Annonce
Give Avis

Fra Give til Norge og Chile: Mia Derdau padler foskajak i hele verden

Action og adrenalin, når det er bedst Mia Derdau-style. Foto: Greig McColm

Mia Derdaus interesse for vand begyndte på Rørbæk Sø. En interesse der har formethendes livsstil og gør, at hun i dag rejser jorden rundt og lever som ekstrem-padler - Artiklen er skrevet af Amalie Hovøre

Mia Derdau har opbygget sin helt egen karriere. Hun er rigtig dygtig til det hun laver, på den der overdrevne seje måde, hvor selv fyrene lader hende tage de store drop i vandfaldene først - de skal lige se det an. Hun er ikke frygtløs, for hun har styr på, hvad hun laver.

Faktisk så godt styr på det, at Mia Derdau er en de bedste kvindelige ekstrem-padlere i Danmark.

Foto: Greig McColm.

Balance på Rørbæk Sø

Mia Derdaus passion for vand startede for 10 år siden på Rørbæk sø. Hun havde valgt faget Friluftsliv på Vesterlund Efterskole, og på søen prøvede hun for første gang at holde balancen i en kajak. Mia Derdau blev grebet af det og de efterfølgende år padlede hun af og til på søerne omkring hjemmet i Give.

Efter at Mia Derdau blev student fra Tørring Gymnasium, var hun ikke tvivl om, at hun skulle på højskole. Valget faldt på GIV (Gymnastik- og Idrætshøjskolen i Viborg) hvor hun endnu engang blev sat i en kajak. Højskolens friluftstur gik til Evje i Norge, og det blev et vendepunkt for Mia Derdau.

- På den første tur sagde vores underviser til mig, at jeg lignede en der var født på vandet. Det var her det gik op for mig, at jeg var lige et niveau over det normale, fortæller Mia Derdau genert.

Det stille vand på Rørbæk Sø blev derfor skiftet ud med det noget mere brusende af slagsen i Norge. Mia Derdau fik et job som rafting-guide over sommeren i Evje, hvor hun året før havde fået at vide, at hun kunne noget ud over det sædvanlige.

Foto: Greig McColm.
Annonce

Strømmen leder vejen

I dag lever Mia Derdau et nomadeliv, hvor hun følger sæsonerne og padler derhen, hvor der er strøm i floderne. Om vinteren sker det under varmere himmelstrøg som Chile, men lige nu har strømmen ledt hende til Sjoa i Norge, hvor hun, sammen med andre dygtige ekstrem-padlere fra hele verden, arbejder som rafting-guide.

Mia Derdau må lægge ekstra tryk på stemmen. Vi står ved et vandfald i den næsten unaturligt flotte nationalpark Rundane i Norge. Vandfaldet har tre drop, og kræfterne fra vandet sender en høj susen henover os.

- Her er det vigtigt, at jeg padler ned på højre side, for kan du se der til venstre? Der er strøm, som vil skubbe kajakken ind under klippen, og klemme mig fast, forklarer hun med stor passion. Hun slår mig ikke, som en af de typer der praler, men jeg kan alligevel fornemme, at netop dette drop er hun stolt af.

At Mia Derdau skulle padle ned til højre, og bestemt ikke til venstre, er svært for det utrænede øje at se. Det ser mest af alt virkelig farligt ud.

- Det er jo en ekstremsport, og det kan være farligt, men vi har altid hinandens ryg, og jeg stoler på det team, jeg padler med, forklarer hun.

Foto: Greig McColm.
Annonce

Kollegaer er familie

Selvom Mia Derdau sidder alene i sin kajak, så ser hun det ikke som en solosport. Hun fortæller, at de 20 guider hun arbejder sammen med, ikke bare er kollegaer på vandet.

- Vi kalder det river-family, fordi vi lever, bor og arbejder sammen. Det giver et helt specielt sammenhold, fortæller hun.

Guiderne har et stort hus sammen, som mest af alt minder om Pippis Villa Villekulla. Samlingspunktet for den traditionelle nordiske hygge er køkkenet, hvor der både dufter af dahl fra Nepal og roast fra Tasmanien. Alle fire verdenshjørner er repræsenteret blandt guiderne, de søger, ligesom Mia Derdau, derhen i verden, hvor der er det bedste vand i floderne.

- Vi er en flok rodløse padlere. Vi lever og møder hinanden forskellige steder i verden. Fælles for os er interessen for vandet, og vi har alle den samme idé om, hvordan vi vil leve vores liv, fortæller Mia Derdau.

Annonce

Afhængig af adrenalinen

Og det er netop denne, som nogle vil kalde hippie-livsstil, som Mia Derdau finder attraktiv.

- Jeg ved godt, at det er en kliché. Men jeg gør det her, fordi jeg ikke kan lade være, fortæller hun og smiler.

Det har taget tid for Mia Derdau at stå hundrede procent ved beslutningen om ikke at leve med et klassisk 8-16 job i Danmark. Når hun de første år vendte hjem til Give, så var det til skeptiske

spørgsmål fra venner og familie. Skal du aldrig lave noget rigtigt? Hvad kunne du tænke dig at studere? Et pres som Mia Derdau kunne mærke.

- Men hvorfor er der en regel om, at man ikke kan leve som jeg gør? spørger hun retorisk.

Presset gjorde, at Mia Derdau flere gange overvejede, om hun skulle vælge den sti, som mange unge føler er lagt for dem: Et enkelt eller to sabbatår og så i gang med en uddannelse der kan sikre fremtiden.

I dag har hun fuld opbakning fra sit bagland, og nu har de nysgerrige spørgsmål ændret karakter:

- Når jeg kommer hjem nu, så spørger mine venner og familie interesseret ind til, hvor jeg skal hen næste gang. Jeg har bevist, at jeg kan leve af at være på vandet, fortæller Mia Derdau.

I slutningen af september pakker Mia Derdau kajakkerne i sin van og kører gennem Norge hjem til Give for en stund. Hun forklarer, at der ikke plejer at gå mange dage i barndomshjemmet, før det kribler i kroppen. Fem år i foskajak har gjort hende afhængig af det kick, adrenalinen giver.

Derfor bliver det også et kort visit, inden den næste sæson starter. Denne gang ved en ny og for Mia Derdau uudforsket destination: New Zealand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give Avis

Nyt fra Give-Egnens Museum

Give Avis

Du ejer din by: Nu bliver det konkret

Give Avis

Give skidt fra land i København

Annonce