musikken et stykke tid, men han er stadig en ivrig lytter af musik, hvor det er den hårde rock, der står på menuen med grupper som Iron Maiden, Guns and Roses,  Foo Fighters og Skillet, der er et kristent rockband, på den musikalske menu på Therkels playliste.  Hans kone Miriam, der er uddannet indenfor kommunikation og markedsføring og arbejder for NGO-organisationen Coding Pirates, er mere til popmusik, men de deler begge glæden ved at lytte til latinamerikansk musik.

Annonce

Både empatisk og professionel

Therkel Havtorn føler sig helt klar til de mangefacetterede opgaver, der venter på ham i embedet som præst. Lige fra dåb til begravelse.

- Jeg har snust til de forskellige opgaver, da jeg var i præstepraktik. For mig handler det om at møde mennesker, der hvor de er og ikke påtvinge dem noget. Jeg er meget lyttende og bestræber mig altid på at være mig selv. Jeg føler jo, at jeg har personligheden til at løse både de glade og de mere tunge og sorgfulde opgaver som præst. I bund og grund handler det om, at det er et arbejde, der skal gøres, og her gælder det om at få det professionelle og empatien til at gå hånd i hånd, Det kan ikke nytte noget, at jeg som præst sidder og græder sammen med de sørgende ved en begravelsessnak, pointerer Therkel Havtorn, der qua sin lidt kringlede rejse mod teologistudiet og præsteembedet samt sin alder på 30 år, ikke vil karakterisere sig som en "nybegynderpræst".

Therkel Havtorn blev ordineret i Ribe Domkirke onsdag den 23. marts af biskop Elof Vestergaard. En flok giveborgere havde taget turen til domkirken for at følge ordinationen. Privat foto.

- Jeg har oplevet at være menneske på godt og ondt. Jeg har lavet mine fejl, og jeg har rettet op på dem. Jeg har også mistet mennesker, der var meget tæt på mig,  og det føler jeg har givet mig en vis ballast.

Annonce

Ikke nevøs, er vant til at "stå på en scene"

Therkel oplevede sin første prædiken i kirken i Farre som "helt stille og rolig med en dejlig rar stemning i kirken".

Jeg kunne mærke i maven, man kunne måske kalde det et kald eller i hvert fald en klar inspiration, at jeg ville gå med teologien. Jeg følte et eller andet sted, at "nogen har givet mig redskaberne til at være præst

Therkel Havtorn, ny præst i Give

- Jeg var ikke nervøs, for jeg har det fint nok med at "være på". Jeg nok har lært mig via mine år som livemusiker på scenen, at man skal acceptere, at man kan komme til at lave fejl. Det lader jeg mig ikke slå ud af. Jeg husker for eksempel, at jeg under en prøvegudstjeneste ved nadverindstiftelsen glemte et fadervor, og ja det var da ærgerligt, men det hele gik jo godt alligevel, konstaterer Therkel med et smil.

Hans indgang til bysamfundene i Give og Farre vil sandsynligvis, ud over kirken, gå gennem foreningslivet. Han er er meget interesseret i fodbold og håndbold, og er i bund og grund et inkarneret foreningsmenneske. FDF'erne i Give skal også regne med at få besøg af den nye præst, og Therkel håber da også på, at han her kan få et godt samarbejde op at køre.

Annonce

Klar til at gå i kjole i 40 år

- Her i det daglige arbejde i starten læner jeg mig meget op ad Mie, min præstekollega her i Give. Hun er meget behjælpsom, og giver mig meget plads og hjælper mig i det hele taget godt på vej. Og det er jeg rigtig taknemmelig for, siger Therkel.

Nu forestår der Therkel og Miriam en tid med dels at falde på plads i den fine nybyggede præstebolig og dels med at finde sine ben i bysamfundet i Give. Men først og fremmest gælder det for Therkel om at komme i gang i præstekjolen.

Ved sin indsættelse fik den unge mand sagt, at han også godt kan se sig selv "gå i kjole i 40 år" ligesom sin legendariske forgænger her i byen . Og det er da en meget lovende indgangsbøn til virket som præst her i byen.

Annonce
Give Avis

Læserbrev: Generalforsamlingen på museet var en ren farce

Annonce
Give Avis

Skoleelever løber tusindevis af kroner hjem til Børnelungefonden

Annonce
Give Avis

Navneforvirring har ført til misforståelser hos både børn og forældre: Nu skal det være slut - og du kan hjælpe

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Få pølsebod til tilbudspris: Sidste gang var der ingen ansøgere - nu sætter kommunen lejen ned

Give Avis

Gratis pølser og frisk duft af blomster: Årligt tilløbsstykke vender tilbage

Give Avis

Musikfest præsenterer seks kendte navne og kommer samtidig med klar opfordring: 'Køb din billet - ellers er det ikke sikkert, vi er her næste år'

Give Avis

Traktortræk forventer 2500-3000 tilskuere: Sort røg, store dieselmotorer og kæmpe festtelt

Give Avis

18-årig praktikant hos øko-landmand ved Give er blevet hædret på kongres

Give Avis

Tankanlæg er blevet påkørt otte gange på tre år: I den kommende uge skal større renovering også afhjælpe det problem

Give Avis

Efter fire år kaster pølsemanden håndklædet i ringen: Slut med ristede hot dogs og burgere på Hjortsvangen

Annonce