Annonce
Give Avis

Fary Lochan høster stor anerkendelse fra verdens største whiskyklub

Direktør og indehaver af Fary Lochan, Anne Birgitte Jørgensen, fik overrakt en flaske af SMWS-aftapningen af Thomas Korsgaard, der er SMWS's mand i Danmark. Foto: Jim Hoff
Det lokale whiskydestilleri Fary Lochan kan fejre 10-års jubilæum med en unik anerkendelse fra Scotch Malt Whisky Society, der blåstempler såvel det i Farre baserede whiskydestilleri som dansk whiskyproduktion

FARRE: Scotch Malt Whisky Society er på mange måder whiskyverdenes svar på Champions League i fodbold. Med sine 26.000 medlemmer er SMWS verdens største whiskyklub, og det er for at sige det på jysk faktisk ret ok, når netop denne forening udser sig et whiskydestilleri som samarbejdspartner.

Og det bliver for alvor helt unikt og historisk, når foreningens strenge smagsdommerpanel falder pladask for et whiskyfad produceret af et lille dansk whiskydestilleri godt gemt væk i hjertet af Jylland i en lille landsby med 368 indbyggere.

Fary Lochan, beliggende ved en lille sø i Farre, deraf navnet, dannede i søndags rammen om et åbent hus-arrangement, som udover at indeholde to udsolgte whiskysmagninger og to guidede rundture også blev dagen, hvor den internationale anerkendelse for alvor 'kom hjem' til Fary Lochan.

Der hvor den ret beset hører til, og der hvor kimen til det unikke whisky-eventyr blev sået for 10 år siden af whiskydestilleriets grundlægger, Jens Erik Jørgensen.

Allerede i 2009 gik Jens Erik Jørgensen og drømte om at lave så perfekt et whiskyfad, at Scotch Malt Whisky Society ville være interesseret i at lave en aftapning. Det vidste SMWS's afdeling i Danmark godt, og hen over årene blev den fælles interesse for at lave god whisky til et venskab mellem Jens Erik Jørgensen og Thomas Korsgaard, der er Manager & Brand Ambassador for The Scotch Malt Whisky Society i Danmark.

Ambitionen om at levere et whiskyfad til SMWS har altid været en del af Fary Lochans gameplan, men først når det perfekte fad var der. Det skete så her i 2019, men desværre nåede Jens Erik Jørgensen ikke at opleve sin livsdrøm gå i opfyldelse, da han i 2016 tabte kampen til kræften.

Vi står her i dag i familien og føler stor glæde og stolthed. Det er både fantastisk og helt uvirkeligt, at vi i året for Fary Lochans 10-års jubilæum står med et whiskyfad, der er blevet anerkendt af SMWS og på den måde har været med til at fuldføre Jens Eriks store drøm.

Anne Birgitte Jørgensen, direktør og indehaver Fary Lochan

De nye flasker revet væk

Som mange ved, kørte de tre børn og Jens Erik Jørgensens kone virksomheden videre, og derfor var stoltheden og glæden ved at stå bag fuldførelsen af deres fars og ægtemands livsdrøm desto større, da Fary Lochan søndag den 15. september ved et åbent hus-arrangement sammen med Thomas Korsgaard officielt præsenterede den unikke SMWS-aftapning for aktionærer og en stor flok gæster fra nær og fjern.

Ugen forinden havde Korsgaard og familien Jørgensen været på en slags danmarksturne, kaldet The Gathering, hvor man præsenterede den nye aftapning fra SMWS i København, Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Vejle - og så som toppen af kransekagen afholdt man finalen med åbent hus-eventen i Farre.

- Der er produceret i alt 297 flasker af denne her SMWS-aftapning. De 12 forbliver i Skotland, og så er der sat 285 flasker til salg til en stykpris på 1295 kroner. For at købe en flaske skal man være medlem af SMWS, og man skal også have deltaget i en af de seks præsentationer. Og jeg kan godt afsløre, at flaskerne simpelthen er blevet revet væk; interessen har været enorm, så når dagen her er forbi, så kan vi uden tvivl melde udsolgt, fortæller Tine Kjærby Toft-Laursen, der er salgschef hos Fary Lochan.

Annonce

I liga med de helt store producenter

At det blev Fary Lochan, der kom til at stå for den første både danske og europæiske SMWS-aftapning nogensinde, er naturligvis en kæmpefjer i hatten for det lille whiskydestilleri.

- Det er et stort skulderklap det her. En flot blåstempling, der bringer os i lag med de helt store. Med denne her SMWS-aftapning på CV'et bliver vi nu meget mere synlige både her i Danmark og i udlandet, og det kan også allerede mærkes, at interessen for os er vokset betragteligt, fortæller Tine Kjærby Toft-Laursen og tilføjer:

- Det er også fantastisk, at vi er blevet udvalgt 100 % på kvaliteten af whiskyen og ikke på vores eventyragtige historik. Denne her whisky er i en klasse for sig, hvilket klassificeringen af aftapningen vidner om. Smagspanelet fra The Scotch Malt Whisky Society har nemlig tildelt flasken en Premium-etiket. Det opnår kun få procent af whiskyerne fra The Scotch Malt Whisky Society, fortæller Tine Kjærby Toft-Laursen.

De tre unge mennesker i firmaet: fra venstre Tine Kjærby Toft-Laursen, i baggrunden i døren Morten Jørgensen og til højre Thomas Schmidt-Kjærby. Foto: Jim Hoff
Annonce

Stort også for dansk whisky

Thomas Korsgaard fra SMWS i Danmark var stolt på både familiens Jørgensens og SMWS's vegne.

- Det er fantastisk at komme rundt i Danmark som repræsentant for Scotch Malt Whisky Society med en dansk produceret whisky. Samtlige smagninger har været udsolgte, og jeg er blevet kimet ned af folk, der vil købe den nye danske SMWS-aftapning. Det er altså stort det her, både for Fary Lochan, men så sandelig også for dansk whisky, der med denne aftapning nu for alvor er kommet på whiskyverdenskortet, siger Thomas Korsgaard og fortsætter:

- Denne her aftapning har nemlig skabt stor opmærksomhed i udlandet. Det er bare så fantastisk, at vi her i dag kan overvære fuldførelsen af Jens Erik Jørgensens mission og bevidne at hans drøm er blevet til virkelighed: At lave en skotsk whisky i Danmark og få den gennem nåleøjet og få den anerkendt af SMWS, fortæller Thomas Korsgaard.

Han overrakte efter sin åbningstale en flaske af den nye SMWS-aftapning som en smuk gestus til Anne Birgitte Jørgensen, Jens Erik Jørgensens hustru, der kvitterede med en smuk og rørende takketale.

- Vi står her i dag i familien og føler stor glæde og stolthed. En stor tak til mine børn, Tine, Thomas og Morten, der har været med til at fuldføre Jens Eriks drøm. Det er på en og samme gang både fantastisk og helt uvirkeligt, at vi i året for Fary Lochans 10-års jubilæum står med et whiskyfad, der er blevet anerkendt af SMWS, lød det fra en både stolt og rørt Anne Birgitte Jørgensen.

Her er den den så: Den første danske - og europæiske - SMWS-aftapning nogensinde. Der blev sat 285 flasker til salg - og de er revet væk. Foto: Jim Hoff
Annonce
Give Avis

Nye turisttavler ved motorvejen reklamerer for Give: 'Give er ikke bare et sted, man lige suser forbi'

Annonce
VEJLE

Er du i konflikt med kommunen eller faret vild i systemet? Thea hjælper dig ganske gratis

Annonce
Give Avis

Læserbrev: Generalforsamlingen på museet var en ren farce

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Skoleelever løber tusindevis af kroner hjem til Børnelungefonden

Give Avis

Navneforvirring har ført til misforståelser hos både børn og forældre: Nu skal det være slut - og du kan hjælpe

Give Avis

Gratis pølser og frisk duft af blomster: Årligt tilløbsstykke vender tilbage

Give Avis

Musikfest præsenterer seks kendte navne og kommer samtidig med klar opfordring: 'Køb din billet - ellers er det ikke sikkert, vi er her næste år'

Give Avis

Traktortræk forventer 2500-3000 tilskuere: Sort røg, store dieselmotorer og kæmpe festtelt

Give Avis

18-årig praktikant hos øko-landmand ved Give er blevet hædret på kongres

Annonce